25.07.2013.

Jorkširski puding

Kad temperature pređu preko 30C, ja prestajem da normalno funkcionišem. Kad pređu 35C, prestajem da funkcionišem u potpunosti. Vučem se kroz dane bezvoljno, tupog pogleda, umorno. Ništa ne mogu... Što je najgore, odbijam da se prepustim tome već uporno, protiv same sebe, obavljam celo brdo nekih besmislenih zadataka. Zadajem si i neke nove... I hronični umor se gomila.



Noći su najgore...

Uz vrućinu, već nedeljama me muči i užasni išijas, a misteriozni čika kod kog me tata planira voditi je stalno zauzet. :( 

Noći su već nedeljama besane, a ja upravo, u ovom postu širim neku bezveznu, negativnu energiju i izvinite zbog toga...  Upravo prestajem...


Jorkširski puding u drugačijem, većem obliku, postoji i kod nas. Negde ga zovu Razljevak, Ljevuša ili nešto treće. Peče se u kalupima za mafine i jako je zgodan za doručak, jer se brzo sprema, ukusan je, i pečenjem se formira rupa u koju se može staviti neki fil po želji...


JORKŠIRSKI PUDING


SASTOJCI:

 - 12 kašičica ulja
 - 150 g brašna
 - 1/4 kašičice soli
 - 4 jaja
 - 200 ml mleka

IZRADA:

Uključite rernu da se greje na 220C. Pripremite kalup za mafine i u svaku od 12 šupljina sipajte po kašičicu ulja. Stavite kalup odmah u rernu da se greje.

U međuvremenu, prosejte brašno i so u veću činiju. Dodajte jaja i dobro ih umešajte žicom za mućenje ili mikserom. Na kraju postepeno sipajte mleko i izmešajte da nema grudvica brašna.

Prebacite pripremljeni testo u neku posudu koja ima onaj pipak za sipanje ili sipajte testo kutlačom. Uglavnom, sad izvadite vreo kalup iz rerne i pažljivo rasporedite testo u šupljine. Vratite odmah u rernu i pecite oko 20 minuta dok 'pudinzi' ne izrastu i ne dobiju lepu, zlatnu boju.

Služite odmah, mada meni se dopadaju i hladni.
Follow my blog with Bloglovin

21 коментар:

  1. E a ja na 40 pecem i kuvam na 2-3 ploce:-). Kad su bile one krizne godine ja sam jos bila kod mojih i imali smo neki stari sporet. Ja sam tada znala da na 40 ukljucim rernu i sve ploce sto je dovodilo do toga da se kablovi u sporetu istope i prestane da radi. Predpostavljam da su tad i kablovi bili nikakvog kvaliteta. Posto je sporet popravljao moj dragi ja se nisam mnogo uzbudjivala oko toga vec ga samo nazovem i kad popravi ja po starom. Samo jos da kazem da tada ni klimu nismo imali. Sad kad smo u svom stanu i naravno klimatizovani ja pokusam tako da kuvam ali ipak imam obzira i prema drugima na pr kad je bas vruce vise kuvam a manje pecem jer na to bas gundjaju. A ja sam puna energije dizem se u 7 radim, odem na pijacu, spremim rucak pa onda idemo na more poslije toga.
    E mislim da ce ti sad biti mnogo lakse zbog ovog mog komentara :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Irena, nije mi lakse... :) Jos kad pomislim da ti je more blizu... :)

      Избриши
  2. Kod nas su isto za nase uslove velike vrucine vec 2 sedmice. Nista ne ide od ruke. Kazu da zadnjih deset godina nisu izmjerene ovakve temperature. Svi se zale na tromost.
    Odlican recept, a tanjiric ti je presladak :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tromost, to je pravi izraz... Bas tako se osecam...

      Избриши
  3. Eeee, i kod mene danas jedan post o letnjim situacijama, mada iz nekog drugog ugla.
    Žao mi je, posebno zbog išijasa, a žao mi je i što ne mogu da prenesem bar malo svoje ljubavi prema letu i vrućinama i drugima.
    Daleko od toga da imam energije, ja zbog izgladnjivanja omgu da se pronađem u tvojim rečima, jedva stojim ali stalno smišljam šta ću da radim.
    Odmori se ipak malo, kad već na vreme ne možemo da utičemo, možemo na sebe ( tako ja mantram kad dođe jesen, onaj kišni deo ).
    Ovakva jela, pudinge tog tipa nisam nikad ni pravila ni jela. Kod nas kući je sve onako - konkretno, baka bi rekla - šta ti je to XD ali ja baš imam neku potrebu sad da isprobavam takve stvari, dosadili su mi oni klasični šabloni ručak- kolač za tri dana- testo za večeru neko dosadno.
    Pozdravljam te i kažem opet, odmori se malo :-)) Ne širiš ti negativnu energiju nego tražiš da privučeš malo pozitivne :-)). <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Hvala Tajana...
      Joj, na mene sigurno ne mozes preneti ljubav prema vrucinama nikako... Ja sam zimski tip skroz... :)

      Избриши
  4. E Milkice, nadam se da si na kolektivnom godišnjem odmoru daleko od svojih studenata pa da se bar ne kotrljaš autobusom po vrućini. Klima je spas za mene. Kad pečem i kuvam onda to obavim u jednom danu i sve zagrejem, ali smo mirni bar 5 dana. Stalno imam neke šerpe pune hladne vode koje odmah postavim na uključenu ringlu da se kuća ne greje.

    Elem, ovaj tanjirić ti je medenko. Videla sam beli sa crvenim tufnama ali obrnuto nisam. Vidiš, nije mi palo na pamet da je to razljevuša, a stvarno od jednostavnih sastojaka kako i ne bi ljudi širom sveta smislili slična jela. Trebalo je nahraniti gomile usta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeco, sto je najbolje, nisam na odmoru. Mi vise nemamo kolektivni, vec normalni godisnji, kao i svaka druga firma. Ja sam odmor uzela tek od 16og septembra jer Aca ne moze ranije. Ipak se kotrljam na Kumodraz svaki dan... :)

      Избриши
    2. E bzv, nadam se da je bar malo opuštenije bez studenata. Bilo mi je čudno kako kod nas Dekanat radi karajem jula a ranije su se sa julskim rokom zatvarala vrata do kraja avgusta. nadam se da su ti bar autobusi klimatizovani. Ako nisi pročitala Haled Hoseini ima novu knjigu, pa možeš do posla i nazad da pročitaš.

      Избриши
  5. Draga moja u to ime želim da što pre temperatura padne na prijatnih 25... i da se ne diže i smara nas bez razloga ;)
    To da sam i ja mrtva umorna i puna obaveza koje me ne dižu gore nego eventualno drže na nuli (da ne potonem) ti nije neka uteha ali, ali... DRŽI SE!
    I da znaš da ti je baš LEP ovaj puding ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) To Olja!!! 25 je idealno... NIkad ne treba ici preko toga... :)

      Избриши
  6. Jela sam već jorkširski puding i baš mi se sviđa. Doduše, bio je poslužen kao dio klasičnog engleskog blagdanskog ručka, mada vjerujem da bi se dobro uklopio i za doručak s nekim umakom, baš kako ti predlažeš.
    Fotke su prekrasne!

    ОдговориИзбриши
  7. ja volim vrućine :D ali razumijem te u potpunosti
    krasan je ovaj recept!

    ОдговориИзбриши
  8. Kao da si mene opisala. Tako vrućine djeluju i na mene.
    Baš su fora ovi jorkširski pudingići.

    ОдговориИзбриши
  9. Nadam se da je bar malkice bolje, ni ja ne funkcionisema najbolje kada je ovako toplo, vise volim zimu.:) Da znas da mi je bas svidja receptic, nisam nikada probala da napravim Jorksirksi puding, a vec imam ideju sta bi se sve moglo ubaciti u one "bazencice" u sredini... ljubim te i budi mi dobro!:))) p.s. evo cak i masem da malo hladovine stigne do vas...;)))

    ОдговориИзбриши
  10. Prije svega žao mi je zbog išijasa, znam kako je to bolno i teško i nadam se da si uspjela već nešto napraviti i da si bolje ! Ja ljeto volim, a li ne uživam baš kada je ovako prevruće, ali proći će i to pa ćemo ubrzo uživati u babljem ljetu i eto nam za tren zime. Jorkširski puding si super napravila , odlično izgleda, meni puno bolje od onoga kojim su me prije par godina poslužili u Londonu i nakon kojega ga nisam baš poželjela opet dok bih ovaj rado isprobala !

    ОдговориИзбриши
  11. Nadam se da si bolje. razumem te za vrućine, i meni je jako teško po vrelom vremenu išta raditi, ali uvek ima ono nešto i tako mi bude još teže dok to radim. Zahladilo je, nadam se da lakše dišeš:) Jorkširski puding - odličan:)

    ОдговориИзбриши
  12. Na mene vrućina djeluje tako da samo spavam, ne mogu da se razbudim. Već par mjeseci pokušavam da se sjetim kako se ovo jelo zvalo u centralnoj Bosni ali ne mogu da se sjetim a zaboravim da pitam mamu.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...