27.01.2013.

Gevulde Speculaas - Daring Bakers Challenge, January 2013.

This month, in Daring Bakers Challenge, Francijn from Koken in de Brouwerij dared us to make traditional Dutch pastry: Gevulde speculaas or Stuffed speculaas. This is really fantastic and simple thing: two layers of fragrant speculaas cookie dough connected with homemade marzipan! Really delicious! I made Speculaas at home several times so far and I can recommend you great Ana’s recipe, but addition of home made marcipan is really great change. Francijn said that this kind of filled cookie is very traditional and that is the best part of this challenge. I also thank her on great recipe for mixture of spices for speculaas. 
Great thing is also that these cookies get better after several days when all aromas are developed. The only thing that I changed is that I couldn’t find mace, so I used more nutmeg instead and instead of given almond paste I made real marzipan using this recipe.

  


23.01.2013.

Sušeni kivi i Kuglice sa belom čokoladom

E, što je grozno kad se pravite pametni, pa skoro da zabrljate, zar ne? 'Mnogo hteo, mnogo započeo...' :)

Tako je i meni ovog meseca sa kivijem. Tema koju nam je zadala Sanja sa bloga Ultimativni sastojak u okviru igrice Ajme, koliko nas je! je priličan izazov u stvari. Čim sam ju videla, odmah sam odlučila da neću praviti tortu. Eto, već tu je počelo moje pametovanje... :) Ja jako volim kivi i ponekad ga stavljam u voćne torte. Odlično ide uz beze korice. Još uvek mi se motaju po glavi neke neostvarene, obećavajuće ideje. Ali, bila sam uporna... Neću tortu i tačka.

Pa, šta ću onda? Hm... Tražila sam po internetu i našla svašta. Čatnije od kojih sam odmah odustala jer nekako mislim (možda grešim) da mi se neće dopasti čatni od kivija. Voćne napitke koji su mi već delovali primamljivo... Voćne salate, od kojih sam odustala iz nepoznatih razloga. Dakle, zadržala sam se na napicima, tzv. smoothies. Pronašla sam jedno odličnu kombinaciju sa banano, ovsenim pahuljicama, đumbirom i naravno, kivijem. Kupila sam korpicu kivija za koji se kod kuće ispostavilo da je tvrd k'o kamen. Nezreo skroz... :( Dani su prolazili (da pustim kivi da dozri) a ja nisam pronalazila priliku da pravim smoothie. Ujutro idem rano na posao, avikendom imamo slani doručak, a uveče mi se ne pije smoothie. Na kraju sam ga napravila jedne večeri Aci i jako mu se dopao. Ali, nisam ga slikala jer sam zamislila da ovakav napitak treba fotografisati ujutro (zamislila sam finu scenu doručka sa prljavim čašama i tako to - ma, svašta od mene :)).

Pola korpice kivija pojedeno (onako kiselog i zelenog), a ništa u memoriji aparata. I tako jedno veče dok sam pravila senf po Neveninom receptu, setim se ja njenih sušenih jagoda. I sine mi genijalna ideja... :) Sušiću kivi! A posle ću smisliti šta ću sa njim. Tako sam i uradila i dobila fine, kiselkaste kriškice. Kivi je sušenjem promenio dosta boju, a dobijene kriške nisu hrskave već malko žilave zbog vlakana koja sadrži. Ne drobi se rukom već ga za dalju upotrebu treba iseckati nožem.


Deo tog kivija smo pojeli onako usput, ali to mi nije bio krajnji cilj. E tek sad sledi moje mudrovanje... :( Dakle, odlučila sam da napravim truffles sa belom čokoladom. U njih sam planirala ubaciti seckani sušeni kivi i marcipan koji mi je ostao od jednog finog kolača koji uskoro sledi. Ali, nisam konsultovala nijedan recept, ma ništa živo. Pravo da kažem, nisam nešto mnogo ni razmišljala. Zegrejala sam 200 ml slatke pavlake, ubacila malo putera u dodala 200g bele čokolade očekujući da će se to hlađenjem od nekoliko sati stvrdnuti dovoljno da oblikujem kuglice. Naravno da nije... :( Nakon tog vremena dobila sam fini, gusti krem. Mogao bi se prelivati preko nečeg.

Jako sam se naljutila na sebe. Jako, jako!!! Ali, ništa se ne baca, pa sam u taj krem dodala planirani kivi i marcipan, a onda i mlevenu plazmu i kokos. Dobila sam masu odličnu za oblikovanje kugli koju sam prvobitno planirala umakati u tamnu čokoladu, ali pošto sam i dalje bila ljuta uvaljala sam ih u kokos.

Rezultat je odličan. Dok zagrizate ovu kuglicu nailazite na slatke komadiće marcipana i osvežavajuće, kiselkaste parčiće kivija. Kuglica se dobije dosta (mogla sam ih dobiti i više, ali onako ljuta sam ih pravila dosta velike, da što pre završim), a umesto kivija (pretpostavljam da će mnoge mrzeti da suše kivi) možete ubaciti seckane suve višnje kojih ima u prodavnicama zdrave hrane.

SUŠENI KIVI

 

Obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje. Isecite kivi na tanje kriške (3-4 mm) i rasporedite ih po papiru u jednom sloju (ne sme se preklapati).

Uključite rernu na 80C, ventilatorsko grejanje. Ubacite pleh u zagrejanu rernu i sušite kivi oko 2,5 sata. Nakon 1,5 sat okrenite kriške. Pred kraj češće kontrolišite da kivi bude suv, ali da ne izgori.

KUGLICE SA BELOM ČOKOLADOM I SUŠENIM KIVIJEM

 

SASTOJCI:

 -  200 ml slatke pavlake
 - 50 g putera
 - 200 g bele čokolade
 - 100 g marcipana
 - 20 g sušenog kivija
 - 200 g mlevenog Plazma keksa (ili nekog drugog po želji)
 - 50 + 50 g kokosa


IZRADA:

Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali ne sme da proključa. Ubacite puter i belu čokoladu izlomljenu na komadiće u slatku pavlaku i mešajte dok se ne sjedini. Ostavite masu da se skroz ohladi, najpre na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.

U ohlađenu masu ubacite iseckan marcipan i osušeni kivi (isto iseckan na male komadiće), keks i 50 g kokosovog brašna. Sve izmešajte i oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u kokos i stavite u korpice.

15.01.2013.

Panetone

Pomalo je kasno za Panetone, zar ne? Ali, ako volite ovakav tip kolaca / hlebova, nije mnogo ni bitno koje je doba godine...

Panetone je tradicionalni Božićni slatki hleb u Italiji (simbol Milana, gde je i nastao) mada se krajem decembra sprema i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj i mnogim zemljama Južne Amerike. Ukusom podseća na kuglof, ali su mu sastojci i priprema ipak dosta drugačiji. U predivno (i prilično masno) testo dodaje se kandirano i suvo voće, orašasti plodovi, a u novije vreme i seckana bela i crna čokolada. Da bi panetone bio panetone mora imati i karakterističan oblik valjka. U svetu postoje posebni kalupi da bi se dobio ovaj oblik, ali može se improvizovati odgovarajućim loncima ili papirom za pečenje.


Priprema ovog ukusnog kolača je bila decembarski zadatak Daring Bakersa i ja sam ga napravila odmah početkom decembra. Sećam se da sam tog dana bila u nekoj žurbi (kao i obično) i sve vreme sam se plašila da ću nešto uprskati ili preskočiti. Poslepodne sam imala zakazan čas, a u isto vreme sam pripremala kandiranu koricu pomorandže. U jednom trenutku, kad sam se zanela u jedan zadatak, iz kuhinje se osetio miris pregorelog karamela praćen gustim dimom. :( Baš sam se iznervirala, ali koricama nije bilo spasa. Zato sam u panetone dodala neke za moju kuhinju standardnije sastojke... Formirane hlebove sam pekla u malim loncima (prečnika 15 i 16cm) koje sam pozajmila od mame. Obložila sam ih aluminijumskom folijom i nisam imala problema sa pečenjem.

(izvor recepta)

SASTOJCI (za 2 kolača prečnika 15 cm):

Starter:
 - 7 g suvog kvasca
 - 80 ml mlake vode
 - 70 g brašna

Prvo testo:
 - 7 g suvog kvasca
 - 45 ml mlake vode
 - 2 jaja, sobne temperature
 - 175 g brašna
 - 55 g šećera
 - 115 g putera, sobne temperature

Drugo testo:
 - 2 jaja
 - 3 žumanceta
 - 150 g šećera
 - 3 kašike meda
 - 1 kašika ekstrakta vanile
 - 1 kašičica ekstrakta limuna (najpre nisam planirala staviti, ali kad su mi propale kandirane korice ipak sam dodala i dobro sam uradila), koristila sam Dr.Oetker
 - 6 g soli
 - 225 g omekšalog putera
 - 420 g brašna + oko 100 g za mešenje

Nadjev i kraj (kako sam ja stavila):
 - 150 g suvog grožđa
 - 150 g suvih brusnica
 - 100 g seckanih propečenih badema
 - rendana korica 1 limuna
 - rendana korica 1 pomorandže
 - 2-3 kašike ruma
 - 2-3 kašike brašna


IZRADA:

Starter:

Pomešati kvasac i vodu u činijici i ostaviti na toplom mestu 10ak minuta. Dodati brašno, dobro promešati, poklopiti plastičnom folijom i ostaviti oko 30 minuta dok se ne udvostruči zapremina.

Prvo testo:

Pomešati kvasac i mlaku vodu u velikoj vangli i ostaviti desetak minuta da postane kremasto. Dodati strater i dobro izmešati varjačom ili čak mikserom. Postepeno dodavati jaja, brašno i šećer uz intezivno mešanje varjačom. Na kraju umešati i omekšali puter. Ukupno mešenje u ovoj fazi je oko 6 minuta. Pokriti providnom, plastičnom folijom i ostaviti oko 1,5h na toplom mestu da udvostruči zapreminu.

Drugo testo:

U nadošlo prvo testo (vodite računa da je u velikoj činiji jer testa ima puno i dosta izraste) dodavati postepeno jaja, žumanca, šećer, med, ekstrakt vanile i limuna i so. Kad dobijete ujednačeno testo dodati i puter, pa i njega dobro varjačom umesiti. Postepeno dodavati brašno uz intenzivno mešenje.

Prebacite testo na pobrašnjenu podlogu i mesite ga kratko samo dok ne počne bar malo zadržavati oblik (treba da ostane mekano testo). Nemojte dodavati previše brašna.

Operite vanglu, obrišite ju da bude suva i lagano nauljite. U pripremljenu vanglu prebacite testo i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite testo dok mu se zapremina utrostruči (važno) 2-4 sata na toplom mestu ili na prohladnom mestu tokom noći.

Pomešajte suvo grožđe i brusnice i prelijte ih mlakom vodom da ogreznu. Dodajte i rum. Ostavite oko 30 minuta da omekšaju, pa ih procedite i malo prosušite. Pomešajte sve sastojke za nadjev. Ovde slobodno kombinujte ono što volite (seckane suve šljive, suve kajsije, urme, lešnike, orahe...)

Odgovarajuće kalupe za panetone ili dva mala lonca (prečnika 15 cm, duboka bar 20cm) obložite aluminijumskom folijom. Napravite i 7-8 cm iznad lonca obruč od folije jer će kolač izrasti. Foliju podmažite.

Izraslo testo prebacite na pobrašnjenu podlogu i podelite ga na dva dela. Lagano rukama rastanjite malo (u ovalan oblik) jednu polovinu testa i pospite sa četvrtinom nadjeva. Urolajte u oblik valjka, okrenite valjak za 90 stepeni, pa ponovo rukama rastanjite u ovalan oblik. Pospite drugu četvrtinu nadjeva po testu, opet urolajte u valjak, pa oblikujte loptu. Loptu prebacite u pripremljeni kalup.

Isto ponovite sa drugom polovinom testa i nadjeva.

Zasecite površinu u obliku krsta (ja sam ovo zaboravila) i ostavite na toplom dok se ne udvostruči zapremina oko 1h.

Kad vidite da je testo skoro pa izraslo, uključite rernu da se greje na 200C. Pre samog stavljanja u rernu oštrim nožem popravite krst na površini, a u centar stavite komadić putera. (I ovo sam zaboravila :()
Stavite kolače u zagrejanu rernu i pecite 10 minuta. Smanjite temperaturu na 180C i pecite još 10 minuta. Smanjite temperaturu na 160C i pecite još oko 30 minuta dok površina ne postane tamno braon (ali ne crna :)).

Pečene kolače ostavite u kalupima 30ak minuta, pa ih pažljivo izvadite i bočno stavite na čistu krpu i umotajte ih. Tako ih ostavite dok se skroz ne ohlade.

Verzija za štampu.

08.01.2013.

Fina čorba od praziluka

Nadam se da ste se lepo odmorili, sredili utiske, malo otreznili i nastavili dalje sa osmehom... Kakva vam je bila prethodna godina? Šta očekujete od ove nove, neki kažnu baksuzne?

Ja se nadam da se 2012. više neće ponoviti. Ne samo zbog Ićine bolesti... Bilo je dosta bezveznih stvari, dosta premišljanja, neodlučnosti, melanhonije... Neću sada o tome. Nadam se da će 2013. biti bolja. 13 je bio moj broj indeksa, često sam bila trinaesta na spiskovima za vežbe... Ne verujem u značenje brojeva, ali eto, malo simbolike... :)


Tokom prošle godine bilo je i lepih stvari, vrednih sećanja. Neke od njih su vezane za ovaj blog. :) Napokon sam kupila dugo sanjani foto aparat i postala sam deo Mezze tima... Dve stvari koje su BAŠ pozitivno uticale na moj život...

O praziluku sam dosta napisala u decembarskom broju časopisa Mezze, pa ako vas zanima njegova nutritivna vrednost ili uzgoj, pročitajte. Ako vas ništa od toga ne zanima, svejedno napravite ovu super čorbicu.



SASTOJCI:

-          50 g putera
-          450 g krompira
-          1 manja glavica luka
-          450 g praziluka (i belog i zelenog dela)
-          800 do 1200 ml povrtne supe
-          150 ml slatke pavlake (nezaslađene)
-          125 ml mleka
-          so, biber

Dodatak:

-          3-4 kriške tost hleba
-          20 g putera
-          kašičica senfa

IZRADA:

Oljuštite krompir i iseckajte ga na kockice. Praziluk dobro operite, odbacite samo vršne delove listova i iseckajte. Luk očistite i sitno naseckajte.

Zagrevajte puter u šerpi dok se ne istopi. Dodajte krompir, luk i praziluk. Dobro izmešajte, dodajte so i sveže mleven crni biber, pa još jednom izmešajte. Stavite disk papira za pečenje direktno preko povrća (da dodiruje povrće). Ovako će se povrće delimično kuvati u sopstvenoj pari. Poklopite i krčkajte na najnižoj temperaturi 8 do 10 minuta tj. dok povrće ne omekša. 

Otklopite šerpu i bacite papir. Dodajte oko 1 l povrtne supe i ostavite da proključa na umerenoj temperaturi. Neka krčka 5 minuta. Ne treba da se prekuva.

Kuvano povrće usitnite štapnim mikserom da dobijete ujednačenu, gustu čorbu. Vratite na vatru i ostavite da još jednom proključa. Doterajte gustinu dodavanjem povrtne supe, ako želite. Dodajte ¾ količine slatke pavlake i svo mleko, pa sklonite sa vatre. 

Uključite rernu na 220ºC. Kriške hleba tanko premažite puterom, pa preko putera senfom. Složite ih na pleh, pa na plehu ih iseckajte na kockice. Ubacite u zagrejanu rernu na najvišu policu. Ostavite kratko, dok ne postanu hrskave, ali ne smeju izgoreti.

Vruću supu služite sa kockicama hleba i ostatkom slatke pavlake.

Verzija za štampu

03.01.2013.

Spiralni mramorni hleb - kuVarijacije


Danas smo napokon izasli iz bolnice. Hvala vam svima na lepim rečima i podršci. Iznenadilo me kad sam čula da su neke od vas imale slično iskustvo prouzrokovano nemarom lekara. Mada, s obzirom na prostor na kom zivimo verovatno to i nije tako neobično. Nažalost... :(
 
Ića je sada dobro. Neće ići u jaslice bar mesec dana i mora se čuvati gužve, hladnoće, ali sve je prošlo dobro. Ja još uvek razmišljam da li da reagujem na neki način na nemar koji se desio. Mislim da ipak hoću. Ne znam ni sama...

 

Žao mi je što nisam stigla obići vaše blogove i svima lepo čestitati praznike. Sigurno sam propustila mnogo toga, ali nadoknadiću već nekako...

Nisam stigla na vreme ni da objavim ovajdivni hleb koji je bio tema decembraskih kuVarijacija. Zadatak me odusevio. Volim kada je zadatak bas pravi izazov. Nesto novo, drugacije i ne tako jednostavno. Ovaj hleb sam pravila najpre u slatkoj varijanti, tacno po receptu. Napravila sam nekoliko gresaka jer sam bila u zurbi i nisam bila nesto zadovoljna rezultatom. Najpre sam pogresila jer sam pecene trake planirala okrenuti tako sto cu ih kao prekriti listom papira za pecenje i nekom tacnom, pa sve naglo okrenuti. Katastrofa! Sve su se razletele i jako je malo falilo da ih bacim u smece... Onda sam se malo smirila i okretala jednu po jednu i popravljala one popucale i nekako sve uvila. Druga greska je bila to sto sam hleb urolala odmah, dok su trake bile jos vruće. Zbog toga mi je bio nekako tvrd i nabijen. 

Vec dva dana kasnije sam presla na slanu varijantu, ali ovaj put sam malo bolje proucila recept. Mihaela je lepo sve objasnila, samo ne treba zuriti. Testo sam filovala ajvarom, a pecene trake premazala kiselom pavlakom. Predivan rezultat! Ja sam se bas odusevila...

 

SASTOJCI:

-          600 g brašna
-          75 g šećera
-          1 kašičica soli
-          1 kesica suvog kvasca
-          2 žumanceta
-          3,5 dl mleka
-          50 g putera

Fil:
-          3-4 kašike ajvara
-          2 dl kisele pavlake

 

IZRADA:

U vangli izmešati brašno, so, šećer, suvi kvasac. Dodati iseckan, omekšan puter. Žumanca razmutiti u mlakom mleku pa sipati u brašno sa ostalim sastojcima. Umesiti mekano testo i ostaviti ga na toplom mestu dok se ne udvostruči.

Izraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, lagano premesiti i oklagijom razvući u pravouganik koji ne treba biti previše velik.

Testo premazati ajvarom pa preklopiti desnu stranu do polovine, a preko nje i levu stranu.  Zatim saviti donju stranu do polovine, a preko nje i gornju. Na kraju se dobije mali pravougaonik.

Sad okrenuti teso tako da preklop bude dole, pa ga oklagijom rastanjiti na debljinu od oko 1 cm. Obavezno pre ovoga podlogu ponovo posuti brašnom, jer će ajvar malo curiti na sve strane. Nožem za picu (najbolji način, čini mi se) iseći testo na trake. 

Svaku traku lagano uviti u spiralu okrećući krajeve u suprotnim smerovima. Slagat ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavit ih na toplom mestu da izrastaju.

Uključiti rernu na 180C. Ubaciti u zagrejanu rernu pripremljene spiralice i peći ih oko 25 minuta (meni  je toliko trebalo, ali zavisi od šporeta) dok ne porumene. 

Ostaviti pečene spiralice u plehu 10ak minuta, pa onda nežno okretati jednu po jednu spiralicu tako da dno bude gore. Premazati tako okrenuto testo (spiralice složite jednu do druge) pavlakom i to pazeći da svi delovi testa budu premazani. Pomoću papira za pečenje uviti rolnice u rolat. Kraj rolata ostavite sa donje strane. Zatim lagano uvijte dobijeni rolat u providnu plastičnu foliju i ostavite da se skroz ohladi. Tek tada skinite foliju i secite.

Ne brinite ako neka spiralica pukne. Vratite ju na mesto, to se neće ni videti kad budete sekli.

Kod Mihaele (Tortellina) imate fotografije postupka, pa pogledajte da vam bude jasnije.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...