24.08.2012.

Patlidzan punjen prosom

Usred guzve i svih obaveza u kojima se vec duze vreme nalazim, ne stizem ni da iskoristim do maksimuma sve povrce koje dospeva u tatinoj basti. To je prava steta, jer ga ima dosta, a nista nije prskano hemikalijama. Nesto uspem spremiti u zamrzivac, ali to nije to, zar ne? Sveze je ipak najlepse i najbolje. Naravno, kuvamo mi skoro svakog dana, ali to budu uglavnom brzinske, klasicne varijante, salatice, paprikasi i tako to... :)


Nedavno sam na fenomenalnom blogu Souvlaki For The Soul videla odlican recept za punjeni patlidzan. Na osnovu tog recepta, meni je palo na pamet da patlidzan punim prosom. Da patlidzan ne bude jedino povrce koje sam ovde iskoristila, proso sam obogatila paprikama, paradajzom, lukom... Dobili smo stvarno fenomenalan, jak, pravi rucak... Naravno, ne morate se drzati strogo naznacenih kolicina. Bitan je odnos prosa i vode. Ja sam stavila malo vise vode nego sto je uobicajeno jer se napunjen patlidzan posle jos pece u rerni, pa da na kraju sve ne bude suvo.


SASTOJCI:

 - 2 srednja patlidzana
 - 1 glavica luka
 - 1 sargarepa
 - 2 paprike
 - 1 srednji paradajz
 - 1 solja od 2 dl prosa
 - 2 - 3 solje vode
 - maslinovo ulje
 - so, biber
 - 2-3 listica svezeg bosiljka


Besamel sos:
 - 1 kasika brasna
 - 2-3 kasike ulja
 - 2 dl mleka
 - 50 g feta sira
 - muskatni orascic
 - so, biber


IZRADA

Oprati i ocistiti patlidzan od peteljki. Preseci ih uzduzno na polovine i polovine izdubiti. Svaku kratko propeci sa svih strana na malo ulja da blago omeksaju. Skloniti ih sa sporeta i ostaviti sa strane.

Sve povrce ocistiti i iseci na sitne kockice. Na kockice iseci i izdubljenu sredinu od patlidzana.

U serpicu sipati proso i tako na suvo ga malo propeci dok ne pocne da skripi (1-2 minuta). Proso preliti toplom vodom, poklopiti i krckati 20ak minuta tj. dok ne omeksa i upije svu vodu. Po potrebi dodati vode. Skuvano proso ne sme biti previse suvo.

Na malo maslinovog ulja dodati luk i sargarepu i dinstati dok ne omeksa. Dodati seckanu papriku i sredinu patlidzana i nastaviti dinstati. Po potrebi dosipati malo vode. Kad je povrce omeksalo dodati i seckan paradajz i jos malo krckati. U dinstano povrce dodati kuvano proso. Sve dobro sjediniti. Dodati sitno seckan bosiljak, so i biber.

Pripremiti besamel. U serpici zagrejati ulje i dodati brasno. Kratko promesati, pa postepeno sipati mleko. Krckati dok se sos ne zgusne. Ako je jako gust, mozete doliti mleka, ali ne verujem da ce trebati. Sos zaciniti solju, biberom i sa malo muskatnog orascica. Na kraju umesati izdrobljenu fetu i dobro izmesati da se sve sjedini.

Ukljuciti rernu na 180C.

Polovine patlidzana puniti pripremljenim povrcem sa  prosom i slagati u mali pleh. Preliti obilno besamel sosom. Ostatak povrca sa prosom stavite izmedju patlidzana. Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta tj. dok se besamel ne zapece.


Meni je ostalo dosta prosa i povrca i to smo jeli kao prilog. Ako zelite, slobodno smanjite kolicinu nadjeva.

Verzija za stampu

13.08.2012.

Baguette

Kada sam prvi put videla recept koji je Lana objavila, odmah sam ga odštampala. Kao i ona, i ja sam dugo bila u potrazi za receptom za baget kojim bih bila bas zadovoljna. Vec nekoliko dana nakon što je Lana objavila post isprobala sam recept. Ovaj hleb je zaista odličan, a recept je pouzdan i jednostavan! Blago hrskava korica, meka sredina... Fenomenalan za sendviče, a prilično fin i sledećeg dana...


Tad sam ga prvi put i slikala i planirala objaviti post. Međutim, nisam bila u potpunosti zadovoljna fotografijama, pa su one čekale i čekale moju krajnju odluku... :) Uskoro sam ovaj baget opet pravila, a kad je bio sveže pečen desilo se da je Ića spavao i da je bila sredina lepog, sunčanog dana i da imam odličnu priliku da ga ponovo fotografišem... Nisam ju propustila... :)


I ove, nove fotke, su čekale neko vreme jer sam kao i obično u gužvi. Natovarila sam sebi toliko obaveza da je to neverovatno... Moj godišnji je i došao i prošao, a mi nigde nismo bili... Baterije za nove poslove nisam napunila... Dani toliko brzo prolaze da me sve češće hvata panika... Ma, nebitno...


Lanin recept nisam menjala, pa ću ga ovde samo kopirati. Nekad stavim suvi kvasac umesto svežeg, a nekad i smanjim količinu kvasca.


(izvor recepta)

SASTOJCI:

Starter
 - 1 dl vode
 - 25 g svežeg kvasca
 - 150 g brašna

Testo
 -  350 g brašna
 - 1 kašičica soli
 - 2 kašike šećera
 - vode po potrebi (oko 2 dl)


IZRADA:

Napraviti prvo starter za testo: u dubljoj ciniji razmutiti kvasac sa pola solje tople vode, dodati brasno i lepo izmesati. Pokriti folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji 6-8 h (moze se ostaviti preko noci). Za to vreme kvasac ce se aktivirati i napravice se zitka smesa prepuna mehurica.

 U posebnoj ciniji izmesato brasno, so i secer, dodati aktivirani kvasac i zamesiti srednje meko testo.  Ako je potrebno dodati jos malo vode ili brasna da bi se dobilo glatko testo.  Nauljiti malo stranice cinije i ostaviti da testo odmara 3 h. Posle 1h testo premesiti i ostaviti dalje da odmara, pa premesiti jos jednom nakon sat vremena. 

Testo prebaciti na radnu povrsinu i podeliti na dva dela. Svaki deo rastanjiti rukama u pravougaonik i zaviti rolnice. Hlepcice prebaciti na pleh oblozen masnim papirom, pokriti i ostaviti da odmaraju jos 1-1,5 h.  

Pre pecenja hlepcice premazati mesavinom tople vode i ulja i ostrim nozem napraviti 3 dijagonalna zareza. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-35 minuta.

03.08.2012.

Džem od žutih šljiva

U dvorištu mojih roditelja raste jedna visoka, lepa šljiva koja tokom jula daje mnogo jako sočnih, kao Sunce žutih plodova. Kada su već prezreli, oblije ih rumenilo... Kada te šljive počnu dozrevati, svaki malo mekši plod se odmah pojede. Jedva ga dočekamo... Svi ih volimo... Međutim, iz dana u dan plodova bude sve više jarko žutih i na kraju nama jedenje svežih šljiva dosadi. Ne možemo više... :)


Ove godine smo ja i tata odlučili da napravimo pekmez. I to po pravom, starinskom receptu, bez Džemfiksa... Voće + šećer i kuvanje i mešanje... Pošto su ove šljive mnogo sočnije od običnih, plavih rakijača, odlučili smo da pratimo neki recept, da ne pogrešimo. U Srpskom narodnom kuvaru sam pronašla recept baš za pekmez od žutih šljiva. Isti se može koristiti i za ringlove. Prilično je jednostavan - šljive se oljušte od korice nakon vrlo kratkog potapanja u vrelu vodu, pomešaju sa šećerom i kuvaju do određene gustine. Prvo nam je bila čudna količina šećera - koliko šljiva toliko kilograma šećera. Hm... Ali, uradili smo tako... Onda nam je bilo čudno navedeno vreme kuvanja. Kaže u receptu: '...dok se ne vidi trag kad se kroz pekmez prodje varjačom'. Hm... Kuvali smo kraće od toga i to dosta. I dobili smo ultra gust, užasno sladak pekmez koji se neće moći mazati na hleb. Biće dobar za kiflice i krofne jer se uopste ne razliva... Tata se šali da ćemo razbijati jednu po jednu teglu i seći ga sekirom... :)


Ali, bili smo jako tužni. Ceo dan smo mi to radili... Od 10ak kilograma šljiva. Brdo pekmeza smo dobili... Ja sam ceo postupak fotkala...


Odlučila sam da ne odustanem. Baš sam se zainatila. Uzela sam novu turu od 2 kg šljiva i napravila odličan džem po nekom mom receptu iz glave. Jako sam zadovoljna rezultatom...


SASTOJCI:

 - 2 kg žutih šljiva ili ringlova
 - 1 kg šećera
 - rendana korica od 2 pomorandže
 - 2 kašike likera od pomorandže
 - 1 kesica burbon vanilin šećera


IZRADA:

Pošto kiselost žutih šljiva potiče od korice, potrebno ih je oljuštiti. Sipati vodu u veći lonac i staviti da proključa. Deo po deo šljiva stavljati u neku cediljku i uroniti u ključalu vodu na 30ak sekundi. Odmah potom ih potopiti u ledenu vodu i iz te vode ih uzimati i ljuštiti. Oljuštene šljive stavljati u čistu hladnu vodu (ovo će sprečiti da potamne).

Šljive očistiti od košpica i stavljati u širu, a pliću šerpu. Dodati im šećer, promašati i staviti u rernu zagrejanu na 180C. Neka šerpa bude stvarno što šira jer će inače kuvanje/pečenje džema jako dugo trajati.

Povremeno promešati sadržaj šerpe, ali ne treba često. Nakon oko 2h proveriti gustinu džema tako što se malo stavi na tanjirić ohlađen u zamrzivaču. Ako ste zadovoljni gustinom, dodati vanilin šećer, liker i koricu pomorandže. Promešati i izvaditi džem iz rerne.

Sipati u čiste, zagrejane tegle. Pune tegle ostaviti u toploj rerni do sledećeg dana da se stvori nežna korica na površini. Tada ih dobro zatvoriti i to je to...


Verzija za stampu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...