05.02.2013.

Americka kupus salata (Coleslaw)

Ja i kupus smo oduvek na Vi. Odrasla sam u porodici i u kraju gde je kupus namirnica broj 1 (ne baš broj jedan, ali tu je negde, uz pasulj i krompir) i uvek sam ga MORALA jesti. I to baš MORALA, a ne htela, želela, volela... Slušala sam milion priča kako je kupus zdrav, pun vitamina C, ma čudo jedno... Ali, ne vredi. Sa sarme sam uvek skidala kupus i jela samo nadjev.

 

Dala sam sebi zadatak da zavolim ovo povrće...



U stvari. zadatak je da zavolim kupus u termički obrađenom obliku. Svež kupus volim. Kupus salatu volim. Kiseli kupus volim onako, srednje... Prolećne rolnice volim i to puno... A već neko vreme jako, jako volim kupus kratko dinstan sa soja sosom i kikirikijem. Eto, kad bolje razmislim, situacija i nije tako loša. Ima kupusa u mojoj ishrani. :)

Recept za čuveni Coleslaw sam uzela iz odlicne knjige 'Martha's American Food' Marte Stjuart. Pošto nemam TV, jako malo znam o tim čuvenim TV kuvarima i ličnostima, pa o njima ne mogu suditi po emisijama i slavi. Znam da Marta ima dosta obožavalaca i dosta onih koji ju nikako ne vole. Mene je ova njena knjiga zaista oduševila jer je jasna, pouzdana i precizna, a dosta sam i naučila o američkoj kuhinji.

Malko drugačiji recept za Coleslaw pogledajte kod Jelene. Ona je ovu salatu servirala kao deo tipičnog ručka američkog Juga, koji vam preporučujem.



(izvor recepta)

SASTOJCI:

 - 1 kašika rustičnog senfa
 - 1 kašika jabukovog sirćeta
 - 1 kašika limunovog soka
 - 1/2 šolje majoneza
 - 1/4 šolje kisele pavlake
 - so, biber
 - 1 kašičica šećera
 - 1 manja glavica kupusa, seckana na tanke rezance ili izrendana
 - 2 veće šargarepe
 - 1/2 glavice luka

IZRADA:

Pomešajte sastojke za dresing: senf, sirće, limunov sok, šećer, majonez i kiselu pavlaku žicom za mućenje. Dodajte so i biber.

U većoj činiji izmešajte kupus, očišćenu šargarepu izrendanu na krupno rende i sitno seckan luk. Dodajte dresing i lagano izmešajte da se dresing ravnomerno rasporedi.

Ostavite salatu u frižideru oko 1h da malo omekša i upije dresing.

32 коментара:

  1. Ovo mi je najbolja salata,kod nas je često na stolu:)

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam se navukla na coleslaw salatu kada sam bila u Americi, ali je izbjegavam često raditi obzirom da je poprilično kaloričana. Ali je volim,volim.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja nikad probala, ovo ali mi se čini skroz ok, uvijek radim čisti kupus bez mrkve i dresinga

    ОдговориИзбриши
  4. Mi volimo zelje (kupus) u svim varijantama i jedemo ga svaki tjedan, bilo kao salatu, bilo kuhanog, kiselog i slično:)) Coleslow sam jednom radila i mojima se baš nikako nije svidjelo. Mislim da i dalje jedino i najviše vole salatu s bučinim uljem, vinskim octom i malo kima. I šta da im radiš???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj, super je da volite kupus. I moji roditelji ga puno vole, ali ni ja ni Aca ne. Jedino na taj kineski nacin nam se svidja.

      Избриши
  5. Kupus volim i svjez i kiseli mada kao mala nisam voljela onaj koji je moja majka kuvala ali sam kasnije od muzevih naucila kako da skuvam kupus koji svi volimo. Sarmice obozavam, salatu od kupusa takodje a i coleslaw je za mene bio pravo otkrice. Pomenula si neki brzo spremljeni kupus sa soja sosom mogla bi i to da objavis jer bas interesantno zvuci

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja mislim da je kod mojih bio problem u nacinu spremanja.
      Objavicu jednom i taj kupus, vrlo je jednostavno. Mi to bas cesto pravimo i to kupus u kombinaciji sa raznim drugim povrcem.

      Избриши
  6. I ja sam kao i ti. Slatki kupus po tuđim kućama ne mogu ni da omirišem, a sa mukom sam ga jela kod mame. Sad ga spremam sa gomilom povrća i piletinom, a ponajviše celerom koji prevlada mirisom i ukusom u jelu. Ma nemoj da brineš. Ranije je bilo važno unositi taj kupus jer je bio jedan od retkih izvora vitamina C tokom zime, a sad evo jedemo zelenu salatu za 50 dinara a ista će cena biti i kad je u sezoni. Ima svežeg povrća da sve to nadomesti. I ja ga isto volim kratko obrađenog fronclavog u voku na Kineski. Martu ljudi ne vole toliko, ali ima ona sjjan tim ljudi koji verujem sve to rade za nju. Pa nemoguće je da jedna žena sve to radi, tako da verujem da su joj recepti fini i provereni. I ja moram tu salatu još jednom lepo da obradim, jer je kod mene verzija sa tartar sosom, onako brzinska.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidis, reci cu mami da doda dosta celera, pa da omirisem razliku. :) Mada, ja ga ipak (jos uvek) necu spremati kuvanog. Ima i drugih kuvanih jela za jesti...
      Ja se nisam ni trudila da saznam nesto vise o Marti. Sad videh ovaj Tanjin komentar i zamislila sam se malo. Ali, bar su recepti pouzdani (bar ovi koje sam probala).

      Избриши
    2. Bila je i u zatvoru zbog utaje poreza ali budi sigurna da ona ne kuva sve one đakonije na njenom sajtu i ima tamo jako finih stvari a tim ljudi to sve radi za nju. Ona je imperija koja prodaje od igle do lokomotive.

      Избриши
  7. volim kupus, zapravo rijetko koje povrće ne volim (npr grašak) :) odličan ti je ovaj recept!

    ОдговориИзбриши
  8. Svež kupus jako volim, ali bilo koju vrstu termički obrađenog nikako nikako...pokušavala sam, ali ne ide. Nekako sam se privolela posnim sarmicama sa kupusom i to je najdalje što sam išla. Čak i podvarak ne ljubim baš.
    Zato mi se ova salata jako dopada, mada bih ja nekako malkice smanjila količinu majoneza :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E bas tako i ja mislim. :)
      Mozda i ja sledeci put smanjim majonez, ali nije to tako puno na glavicu kupusa.

      Избриши
  9. Pravila sam je i odlična je. Meni je majonez onako u njoj (stvar ličnog ukusa), ali se Luka raspametio salatom.
    Zanimljivo, o Marti sam slabo šta znala, a onda sam pogledala film o njenom životu - pa žena je preko leševa išla. Svaka čast za koncept i poslovni duh i njuh, ali biram da je ne volim. A još kada sam u Njujorku zamalo kupila set od 4 merice (šolja, pola, četvrt itd.) sa njenim potpisom, koje su bile duplo skuplje od no-name seta od 6 merica - a, ne, sigurno je ne volim :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam imala pojma to za Martu. U stvari, nista o njoj nisam znala. Ne volim te sto preko leseva gaze do uspeha... :( Bas ih ne volim...

      Избриши
    2. Ma da, žena je kompletni užas. Ali ima sjajne recepte. Ja sam rešila da je ne volim, ali da njene recepte koristim kad zatreba ;)

      Избриши
    3. Na osnovu ovog sto sam saznala, ni ja ju ne volim i to nikako...

      Избриши
    4. E ni ja nisam znala za to! Inače ne pratim te brend osobe, mnogo su mi dosadni. Al znam da su joj recepti (ko zna i da li su njeni uopšte...) skroz dobri.
      Meni se jako sviđa ona Donna Hay tj. ona njena emisija na 24h. Divne boje, posuđe, enterijer...Odem ja na njen sajt, mal se nisam šokirala od količine stvari koje nudi...Nisam ni htela da je dodam u google reader. Al i dalje volim da je gledam:)

      Избриши
  10. Obozavam kupus salatu, probacu je i na ovaj nacin:)

    ОдговориИзбриши
  11. Ovdje je jako popularna, ali je ja nikada ne napravih. Inace, kupus volim i ja i decki; najvise kao podvarak!

    ОдговориИзбриши
  12. ...zaboravih reci; Martu bas i ne volim kao osobu, ali kada citam njene recepte, ne mogu a da se ne divim njenoj vjestini, znanju i oku za detalj.

    ОдговориИзбриши
  13. Kupus obožavam i recept je divan, a mogu ti reći i da su mi svi Marthini recepti odlični, slobodno isprobavaj i uživaj! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Baš dobar prijedlog za malo vitamina u finoj i izdašnoj salatici.

    ОдговориИзбриши
  15. Obožavam coleslaw salatu, a volim i kapuz pripremljen na razne načine, bilo svježi ili kiseli.

    ОдговориИзбриши
  16. Jao secam e ove salatice, moracu i ja praviti...

    ОдговориИзбриши
  17. I ja sam sa kupusom na Vi:) al mislim da bi mi se ova salatica svidela!

    ОдговориИзбриши
  18. moram spomenuti kako ja kupus oduvijek jako volim, pogotovo kiseli i uvijek sam pojela samo kupus sa sarme a nadjev ostavila (doduše danas sve pojedem ali još uvijek dajem prednost kupusu)
    ova salata je jako fina, znam :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...