31.05.2012.

Torta od limuna i ribizli - kuVarijacije

U okviru kuVarijacija, tema za maj je bila jedna predivna torta sa meni jako, jako dragog bloga Sweet corner (Jasenka, vrati se! :)). Mnogo Jasenkinih recepata sam vec probala i uvek su mi se dopali, pa ni ovaj put nije bilo drugacije... Torta od limuna i malina je odlicna!


Posto sam u zamrzivacu pronasla kesu crvenih ribizli od prosle godine, njih sam koristila umesto malina. Verujem da bi kontrast ukusa blagih, mirisnih malina i kiselog limuna bio jos bolji, ali tako cu drugi put. U slag kojim sam premazala celu tortu sam dodala malo roze boje u prahu, pre mucenja. To je bilo iznenadjenje za sve jer svi moji znaju koliko ja NE volim rozu boju... :) Ne znam sta mi je bilo, ali jednostavno mi je tako doslo... :) Da do kraja ispratim tu neznu boju, tortu sam ukrasila usecerenim cveticima africkih ljubicica...


Recept prepisujem, a u zagradi cu, italikom, napisati svoje promene...

SASTOJCI:

Biskvit:

 - 5 jaja
 - 5 kasika secera
 - 5 kasika brasna
 - pola kesice praska za pecivo
 - 50 g putera

Krema od limuna:

 - 250 ml mleka
 - 4 zumanceta
 - 100 g secera
 - 1 kesica zelatina + 5 kasika vode
 - sok od jednog limuna
 - 250 ml slatke pavlake
 - 1 kremfix
 - 1 kesica vanilin secera

Mus od malina (ribizli):

 - 300 g malina (ribizli)
 - 1 kesica zelatina
 - 4 belanceta
 - 250 ml slatke pavlake
 - 1 kesica vanilin secera
 - 1 kremfix
 - 100 g secera

Usecereni cvetici

 - 1 belance
 - cvetici po zelji
 - kristal secer


IZRADA:

BISKVIT

Ukljucite rernu na 180C. Prirpemite kalup za tortu precnika 26cm. Oblozite dno papirom za pecenje.

Brasno prosejte sa praskom za pecivo. Zumanca i secer izmiksajte i dodajte maslac narezan na listice. Dobro izradite mikserom. Sipajte postepeno brasno.

Belanca istucite u cvrst sneg i lagano, zicom za mucenje ili kasikom ih umesajte u smesu sa brasnom.

Testo sipajte u pripremljen kalup i pecite 15ak minuta (uradite proveru cackalicom).

Gotov biskvit ohladite, izvadite iz kalupa, prebacite na tanjir na kom ce biti torta i oko njega stavite obruc od kalupa.

FIL OD LIMUNA

Iscedite sok od jednog limuna. Mleko stavite da se greje. Zumanca i secer pensato izmiksajte. Zelatin prelijte vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.

Prokljucalo mlkeo lagano sipajte smesi sa zumancima, neprestano miksajuci na najmanjoj brzini. Na kraju dodajte limunov sok. Kad se masa mikserom ujednaci, vratite ju na vatru i kuvajte, neprestano mesajuci dok se ne zgusne.

Sklonite sa vatre i prebacite u posudu sa hladnom vodom da se hladi. U jos vrucu masu dodajte nabubreli zelatin. Kad se sve ohladi prebacite u frizider na desetak minuta (nemojte predugo ostaviti u frizideru da se zelatin skroz ne stegne).

Slatku pavlaku umutite u cvrst slag uz dodatak kremfiksa i vanilin secera. Umucenoj slatkoj pavlaci dodajte fil od limuna i jaja. Istresite fil na biskvit oko koje ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i stavite u frizider.


MUS OD MALINA

Maline (ribizle) i 50 g secera izmiksajte stapnim mikserom da dobijete pire.

Zelatin pomesajte sa 3 kasike dobijenog pirea i ostavite 10ak minuta da nabubri.

Slatku pavlaku istucite u cvrst slag uz dodatak vanilin secera i kremfiksa.

Belanca istucite na pari uz dodatak preostalih 50 g secera. Nastavite miksati jos nekoliko minuta na pari, pa sklonite sa vode i miksajte jos nekoliko minuta.

Nabubreli zelatin otopite na pari ili skroz laganoj vatri pa ga dodajte preostalom pireu od malina (ribizli) i dobro promesajte. Dodajte pire sa zelatinom u ulupani slag, lagano promesajte i postepeno dodavajte sneg od belanaca. Sve sjediniti kasikom ili kutlacom. Ovaj fil sipajte na fil od limuna i rasporedite.

Tortu ostavite u frizideru nekoliko sati ili preko noci...

Sa odstajale torte skinite obruc i dekorisite ju po zelji.

CVETICI

Lagano, viljuskom ulupajte belance. Svaki cevtic (opran i prosusen) premazite belancetom, pa pospite sa vsih strana kristal secerom. Ostavite na papir za pecenje da se osusi preko noci. Postupak susenja mozete ubrzati u rerni ukljucenoj na 50C.

Verzija za stampu

30.05.2012.

Dva dzema od jagoda

Prababu smo svi zvali 'baba stara'. Ne znam tacno zasto... Verovatno je to ona sama predlozila. To je bio nacin da se razlikuju baka i prabaka. Jedna je bila 'baba', a druga je imala taj dodatak 'baba stara'. U stvari, nije mi to bila prava prababa vec tetka mog dede. Ona je brinula o njemu nakon sto je postao siroce u II svetskom ratu. Izgubio je mamu, tatu, brata i sestru... Smrzavao se po zbegovima i jedva je preziveo rat usled gladi.


Mi deca smo voleli babu staru iako je bila prilicno cudna. Nie bila kao ostali ljudi. Imala je svoju sobu u kuci, u kojoj je i spavala i kuvala i cuvala razne nama cudne i zanimljive stvari. Njena soba je bila skroz garavih, prljavih zidova. Nije dozvoljavala da se kreci niti bilo sta uredjuje. Na podu su lezale gomile kestenja, suvog lekovitog bilja, drva... Uvek smo zelele da sve to malo pregledamo, ali ona nije dozvoljavala dug boravak...

Bila je seoska, pa mozda je najbolje reci - vracara. Tako nesto... Nije proricala buducnost, ali je citala uroke, prelivala vodu, lecila od nagaza... Nemojte misliti da ja verujem u te stvari, ali ljudi u selu jesu... Stalno su ju zvali i ona je stalno bila na nogama. Do poslednjeg dana... Secam se i da je dosta pila (umesto novca, seljani su ju ponekad placali rakijom), fenomenalno i jako brzo heklala, imala sjajan vid.

Stalno je nama deci nesto donosila. Kestene, divlje kupine, vrganje, lisicarke, sumske jagode... Zato ju i spominjem u ovom postu. Dugo nisam na nju mislila, ali se me crvene, zrele sumske jagode u tatinoj basti podsetile na nju. Retko se ko nje seti... Nije imala svoje dece, a moj deda je umro mnogo pre nje.

Otisla je tako lako. Jednog dana je dosla kuci i rekla mojoj sestri od strica, Jovanki: 'Idem ja da umrem.'. Samo tako... Legla je u krevet, a pola sata kasnije smo ju pronasli mrtvu. U devedeset i sedmoj godini zivota...

Recepte za ova dva fina, jako jednostavna dzema saljem Zoki, sa bloga Pans and Pots, koja nam je za temu igrice Ajme, koliko nas je! zadala jagode.

 

DZEM OD JAGODA I MATICNJAKA

SASTOJCI:

 - 1 kg jagoda
 - 1 kesica Dr.Oetker, Dzemfiks extra (2:1)
 - 500 g secera
 - puna saka svezih listica maticnjaka


IZRADA:

Jagode iseckajte na kriskice.

Odmerite secer, pa od te mase odvojite dve kasike i pomesajte ih sa dzemfiksom prema uputstvu sa kesice. Dzemfiks dodajte jagodama i zagrevajte uz neprestano mesanje dok ne prokljuca.

Kad prokljuca dodajte preostali secer i dobro promesajte. Kad opet prokljuca dodajte sitno seckane listice maticnjaka i kuvajte 1-2 minuta uz povremeno mesanje.

Ako se formirala, kasikom sklonite penu sa povrsine. Vruc dzem sipajte u ciste tegle, zagrejane u rerni ukljucenoj na 60C.

Od ove kolicine se dobije 4-5 malih teglica.

Verzija za stampu

DZEM OD RABARBARE I JAGODA


SASTOJCI:

 - 450 g lisnih drski rabarbare
 - 550 g jagoda
 - 500 g secera
 - sok od 1/2 limuna
 - 1 kasicica arome vanile
 - 50 ml vode
 - 1 kesica Dr.Oetker Dzemfiks extra (2:1)

 

IZRADA

Rabarbaru iseckajte na sitne komadice. Dodajte joj vodu i dinstajte 7-8 minuta, poklopljeno dok ne omeksa.

Od odmerenog secera odvojite dve kasike i pomesajte ih sa dzemfiksom. Omeksaloj rabarbari dodajte jagode i pripremljeni dzemfiks. Mesajte dok ne prokljuca. Kad prokljuca masu usitnite stapnim mikserom. Dodajte preostali secer, aromu vanile i limunov sok. Ostavite opet da prokljuca, pa kuvajte jos 1-2 minuta.

Ako se formirala, kasikom sklonite penu sa povrsine. Vruc dzem sipajte u ciste tegle, zagrejane u rerni ukljucenoj na 60C.

Od ove kolicine se dobije 4-5 malih teglica.

Verzija za stampu

I za kraj nekoliko fotki iz naseg nabujalog vrta... :)





25.05.2012.

Crumble od rabarbare i jagoda

Pre nekoliko godina kada smo Joja, Aca i ja bili u Ceskoj, prvi put smo probali rabarbaru. U dvoristu vikendice nase drugarice Jitke rasla je kao ogromna blitva. Bar je nama tako izgledala na prvi pogled. U svakom slucaju, nikako nije delovala kao nesto sto ide u kolace... Nikako... Ali, mi smo tada jeli savijacu od ove cudne vocke/povrcke. I dopala nam se...

Prosle jeseni na jednom sajtu sam videla sadnice rabarbare na prodaju. Bio je to licitacijski sajt, a pocetna cena ove biljke je bila 10 din. Na moje veliko iznenadjenje, sem mene je bio zainteresovan jos samo jedan kupac. Verovatno drugi ljudi koji posecuju taj sajt nisu ni znali sta je to... I tako, sadnica je kupljena za 120 din. :)


Ipak, iako je brzo izrasla i dala mnogo velikih listova i socnih stabljika, prosle godine ju nismo jeli. Zasto? Zato sto smo zakasnili... Negde od polovine juna koncentracija toksicnih oksalata u ovoj biljci postaje prevelika i ona se tada vise ne konzumira. Velika kolicina oksalata je i razlog zasto se kod rabarbare ne jedu listovi vec samo stabljike. Ali, necu vam vise o njoj pisati... Ako vas zanima, u poslednjem broju casopisa Mezze imate ceo, dugacak clanak o ovoj zanimljivoj biljci... Taj clanak je propracen bas ovim receptom. :)

U svakom slucaju, odlicna je za razne kombinacije, a cesto cete ju u receptima sresti zajedno sa jagodama ili jabukama...

Jagode su moje omiljeno voce (uz maline) i Zoka me bas obradovala kad ih je zadala za temu u okviru igrice Ajme, koliko nas je! Pripremila sam jos dve ulaznice i nadam se da cu stici i jih objaviti do kraja meseca...


SASTOJCI:

Posip:
 - 40 g belog secera
 - 100 g brasna
 - 70 g ovsenih pahuljica
 - 80 g smedjeg secera
 - korica jednog limuna, rendana
 - 1/2 kasicice kardamoma u prahu
 - prstohvat soli
 - 100 g putera

Fil:
 - 400 g seckane rabarbare
 - 350 g svezih ili smrznutih jagoda
 - 3 kasike skrobnog brasna
 - 2 kasicice likera od pomorandze
 - sok od jednog limuna
 - 100 g secera


IZRADA:

Pripremiti 6 malih kalupa ili jedan veci. Svaki kalup malo premazati sa omeksalim puterom.

Ukljuciti rernu da se greje na 180C.

U ciniju sipati brasno, obe vrste secera, pahuljice, limunovu koricu, so i kardamom. Na kraju dodati puter seckan na listice i prstima ga utrljati u testo da se ravnomerno rasporedi i da se dobiju fine mrvice. Ostavite ih u frizideru dok ne pripremite fil.

U drugoj ciniji izmesati rabarbaru seckanu na listice, jagode, limunov sok, secer i skrobno brasno. Izmesati dobro da ne ostanu grudvice skrobnog brasna. Na kraju umesati liker od pomorandze.

Fil rasporediti u kalupe (ili u jedan veliki), a preko fila rasporediti mrvice testa. Peci u zagrejanoj rerni 30-40 min tj. dok fino ne porumeni.

Sluziti toplo, samo ili uz kuglu sladoleda od vanile.

Verzija za stampu

19.05.2012.

Slatki vocni hleb

U nasoj porodici dzemovi, pekmezi, marmelade se jako sporo trose. Secam se, kad smo bile male, pekla se jedna veeeelika tura pekmeza od sljiva i trajala je 2-3 godine. Volimo ih praviti, volimo im ukus, ali nekako ne znamo kako da ih potrosimo. Niko od nas ne voli sladak dorucak (sem moje seke) tako da potrosnja dzemova sa kriskom hleba ispada... Uglavnom ih stavljamo u prhke kiflice i salcice (koje jako retko pravimo), palacinke... Hm, i to je izgleda to... Mozda dva-tri puta godisnje uzmemo hleb, maslac i pekmez.

Zato sada pravimo mnogo manje kolicine, ali nekoliko vrsta. Ja uglavnom uzmem samo kilogram voca po vrsti. I to se ponekad ne potrosi vec naceta teglica mesecima stoji u frizideru. E, u tom slucaju je odlican ovaj hleb. On vas prosto mami da uzmete krisku i obogatite ju sa samo malo maslaca i debljim slojem omiljenog dzema... :) Mada, prilicno je fin i sam za sebe, bez iceg. A mnogo dobar je i sa medom...


Ne pravim inace slatke hlebove, ali u okviru grupe Fresh from the oven, zadatak za maj je Healthy breakfast fruit bread koji nam je zadala Sarah sa bloga La Cuisine de Sarah. Ja sam u zadanom receptu malo izmenila punjenje. Umesto suvih sljiva koristila sam aroniju (o njoj cu vise neki drugi put kad tatina vocka pocne davati plodove) i brusnicu, a stavljala sam cele lesnike koji su u gotovom hlebu jako lepo izgledali prilikom secenja.


(izvor recepta)

SASTOJCI:

 - 250 g belog psenicnog brasna
 - 250 g ovsenog brasna
 - 50 g semenki suncokreta
 - 50 g celih lesnika
 - 50 g susene aronije
 - 50 g brusnica
 - 50 g ovsenih pahuljica
 - 350 ml mlake vode
 - 2 kasike jogurta
 - 2 kasike meda
 - 1/2 kesice suvog kvasca
 - mleko za premazivanje


IZRADA:

Najpre suvu aroniju, koja je zaista prilicno suva, prelijte sa mlakom vodom i ostavite bar 1 sat da malo omeksa.

U vangli izmesajte obe vrste brasna, ovsene pahuljice, suvi kvasac i so. Dodajte jogurt i med, pa postepeno sipajte vodu dok ne zamesite meko testo.

Prebacite lepljivo testo na pobrasnjenu podlogu pa mesite uz postepeno dodavanje brasna po potrebi 5-10 minuta.

Kuglu testa prebacite u blago pouljenu vanglu, prekrijte plasticnom folijom i ostavite da izrasta na tolpom mestu oko 1h tj. dok ne udvostruci zapreminu.

Pripremite kalup za hleb dimenzija 30x11 cm. Pouljite ga i pobrasnite ili ga oblozite papirom za pecenje.

Izaslo testo prebacite na pobrasnjenu podlogu i razvucite ga rukama u pravougaonik dimenzija 30 x 20cm. Po ovom pravougaoniku razbacajte semenke suncokreta, lesnike, iscedjenu aroniju i brusnice. Umotajte u rolat, pa rolat prebacite u pripremljeni pleh.

Ukljucite rernu da se greje na 220C, a hleb ostavite na toplom mestu za to vreme.

Kad se rerna ugrejala nadoslo testo zarezite uzduzno ostrim nozem i premazite mlekom. Pecite 10min na 220C, pa smanjite temperaturu na 200C i pecite jos oko 30min.

Gotov hleb izvadite iz kalupa i umotajte u krpu dok se ne ohladi.

Verzija za stampu

This month's Fresh From The Oven challenge was to make Healthy breakfast fruit bread. Our host during March was Sarah from La Cuisine de Sarah.

14.05.2012.

Hleb sa prosom

Vec sam vam nekoliko puta rekla da obozavam da radim sa dizanim testom. Uvek se obradujem kada pronadjem stvarno nov i drugaciji recept. A i u obicni, najobicniji hleb volim svasta da dodajem. Na taj nacin on bude zdraviji i ukusniji, a ja budem srecna jer sam pravila nesto bar donekle novo... :)


Hleb sa prosom mi je odmah zazvucao interesantno. Proso mi je jedna od omiljenih zitarica i jako cesto ga koristim u raznim kombinacijama sa povrcem. Najcesce ga skuvam sa seckanom sargarepm i pecurkama, pa od ohladjene mase pravim cuftice ili tako nesto... I svi u porodici ga vole.

Recept je Dajanin, a to je odmah odlicna preporuka, zar ne? :)

(izvor recepta)

 

SASTOJCI:

 -  300 g psenicnog brasna
 - 150 g prosa
 - 20 g svezeg kvasca (1/2 kockice)
 - 3 kasike maslinovog ulja
 - 5 listica sveze zalfije
 - oko 200 ml vode
 - 1 kasicica soli
 - 1 kasicica secera


IZRADA:

Dan ranije sitno iseckajte listice zalfije i pomesajte ih sa uljem. Ostavite da stoji da zalfiju pusti aromu. U originalnom receptu se dodaje i ljuta papricica, ali ja sam to izostavila.

U svezi kvasac dodajte kasicicu secera pa prelijte malkom vodom. Izmesajte i ostavite poklopljeno dok kvasac ne zapeni.

Skuvajte proso. Najpre u suvoj serpi propecite proso 1-2 minuta neprestano mesajuci, pa ga prelijte sa 350 ml vode. Smanjite vatru i poklopite. Kuvajte, uz povremeno mesanje oko 15 min tj. dok proso ne omeksa i ne upije svu vodu. Skuvano proso ostavite da se ohladi.

U plasticnu vanglu sipajte brasno i so. Dodajte ulje sa listicima zalfije i nadosli kvasac. Umesite testo, prekrijte ga krpom i ostavite da narasta oko 1h (dok ne udvostruci zapreminu).

Dodajte ohladjeno proso testu i premesite da se proso ravnomerno rasporedi. Po potrebi dodajte brasna jer ce testo biti vlaznije zbog dodatog prosa.

Premeseno testo ostavite da opet izrasta oko 1h. Kad je izraslo prebacite ga na pobrasnjenu podlogu, pa ga lagano rastanjite nauljenim rukama (samo malo) i uvijte u rolat. Dobijenu buckastu jufku prebacite na komad papira za pecenje, pokrijte krpom i ostavite da izrasta dok se rerna greje.

Ukljucite rernu na 250C i odmah u nju stavite odgovarajuci pekac ili posudu sa poklopcem (ja za tu svrhu imam neku staru serpu ciji poklopac sam oblozila aluminijumskom folijom) da se greje zajedno sa rernom. Kad je rerna ugrejana stavite u vrele posudu nadosli hleb zajedno sa papirom za pecenje. Pecite poklopljeno oko 30min, a onda otklopite, smanjite temperaturu na 220C i pecite jos 10ak minuta dok hleb ne porumeni...

Verzija za stampu

08.05.2012.

Punjena focaccia

Zaboravila sam vam reci u prethodnom postu da je glavni uzrok moje pogubljnosti i nedostatka slobodnog vremena u stvari povratak na posao nakon porodiljskog odsustva. Prelazni period je jako tezak, a docekale su me sve moguce obaveze. Godinu dana sa Isakom je proslo jako brzo... Suvise brzo... Da li sam se obradovala povratku na posao? Nisam. Nikako... Odbrojavala sam najpre nedelje, pa dane, a na kraju bukvalno i sate... Tog jutra sam suzdrzavala suze kad sam za sobom pazljivo zatvorila vrata sobe...

Mislim da je Ica sve to bolje podneo od mene. :) Radosno mi trci u susret kad se napokon pojavim na vratima, grli me i mazi se, ali dok me nema setka po dvoristu i igra se sa kucama... :) A ja... Meni korak zastaje kad krecem od kuce, misli beze sa posla, glas podrhtava kad ga spominjem. I jako tesko podnosim sto sam sa njim 3-4 sata dnevno... Navici cu se nekako, znam...


Nekoliko dana nakon povratka na posao bio mi je rodjendan. Moje drage kolege su mi kupile ovu odlicnu knjigu. Jako volim fokace i uvek me asociraju na Mediteran. Nisu komplikovane za izradu, a dopustaju mnogo varijacija na temu... Ova koju vam danas predstavljam nije iz ove knjige, ali je najbolja fokaca koju sam do sada probala. Krompir u testu joj daje predivnu mekocu, a punjenje socnost... Ja sam ju pravila u sezoni sremusa, pa sam ga iskoristila za punjenje, ali vi mozete upotrebiti i struk mladog luka...

Recept je adaptiran iz casopisa Sale&Pepe, jul/avgust 2009


SASTOJCI:

 - 300 g brasna, tip 400
 - 300 g kuvanog krompira
 - 14g svezeg kvasca
 - 130 ml mlake vode
 - 1 kasicica secera
 - 100 g dimljenog kackavalja
 - 200 g mini paradajza
 - 100 g feta sira
 - 1 kasika kisele pavlake
 - 1/2 vezice sremusa (ili 1 struk mladog luka)
 - nekoliko grancica origana ili 1/2 kasicice suvog
 - maslinovo ulje
 - so, biber, krupna morska so


IZRADA:

Kvasac izmrvite u cinijicu, pospite sa malo secera i prelijte sa mlakom vodom. Poklopite i ostavite 20ak minuta da se zapeni.

Ispasirajte krompir i pomesajte ga sa brasnom, kasicicom soli, 2 kasike maslinovog ulja, malo bibera i nadoslim kvascem. Umesite meko testo. Po potrebi dodajte jos malo brasna.

Ostavite testo u ciniji, prekriveno folijom ili krpom na tolpom mestu dok se ne udvostruci.

Za nadev viljuskom usitnite feta sir, pa mu dodajte pavlaku i sitno seckan sremus. Dobro promesajte i pobiberite po ukusu.

Okrugli kalup za torte, precnika 26cm, podmazite i pospite brasnom. Polovinu testa koje ste samo malo premesili rasirite po dnu kalupa. Po testu premazite nadjev, vodeci racuna da ne mazete do ivica (ostavite oko 2cm nepremazano do ruba). Preko nadjeva rasporedite kriske dimljenog kackavalja. Poklopite drugom polovinom testa. Ivice dobro pritisnite da se slepe...

Testo premazite sa mesavinom 2 kasike ulja, 2 kasike vode i 1/2 kasicice krupne morske soli. Ostavite na toplom mestu da narasta oko 40min.

U izraslu fokacu utisnite mini paradajz, pospite ju origanom i pecite 35-40min na 210C.

Verzija za stampu

I jedno vazno obavestenje. :) Izasao je novi broj on-line casopisa MEZZE! Ana i Marija su odradile vise nego sjajan posao i casopis izgleda stvarno odlicno. Ako vec niste, prelistajte i prijatno se iznenadite. :) Mezze mozete pratiti i preko Facebook-a i Twitter-a.


01.05.2012.

FBI rukavice: Laka kuharica

Napokon se zavrsava ovaj april. Jedva sam mu kraj docekala. Doneo mi je puno i dobrih i losih stvari, ali iznad svega mnogo rada, napora, rokova, nespavanja, glavobolja... Ja inace skoro uvek sve uradim na vreme. Nikad u poslednjem trenutku... Domaci sam radila, nekada davno, cim dodjem kuci iz skole. Odmah... Ovaj april me potpuno pomeo i nikako da se pokupim...

I tako hvatam poslednji voz za FBI rukavice, bloggersku igru koju je osmislila Maja. Tokom marta i aprila istrazivali smo, isprobavali, fotografisali recepte sa bloga Laka kuharica. Ja sam uredno, pocetkom marta pregledala Katarinin blog i odabrala 11 recepata. Lepo sam ih odstampala i slozila u fasciklu. Ipak, isprobala sam 5 a fotografisala 3. :(


Jako mi je zao zbog toga, jer Katarinine recepte zaista volim. Katarinu ne poznajem, ali mi se jako dopada njen stav. Volim sto uvek kaze svoje misljenje i sto govori samo kad ima sta da kaze... Jako retka osobina...

Ovaj put necu kopirati originalne recepte vec je naslov svakog jela link ka receptu na blogu Laka kuharica. (Ako stignem, jednom cu to izmeniti) Ja cu dodati samo nase utiske. :) Sem ova tri jela/kolaca, pravila sam i Hasselback krompire i Smotanac sa zacinima i sirom. Oba recepta su nas odusevila. Krompir na slican nacin sam vec jednom pravila, ali ova kombinacija zacina je odlicna. Smotanac je super i zato sto se brzo pravi i dopusta kombinovanje zacina i sireva.

ZACINJENI KELJ PUPCAR


Kad sam bila mala, prokelj tj. kelj pupcar mi je bio jedna od omrazenih povrcki. Nikako mi se nije dopadao u varivima koja je mama pravila. Ali, nedavno sam pocela traziti nacine da ga zavolim i to mi uspeva vec kroz nekoliko recepata. Jedan od njih je i ovaj. Brzo gotovo i fino... Preporuka!


JUHA OD CESNJAKA


Ova juha tj. corbica je postala pravi hit kod nas u porodici. Svima se jako, jako dopala! Zanimljiv joj je i ukus i miris, ali i kapanci koje sam ja sad prvi put pravila. Sigurno cemo ju praviti jos koji put. Inace, posebno je fina kad se jede odmah. Nama je malo ostalo i za sledeci dan, ali aroma belog luka se skoro skroz izgubila.


TORTA SA ROGACEM


Uvek se obradujem novom receptu sa rogacem. To mi je ejdan od najdrazih sastojaka u kolacima, a posebno je dobar u kombinaciji sa jabukama. Ovaj kolac/torta je predivnog mirisa i jako je socna. I nakon nekoliko dana nije nista izgubila na svom ukusu....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...