20.01.2014.

Susam bombone

Planirala sam nešto drugo na temu susama. Smislila sam i šta... Ali, kao što to obično biva kod mene, planovi su se poremetili, bar za sada. Ako stignem, objavicu (tj. najpre cu pripremiti, pa fotkati, pa otkucati...) i tu drugu ideju. Verujte mi na rec, bas dobro zvuci to sto sam planirala... :)

Mada, ni ove bombone nisu uopste lose. :) Naprotiv, jako su ukusne i zarazne. Svako malo uzmem komadić...


Malopre sam ukucala susam u google. Da vidim sastav i eventualnu lekovitost. Naravno, svašta sam pronašla. Pravo čudo je taj susam! Lek za sve i svašta! Jedite susam i ništa vam drugo ne treba... Snižava holesterol, usporava starenje, leči neke oblike tumora. Ludilo, zar ne? Mada, ako umesto susama otkucate neku drugu namirnicu slične rezultate ćete pronaći...


Verujem da ste osetili ironiju u prethodnom poglavlju. Ja nemam ništa protiv susama. Naprotiv... Susam JESTE zdrav, bogat je fitosterolima, mnogim mineralima, vitaminima B, antioksidansima. Odličan je izvor kalcijuma i gvožđa. Ali NIJE čudotvorni lek! Ništa nije čudotvorni lek. Čak ni sintetski lekovi i oni izolovani iz biljaka nisu čudotvorni.


Ovo naglašavam zato što mi je nekako žao ljudi koji imaju ozbiljan zdravstveni problem i onda, u očajanju veruju u sve. Molim vas da sve prihvatite sa rezervom i obzirom... Uvrstite u ishranu mnoge zdrave namirnice, ali im nemojte pripisivati čudotvorne osobine...

Ovaj recept šaljem Nataši sa bloga Moja slatka kuhinja koja nam je zadala susam kao temu igrice Ajme, koliko nas je!

SUSAM BOMBONE


(izvor recepta)

SASTOJCI:

 - 150 g šećera
 - 80 g meda
 - prstohvat soli
 - 1/4 kašičice muskatnog oraščića
 - 1 kašika vode
 - 130 g sirovog susama
 - 1 kašičica arome vanile
 - 20 g putera
 - 1/4 kašičice sode bikarbone

IZRADA:

U šerpici odmerite šećer i med. Dodajte so, muskatni oraščić i vodu. Zagrevajte na umerenoj temperaturi dok se šećer ne istopi, pa još 2-3 minuta.

Dodajte susam i kuvajte na nižoj temperaturi, uz mešanje 5 do 10 minuta tj. dok ne poprimi lepu karamel boju.

Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i aromu vanile. Dobro promešajte da su puter istopi.

Na kraju dodajte sodu bikarbonu. Malo će zapeniti kad ju dodate, ali ništa strašno.

Izlijte na komad papira za pečenje. Malo raširite kašikom, pa ostavite da se ohladi i stvrdne. Skroz hladan slatkiš izlomite na komadiće.

Napomena: Soda bikarbona bombonama daje poroznu strukturu, pa se lakše grickaju.

40 коментара:

  1. Bombonice fenomanalno izgledaju, zaljubila sam se u njih na prvi pogled i moracu sto pre da ih napravim... jedva cekam i taj drugi receptic.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam sad u nekoj fazi da isprobavam sve što mi se dopadne a što bih inače preskočila kao, ne jedemo mi to. Ovo je baš tako nešto, mi smo navikli da je slatkiš tortetina ili kolač i mnogo finih stvarčica propustim.
    Dopada mi se kako razmišljaš. :-)
    Bilo bi dobro kada bi što veći broj ljudi govorio, pisao i razmišljao tako. Jer internet je čudo, podjednako i kad su zaluđivanje i zaglupljivanje u pitanju. Pa i varanje, u neku ruku.

    ОдговориИзбриши
  3. Moj omiljeni slatkis iz djetinjstva! Navodno da je jako bogat sa Ca, zbog cega ga mnogo koriste u zemljama gdje se ne koriste mlijecni proizvodi. Poznajem mnogo ljudi koji su alergicni na susam.

    ОдговориИзбриши
  4. Joj MIlkice da znaš da se i meni diže kosa na glavi kad vidim gomilu nestručnih tekstova i blogova o ishrani koja leči o tekstovima koji se tiču farmacije i medicine. Najgore što sam do sada videla su tekstovi sa preporukama da se soda bikarbona uzima 3x na dan po jedna kašičica i da ona leči sve. Decenije su trebale da se narod edukuje da se ona ne uzima (a ti sama znaš zašto) i da postoje lekovi koji su za to, ali ne, dovoljno je neko neuk da napiše tekst i sve to pokvari. Onda treba ispravljati krive Drine.
    Elem, susamke su ti divne, i to je poslastica iz detinjstva moje mame, a verujem i tvoje. Fotke su ti divne, koloritne, puno si napredovala u ovih nekoliko postova po pitanju fotografije. Bravo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeco, dobro kažeš. Meni i tebi je to struka, pa znamo i same prepoznati šta je tačno, a šta ne, ali mnogi ljudi zaista ne znaju i lako veruju u gluposti.
      Da znaš da ja ovaj slatkiš nisam jela kao mala. Kod nas se nije pravio...

      Избриши
    2. Bombone su se oddavnina pravile sa makom i orasima, susam nije bio u modi,samo toliko!

      Избриши
  5. Mnogo lepo izgledaju, tata je to cesto pravio dok sam bila mala. Malo sa susamom, malo sa orasima, lesnicima. Odavno ih nisam pravila, a mogla bih. Bas si me lepo podsetila na miris detinjstva.
    Jako lepe fotkice, pozdrav od mene :)

    ОдговориИзбриши
  6. Pre neki dan sam ovo kupila i baš sa koleginicom diskutovala kako ih volimo i kako je verovatno vrlo jednostavno da ih napravimo; evo i recepta - mnogo hvala, moram da ih probam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, javi ako probaš. Baš je jednostavno za napraviti...

      Избриши
  7. Ovo smo obožavale seka i ja da nam mama kupuje na vašarima kad smo bile male. :)

    ОдговориИзбриши
  8. volim jako taj brittle, krasno ti je ispao! sa sezamom jedna od meni najdražih kombinacija :)

    ОдговориИзбриши
  9. Sobzirom da sam mnogo putovala po Srbiji autobusima uvek su se pojavljivali likovi sa korpama i prodavali ove susam stapice, kikiriki , sokice itd ... susam stapici su mi ostale omiljene :) kako nisam znala recept bila sam prinudjena da smislim sama tako da sam samo uspinovala secer ubacila susam prelila na limenu foliju i pre nego sto se skroz ohlade nozem isekla naravno svako parce se zavije plasticnom folijom da se nebi lepile jedna za drugu vremenom ... ukus je isti kao sto sam jela u to doba :) a ovaj recept cu tek da isprobam :) Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snežana. Probajte i ovako. Nije skroz kamen pa se lakše gricka.

      Избриши
  10. Ja ovo i dalje kupim kad god imam prilike :) AL nema da pravim! Pa to bi planulo kod nas za sat vremena :D
    Ali sviđa mi se da imamo taj recept za neke svečanije prilike. Da znam, sad ćeš se smejati ali meni je ovo toliko fino da bih ga ukombinovala sa nekim finim sladoledom ili voćem i poslužila gostima.
    Divne fotke!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Neno, i ja mislim da bi bilo svaršeno uz sladoled. A sad mi je palo na pamet da bi super išlo i u neki kolač. Obično u kolače ide grilijaž od lešnika ili orasa, a mogao bi i od susama...
      Hvala ti puno! :)

      Избриши
  11. Baš smo volele ove bombonice, sestra i ja, dok smo bile male. Fotkice su ti prelepe, čini mi se da osećam onaj lepi, slatkasti miris susama koji izbija iz njih!

    ОдговориИзбриши
  12. Kad sam bila mala, zivela sam na ovome. I dan danas ih volim, nikad ne odolim kada ih vidim u prodavnici. Bas bi mogla da probam da napravim.
    Slicice su ti prelepe :)

    ОдговориИзбриши
  13. Potpuno se slažem sa tobom o uzimanju zdravo za gotovo razna pisanija po internetu.
    A bombone... divno izgledaju! Ja još nisam upoznala nekog ko ne voli "susamice" :)

    ОдговориИзбриши
  14. Iskreno i ja sam ih obozavala kao mala :) Fenomenalno izgledaju na tvojim slikama:)

    ОдговориИзбриши
  15. Ja to mnogo jednostavnije uradim :) Sipam u serpu secera otprilike kad se otopi sklonim sa ringle dodam susam isto otprilike ( od-Prilike do Ivanjice 7 kilometara :) ) sipam na metalnu foliju i pre nego sto se skroz ohladi nozem isecem na stapice koje plasticnom folijom zamotam da se nebi vremenom zalepile jedne za druge Prijatno

    ОдговориИзбриши
  16. e stoo ja volim ove sezamove plochice, ali ne kupujem ih cesto, uvijek nekako ima previse secera u njima.. da te pitam, sta mislis 'el bi moglo proci bez putra?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima, ima šećera i to dosta... :) Zato ih ni ja ne pravim često.
      Mislim da može bez putera. On ih čini malko mekšima, ali nije neophodan...

      Избриши
  17. Slike su ti čarobne, a ove bombonice kupujem u DM-u. Vrijedilo bi ih napraviti

    ОдговориИзбриши
  18. Meni izgleda ovo senzacionalno, ali ja sezam obožavam. Odlična ulaznica

    ОдговориИзбриши
  19. Prekrasno izgledaju, a prva fotka je mrak! Baš me zanima što si još smislila i nadam se da ćeš to stići realizirati.

    ОдговориИзбриши
  20. Sećam se kad sam prvi put otkrila ovaj recept mojoj radosti nije bilo kraja, ovo je poslastica mog detinjstva i dan danas je obožavam. Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zorice, videla sam i kod Vas skoro isti recept. Hvala puno!

      Избриши
  21. Razumijem taj poriv da kada si očajan i ne vidiš izlaz spreman si povjerovat i pokušati baš sve.
    Bomboni su krasni!

    ОдговориИзбриши
  22. Miki, u mom rodnom kraju generacije dece su odrasle uz susamke. Obozavam ih! Bas bih mogla da pokusam da ih napravim.
    Sto se tice raznoraznih 'cudotvornih' dejstava i namirnica i farmaceutskih proizvoda - davljenik se i za slamku hvata.

    ОдговориИзбриши
  23. Slična poslastica koja se kod nas radila je krokanat, sa orašastim plodovima, a ovo sa sezamom mi je posebno zanimljivo, i jako lijepo iskombinirano u pravi bombončić. Odlično i jako lijepo izgledaju, sa slike bi ih gricnula !

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...