31.12.2012.

Pozdrav i cestitka i objasnjenje...

Dragi prijatelji,

pokusacu da vam se javim na kratko, makar i bez recepta, da znate gde sam i sta se desava...

U bolnici sam vec 8 dana sa Icom. :( Sad je sve OK i napokon imam snage da se javim i nesto kazem, ali bilo je grozno. On lezi na ORL klinici Klinickog centra u Beogradu.

Imam potrebu da vam ispricam sve jer zelim da znate do cega je dovela nemarnost lekara u Pancevu. Takve stvari se desavaju u svim gradovima Srbije, a svi cutimo, srecni da je na kraju sve dobro.

Ica je vec dva meseca prehladjen sa malim pauzama, od dva-tri dana. Svaki put kad ga vodimo kod naseg pedijatra, ona mu prepise drugi antibiotik i ne salje ga na bris grla, nosa i antibiogram. Cak i kad sam ja to spomenula, nije ga poslala, jer kaze da to nije potrebno jer se on tako prehladjuje zbog jaslica. Kad ga je napokon poslala pre tri nedelje utvrdjeno je da ima bakteriju Streptococcuc pneumoniae i dobio je mast gentamicin za nosic. Da se razumemo, ta bakterija nije nesto retka i dosta dece ju ima, ali potrebno ju je na vreme i uporno leciti.

U petak, 21.12. Icko je dobio jako visoku temperaturu koja mu nije spadala sve do nedelje uvece. U stvari, spadala je nakon sto popije paracetamol i to za oko 1 stepen, ali cim prodje dejstvo, vraca se. U subotu se probudio sa poluzatvorenim levim okom. Odmah smo otisli kod dezurnog pedijatra u Dom zdravlja. Doktorka je rekla da on izgleda 'bezveze' (kaze da je to izraz koji lekari upotrebljavaju, hm?) i posumnjala je na sindrom mononukleoze jer su mu krajnici malo uvecani i poslala nas kod infektologa.
Za oko nije nista rekla. Posto sam ja spomenula da je on dve nedelje ranije imao konjuktivitis, ona je automatizmom, bez pregleda, zakljucila da je to to.

Doktorka infektolog ga je preslusala i dala uput za vadjenje krvi. Na osnovu krvne slike (za koju se kasnije u Beogradu utvrdilo da je dosta losa) zakljucila je da je obicna prehlada i prepisala neki 'obicni' sirup (cefaleksin). Vratili smo se kuci, ali njemu je bilo sve gore i gore i temperatura je opet rasla. Poslepodne smo opet otisli u Dom zdravlja, a doktorka koja je sada bila dezurna rekla je da joj nije jasno zasto panicimo kad je dete samo prehladjeno i za oko ga je verovatno nesto ujelo?! Na moj zahtev nam je dala uput za oftalmologa pri cemu je prokomentarisala da ona misli da to nije potrebno.

Tek je oftalmolog u Pancevu video da je situacija ozbiljna, da nije u pitanju konjuktivitis ni ujed (od crne tackice koju je doktorka videla, prepoznao je dlacicu sa dzempera) vec cellulitis koji je zahvatio kapke. Odmah je rekao da je potrebna jaka antibiotska terapija ali je pomislio da ce sirup Panklav to resiti. Od njega smo otisli na Decije interno odeljenje bolnice u Pancevu da nam doktorka prepise taj sirup. Ona je rekla da doktor malo preteruje, ali ako Ici ujutro ne bude bolje, da se vratimo.

I te noci je on goreo, a u nedelju se probudio sa okom jako natecenim i skroz zatvorenim. Odmah smo se vratili u bolnicu, ali druga doktorka je i dalje mislila da to nije tako strasno i eto, moze nas opet poslati kod oftalmologa. Ja sam trazila uput za Beograd i ona nam ga je pomalo nevoljno dala (neoveren jer je bila nedelja).

Oftalmolog u KBC je odmah, ali odmah videla da detetu bas nije dobro i da nije u pitanju konjuktivitis. Cim ga je malo pogledala, zakljucila je da je problem u sinusima i poslala nas na ORL! Potvrdilo se da je zaista tako. Lekari ovde su uzasnuti nemarom u Pancevu. Jedna relativno obicna infekcija nosa se rasirila na sinuse, a sa sinusa na tkivo oko oka. Ica je ovde prosao kroz pakao. Primao je intravenski longacef, orvazil i urbazon. Posto je mali, vene su mu strasno pucale pa su ga ukupno bockali 15! puta. Primao je infuziju preko obe ruke i obe noge. Dva puta dnevno su ga precovali tj. vakuumom izvlacili sadrzaj iz sinusa koji se stalno iznova stvarao. Bio je na skeneru i ultrazvuku oka. Drugi ultrazvuk oka je pokazao da uprkos jakim lekovima, inflamacija se siri i oko ocnog nerva. U cetvrtak je odluceno da ga ipak moraju operisati jer slabo reaguje na terapiju. U petak su mu operisani sinusi tj uradjen tzv. FESS kroz nozdrvu.

Nikada necu zaboraviti scenu kad sam ga ostavila na operacionom stolu, prikopcanog, pokrivenog onim zelenim platnom... Molim vas, nemojte me optuziti da sam pateticna...

Sad mu je dobro, ali zadrzace nas jos 3-4 dana da primi jos nekoliko longacefa u venu.

Videla sam da je Mimi's kingdom izabran za FBI rukavice i puno vam hvala na tome... Imala sam toliko planova za ovaj decembar, jos 2-3 pripremljena posta, ali izjalovilo se. Nadam se da cete naci nesto zanimljivo i da ce vam se dopasti... A nadam se da cu tokom januara jos neki recept objaviti...

Puno vas sve pozdravljam! Zelim vam lepu, uspesnu, zdravu 2013. godinu!!!

Milkica i Ica

19.12.2012.

FBI rukavice: Sweet & Salty by Irena

Tokom novembra i decembra, u okviru FBI rukavica pod istragom je Irenin blog Sweet and Salty.

Irene se sećam pod nadimkom Vitirena sa Coolinarike. Mislim da imam odstampanih nekoliko njenih recepata iz tog perioda. Također sam zapazila da smo ja, Irena i Tanja započele blog otprilike u isto vreme i da Irena ubedljivo ima najviše objavljenih recepata i pomalo joj zavidim zbog toga. :)

I ovaj put sam napravila izbor od 15ak recepata, malo slatkih, malo slanih. Naravno, kao i uvek nisam stigla sve da isprobam... Najviše su me privukli recepti za glavna jela i nekoliko njih ostaje da bude isprobano vrlo uskoro.

Naziv recepta je link ka originalnom receptu na Ireninom blogu. Ja ću samo dopisati komentar i neke izmene ako ih je bilo.



Fantastičan ručak! Zaista smo se oduševili. Ja sam koristila sunčanice umesto šampinjona i zato naš ručak ima malo ružnu boju. :) Također sam umesto svežeg paradajza stavljala domaći Paradajz pelat (recept imate u časopisu Mezze, septembar 2012). Nešto drugačije i jako fino...

 



Jako mi se dopala ideja da se peciva pune na ovakav način. Jednostavno se u malim zemičkama napravi udubljenje dnom čaše i tu se stavlja fil. Mi smo stavljali smesu od fete, pavlake, jajeta i origana, ali ovo dopušta varijacije i svašta drugo se može kombinovati. Dosta brzo su i gotove i odlične za poneti na posao za užinu.




Često jedemo ribu i uvek smo u potrazi za novim načinima spremanja. Ovo je nešto drugačije, bar za nas i jako nam se svidelo. Riba se kuva u mleku, prelije finim bešamel sosom i zapeče u rerni. Jedino ću sledeći put koristiti filete bez kostiju, da nam bude lakše za jelo. Sad sam stavljala običnu belu ribu.




Kao što sam i očekivala - fenomenalni su! Aca ih je nosio kao deo posluženja povodom prve plate na novi posao i svi su ih najviše hvalili. Slatki i kiselkasti - kombinacija za deset! Kao bonus jako lepo i elegantno izgledaju. Od navedenih količina dobije se dosta kolačića.


Oduševljava me raznovrsnost Ireninih recepata i sigurna sam da ću se još dosta puta vratiti na njen blog u potrazi za idejama. Ja sam recepte odabrala odmah, početkom novembra, a Irena je u međuvremenu objavila još dosta finih stvarčica koje bih sada uvrstila u izbor. Sve u svemu - Irena, hvala!

12.12.2012.

Tajlandske przene banane

"Zima, zima e pa šta je,
ako je zima nije lav..." :)

Stigla zima, drugari!!! :) I to punom snagom, odjednom... Ića trči po kući i samo ponavlja: "Sve je belo!" :) Jeste da je jako hladno, i da treba čistiti sneg, i da se moje putovanje do posla još dodatno produžilo, ali svejedno, ja mnogo volim zimu. Posebno ju volim vikendom, kad se ušuškamo pored toplog šporeta, mesim neko dizano testo, usput vičem na Ićka koji se pokušava popeti na uneta drva i pijuckam topli čaj... :)

Ovaj mesec mi je pretrpan obavezama, kao i prethodni. A i onaj pre njega... Već dugo nisam pravila neki komplikovani desert i malo sam se toga uželela. Ali, ne sekiram se, biće vremena...

Moja ulaznica za ovomesečnu igricu Ajme, koliko nas je! je nešto baš, baš brzinsko... Tanja nam je zadala odličnu temu - banane. Za mene su banane zimsko voće i volim ih u raznim slatkišima, a najviše sveže. Imam hiljadu ideja sa bananama, ali neću stići ni mali delić od toga spremiti. Ovakve pržene banane sam sada prvi put pravila i puno su nam se dopale. Slike su očajne jer mi je Ićko vukao stolicu na kojoj sam stajala dok sam fotkala. Nije bilo govora o postavljanju stativa, mnogo voli da ga tegli po kući. :)


(izvor recepta)

SASTOJCI:

 - 4 blago nedozrele banane
 - 40 g putera
 - 1 kašika kokosovog brašna
 - 4 kašike smeđeg šećera
 - 4 kašike limunovog soka

 

IZRADA:

Najpre u suvoj šerpici propecite kokosovo brašno, da dobije blago smeđu boju. Ostavite ga sa strane.

Zagrejte puter u tiganju. Na puter stavite cele, očišćene banane i pržite ih 3-4 minuta dok malo ne omekšaju i promene boju. Nakon 2-3 minuta ih okrenite na drugu stranu hvataljkom, pažljivo.

Po bananama u tiganju pospite smeđi šećer i limunov sok. Krčkajte još 2-3 minuta na umerenoj vatri dok se šećer ne istopi. Sve vreme pazite i protresajte tiganj.

Gotove banane rasporedite na tanjire zajedno sa finim umakom i pospite propečenim kokosovim brašnom.

Jedite dok su tople.

Verzija za stampu.

05.12.2012.

Pekmez od karamelisanih dunja

Volite li miris dunja? Na šta vas podseća?

Na selo... Bakino dvorište... Staro, grbavo, nakrivljeno stablo... Na male rodjake koji se okupljaju tokom zimskih praznika i slušaju dedine priče... Na jesen...


Dunja je danas pomalo zapostavljena. Čini se da jedino što ima je taj čuveni, opojni miris. Tvrda je, grbava, pomalo opora, skuplja usta, teško se čisti, u sredini je uglavnom crljiva... Poziva na odustajanje. :)  Ali, ipak ne činite to. Ova aromatična voćka pruža mnogo mogućnosti. Zaista se mnogo toga od nje može napraviti...

Nekad je bila popularnija od jabuke. Mene je oduševio podatak da se danas smatra da je zlatna jabuka koju je Eva dala Adamu u stvari bila dunja! Zamislite to?! Još mnogo zanimljivosti o dunjama pročitajte u članku objavljenom u novembarskom broju časopisa MEZZE.

Ovih dana je izašao i zaista odličan decembarski broj. Uživajte listajući! :)


SASTOJCI:


- 1,5 kg očišćenih dunja
- 350 ml jabukovog vina (apple cider-a)
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 250 g smeđeg šećera


IZRADA:

Uključite rernu da se greje na 170ºC.

Očistite dunje i isecite ih na kockice. Ako su skroz zrele (jarko žute boje) nije ih potrebno ljuštiti.

Stavite dunje u veliku šerpu i prelijte ih sa jabukovim vinom. Poklopite i ostavite da se krčkaju 30 do 40 minuta dok ne omekšaju. Povremeno promešajte. Omekšale dunje izblendirajte ili sameljite štapnim mikserom u pire.

Pireu od dunja dodajte cimet, jabukovo sirće i šećer, pa sve dobro izmešajte. Vlažnom krpom obrišite zidove šerpe, pa ju stavite u zagrejanu rernu. Ostavite pekmez da se peče oko 2 sata tj. dok se masa ne karameliše, postane vrlo gusta i tamno narandžasta.

Vreo pekmez sipajte u sterilisane tegle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...