23.11.2012.

Raspucala peciva

Danas želim da vam preporučim jednu knjigu.

Zahvaljujući činjenici da putujem 1,5 do 2h na posao, u jednom smeru, a i tome da u autobus uđem na drugoj stanici, pa mogu da sednem, mnogo čitam. Prilično sam nestrpljiva osoba i jedva istrpim vožnju autobusom ako nemam knjigu u rukama. Kad čitam, vreme mnogo brže prođe, a ponekad mi bude žao što je 'već' došla moja stanica. :) Čitanje je razlog zbog kog se ne žalim na dugo i, inače, zamorno putovanje...


Uglavnom, pre nekoliko dana sam završila sa čitanjem zbirke pripovedaka 'Sloboda'. To je antologija kratkih priča pisaca sa svih krajeva sveta u čast Deklaracije o ljudskim pravima. Svaki pisac je bio inspirisan nekim članom Deklaracije i na osnovu njega napisao pripovetku. Neke su odlične, neke malo manje, ali sve su me navele na zaključak da ne mogu ni da zamislim koliko teško neki ljudi žive i koliko smo srećni što ne moramo o tome da razmišljamo. A ipak, trebalo bi... Trebalo bi ponekad, samo ponekad kad kukamo oko neke gluposti (a ja sam tome sklona, priznajem) da stanemo i razmislimo... Samo toliko...

Ja sam u prošlosti, kao dete, prošla kroz strahove koje sa sobom nosi rat. Čudi me što sam u toj meri potisnula te ružne osećaje da sam zaboravila biti radosna zbog toga što ih više ne osećam. Naravno, ne mislim da treba stalno o tome da mislim i da se nešto podsećam, ali ponekad, čisto da se podsetim da je svaki problem koji sada imam, u stvari jako mali...

Na kraju knjige je ispisana čitava Deklaracija. Ako se odlučite da ju pročitate, dobro se zamislite nad svakim članom, kao što sam i ja uradila...


Sem knjige, želim da vam preporučim i ova peciva. :) Testo je manje-više obično, ali korica mnogo lepo izgleda. Imam odstampan recept za premaz na engleskom, ali ne znam odakle sam ga skinula...

SASTOJCI:

 - 700 g brašna
 - 300 - 350 ml mleka
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 1,5 kašičica soli
 - 1 kašika šećera
 - 50 g putera

Premaz:
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 120 ml mlake vode
 - 1 kašika šećera
 - 1 kašika ulja
 - 1/4 kašičice soli
 - 3/4 šolje pirinčanog brašna


IZRADA:

U mlako mleko dodajte kašiku šećera i po površini pospite kvasac. Poklopite i ostavite 15ak minuta da kvasac nadođe.

U plastičnu vanglu odmerite brašno, pa dodajte so i istopljeni puter. Izmešajte pa sipajte nadošli kvasac. Zamesite meko testo. Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu pa mesite 4-5 minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo. Prebacite ga u blago nauljenu vanglu, pokrijte folijom i ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu.

Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu podlogu, podelite na 6-8 delova i od svakog dela oblikujte pogačicu. Složite ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da izrasta još 30ak minuta.

Za premaz izmešajte sve navedene sastojke žicom za mućenje. Dobijena masa će biti gusta, ali dovoljno tečna da se može mazati. Ako primetite da je previše tečna ili pregusta podesite konzistenciju dodavanjem vode ili brašna. Ostavite da stoji 15 minuta.

Uključite rernu da se greje na 180C. Premažite peciva pripremljenim premazom. Stavite u rernu i pecite oko 25 minuta. Premaz će pečenjem popucati i stvoriti zanimljive šare. Peciva su gotova kad dobiju lepu, smeđu boju.

Verzija za štampu

14.11.2012.

Gulas od leblebija

Ponekad mi je teško smisliti, pronaći recept za neko ukusno, toplo, jako jelo bez mesa. Znam da postoji bezbroj recepata i ideja na sve strane, ali kod kuće retko uključujem kompjuter, a suviše sa umorna da razmišljam i onda stanem i gledam po kuhinji. Zavirujem u sve fioke, premeštam namirnice po frižideru, otvaram zamrzivač. Uglavnom najpre ugledam pasulj, ali ne, ne možemo stalno jesti pasulj... Onda vidim pirinač, ali moj dragi ne voli rižota. Ne voli ni pirinač kao prilog... Onda pečurke, ali baš često jedemo pečurke. Pretvorićemo su u jedan veliki šampinjon, ako tako nastavimo... Leti dolaze u obzir razne salatice, ali sad nam treba nešto jako, zimsko... Nešto što se može podgrejavati i jesti sledećeg dana...


Tako u potrazi sam počela da prevrćem i po fioci sa namirnicama iz prodavnice zdrave hrane. U toj fioci je pravi haos od papirnih kesica, koje su uglavnom neoznačene, pa u svaku moram virnuti da proverim sadržaj... U jednoj od njih sam jednom pronašla leblebije. Leblebija je izuzetno zdrava mahunarka, bogata proteinima i svojom hranjivom vrednošću može zameniti meso... Od nje možete praviti ukusni humus, finu paštetu sa tunjevinom (objaviću jednom recept, odlična je) i dodavati ju u razna jela. Ja sam iskombinovala ovaj gulaš i jako nam se dopao...


SASTOJCI:

(za 2-3 osobe)

 - 200 g sirovih leblebija
 - 1 velika glavica luka
 - 1 šargarepa
 - 1 manja tikvica
 - 1 paprika
 - 1/2 kašičice kurkume
 - 1 cm korena đumbira
 - 1 grančica smilja (domaća zamena za kari, a ako ju nemate, može i 1/2 kašičice karija)
 - 1 kašika brašna
 - so, biber
 - 2-3 kašike maslinovog ulja


IZRADA:

Dan ranije preliti leblebije vodom i ostaviti ih preko noći da nabubre. Ovo će znatno skratiti vreme kuvanja.

Očistiti i iseckati na sitne kockice sve vrste povrća.

Na malo maslinovog ulja sipati luk i šargarepu i dinstati desetak minuta dok luk ne postane staklast, a sargarepa malo ne omekša. Dodati tikvicu i papriku i nastaviti dinstanje još oko 5 minuta. Povremeno dolivati toplu vodu, po potrebi, tj. kad ispari.

U omkešalo povrće dodati proceđene leblebije, doliti oko 2 dl vode i krčkati na tihoj vatri 30 do 40 minuta poklopljeno. Povremeno, po potrebi dodajte malo mlake vode. Nakon tog vremena probajte da li je leblebija mekana. Ako nije, krčkati još malo.

Kad je leblebija mekana (ali ne sme se raspasti) dodajte kurkumu, sitno seckanu grančicu smilja i rendani đumbir. Promešati, pa posoliti i pobiberiti po ukusu.

Posebno u šoljici razmutiti kašiku brašna sa malo vode da se dobije masa bez grudvica. Ovu masu sipati u gulaš i krčkati još malo da se zgusne. Po želji, dodati još vode da se dobije željena gustina.

Gulaš služiti uz kuvani pirinač.

Verzija za štampu.

08.11.2012.

Cokoladni tart sa grožđem

Ove jeseni, kad god ja i Ića uđemo kod mojih roditelja u dvorište dešava se isto. Ića trči prema 'brajdi' (tako se u mom kraju zvala konstrukcija za vinovu lozu ispod koje se sedi) i viče: 'Deda, gođe...bere, bere! Gođe deda!' :) Moj tata ubere jedan manji grozd tamnog, sočnog, skoro preslatkog grožđa i pruža mu... Ali, ne, nije to kraj... 'Deda pere, pere gođe!' :) I deda opere grozdić. Onda ga Ića uzme, popne se na metalnu stolicu i kaze: 'Sedne...'. Tek tada kreće da uzima jednu po jednu bobicu i ne silazi sa stolice dok sve ne pojede. To traje desetak minuta i to je jedinih deset minuta kad Ića sedi na jednom mestu... :)

Pošto sada grožđa više nema (većinu smo popili kao mošt, a jedan deo je završio u ovom odličnom kolaču) Ića se prebacio na smokve (ni njih više nema) a sada na mandarine (kupovne, ne iz bašte). Mada, i sad se ponekad silno naljuti kad zatraži grožđe, a mi mu kažemo da nema. :)

Ovaj recept je objavljen u oktobarskom broju časopisa Mezze. Pre nedelju dana je izašao i novi, novembarski broj sa sjajnim pecivima, kolačima sa kafom i odličnim člancima. Prelistajte ako već niste...


SASTOJCI:

Testo:
 - 175 g brašna
 - 2 kašike kakaoa
 - 2 kašike šećera u prahu
 - 115 g putera
 - 2-3 kašike hladne vode

Fil od grožđa:
 - 600 g zrna tamnog grožđa
 - sok od pola limuna
 - 100 g šećera
 - 50 g gustina

Čokoladni krem:
 - 250 ml slatke pavlake
 - 100 g tamne čokolade
 - 1 kašika gorkog kakaoa
 - 1 kašika meda

 

IZRADA:

Plitki pleh za tart prečnika 26 cm premažite sa malo omekšalog putera.

Pomešajte brašno sa šećerom u prahu i kakaom. Dodajte hladan puter iseckan na kockice i prstima rastrljajte da dobijete mrvičastu masu. U masu dodajte kašiku po kašiku vode dok se ne počne sjedinjavati u kuglu. Dobijenu kuglu testa umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Uključite rernu da se greje na 190°C. Testo razvijte na blago pobrašnjenoj podlozi pa njime obložite dno i stranice pleha. Testo u plehu pokrijte papirom za pečenje, a preko papira sipajte zrna pasulja ili možda kamenčiće. Pecite 10-ak minuta, a zatim sklonite pasulj i papir, pa nastavite sa pečenjem još 15-ak minuta. Pečeno testo izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Oprana i očišćena zrna grožđa dobro iscedite pomoću gaze. Najbolje je da to radite rukama, kako biste istisnuli što više soka. U dobijenu tečnost dodajte sok od pola limuna. Izmerite zapreminu i po potrebi dodajte vode da ukupno imate 500 ml tečnosti. Od ove količine odvojite oko 100 ml, a ostatak stavite na šporet da se greje. Pomešajte gustin sa šećerom i odvojenim sokom da bude bez grudvica. Sipajte u proključali sok i mešajte nekoliko minuta dok se masa ne zgusne. Vrelu masu izlijte preko pripremljene podloge i ostavite da se ohladi.

Za čokoladni sloj pomešajte i lagano zagrevajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu, glatku masu. Ovu masu sipajte preko stegnutog fila od grožđa. Sve ostavite da se skroz ohladi.

Verzija za štampu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...