23.04.2012.

Remake: Padobranci

Imam svasta da vam kazem u ovom postu... :) Ali sve je dobro, pa nema brige... :)

Kao prvo, i meni najvaznije, postala sam clan Mezze tima! :) Ne moram vam ni spominjati koliko sam srecna zbog toga! Cim sam videla casopis, odusevila sam se samom idejom, a kad sam, nakon skoro mesec dana, napokon proverila svoj mail (nikako da steknem naviku da redovno proveravam postu. Pogotovo kod kuce.) i videla poziv da se pridruzim timu - nisam mogla verovati! Jos uvek sam pod utiscima... Mezze je divan casopis posvecen kulturi hrane sa sjajnim fotografijama, koji su pokrenule Ana i Marija, a uz njih ga stvaraju Mihaela, Olja, Lana, Jelena, Maja, Gaga, Sanja, Milica, Ivana, a od sledeceg broja i ja.


Mezze tim je uspostavio jedan vid saradnje sa ljudima koji organizuju Mikser Design Food. Zadovoljstvo je obostrano! Drugi Mikser Design Food se odrzava 28og aprila, a nas casopis ce imati i svoj stand. :) Ako imate vremena, navratite! Jos jedan od ucesnika je Remake, atelje koji izmedju ostalog renovira stare predmete i udahnjuje im nov zivot.


U međuvremenu, Remake i Mikser vas nagradjuju! Prelepa kecelja u izradi ateljea Remake moze biti vaša, a evo i kako:

Potrebno je samo da lajkujete stranice Remake i Mikser i ostavite komentar ispod ovog posta sa linkom ka vašem FB profilu (ovo nam je najvažnije kako bismo proverili da li ste lajkovali :), a i da vas posle mozemo kontaktirati, ako osvojite nagradu). Nagradna igra traje do 27. aprila u podne kada ćemo putem sajta random.org izvući dobitnika nagrada, a ko je to mozete saznati u ovom istom postu ili na bilo kom drugom blogu koji je objavio Remake recepta. U obzir dolaze svi komentari sa svih blogova. Nagrade možete preuzeti 28. aprila na Mikser Design Food-u, na štandu Mezze magazina. Igra je samo za stanovnike Srbije.

 

U skladu sa idejom Remake ateljea i mi smo se malo pozabavili remake-om, pa vam ja predstavljam nase stare dobre Padobrance u novom ruhu. :) Na prvi pogled ste sigurno pomislili da su ovo neuspeli Macarons-i, zar ne? Ipak nisu... Padobranci skoro pa ne mogu ne uspeti... Ne morate paziti mnogo na mesanje, sitnocu badema i secera. Imaju jaci ukus jer su sa orasima. U tradicionalnom izdanju, filuju se sa klasicnim cokoladnim kremom sa jajima, a ja sam odlucila da i to izmenim pa sam ih spajala sa domacim dzemom od ribizli i pomorandze. Ucinilo mi se da bi uz orahe odlicno isao kiselkast ukus ovih dzemova i nisam pogresila...


A na fotkama mozete videti jedan tanjiric iz Remake ateljea. :)

Koristila sam Maxividin recept, mada sam primetila da su i ostali recepti manje-vise slicni. Od 4 belanceta sam dobila brdo kolacica! Jedino sto sam promenila je temperatura i vreme pecenja. Ne znam da li je do moje rerne, ali kad sam pratila uputstva, kolacici su bili prepeceni...

(izvor recepta)


SASTOJCI


 - 4 belanceta
 - 210 g secera u prahu
 - 200 g mlevenih oraha
 - kasika mlevenog keksa

 - domaci dzem od ribizle i pomorandze za spajanje keksica

IZRADA:

Ukljucite rernu na 130C da se greje. Oblozite plehove papirom za pecenje. Meni su trebala 4 pleha. Ako nemate dovoljno plehova mozete i pecene kolacice skinuti lagano sa papirom sa pleha, pa pleh obloziti novim listom papira.

Pomesajte keks sa mlevenim orasima.

Istucite belanca u cvrst sneg uz postepeno dodavanje secera u prahu. U cvrst sneg od belanaca dodajte miks oraha i keksa i izmesajtemikserom na najmanjoj brzini da se ujednaci.

Smesu podelite na 3 dela, pa u svaki deo dodajte po malo boje za kolace u prahu. Dobro izmesajte (najboje kasikom) da se boja ravnomerno rasporedi.

Poslasticarskim spricem ili obicnom kesom za zamrzivac kojoj ste odsekli cosak nanosite male gomilice na pripremljene plehove. Gomilice neka budu male, 1.5 do 2 cm u precniku. Ostavite razmak izmedju od 2-3 cm.

Pecite keksice 20ak minuta. Pazite da ih ne prepecete. Ako su vise peceni, budu hrskavi (to nije dobro), a ni boja se lepo ne vidi...

Dobro ohladjene polovine pazljivo skidati sa papira za pecenje i spajati filom po zelji.

Verzija za stampu

REZULTAT NAGRADNE IGRE :)

Dakle, u nagradnoj igri je ucestvovalo ukupno 32 osobe. U ovaj broj spadaju svi koji su izvrsili zadatak (lajkovali Mikser i Remake) i ostavili komentar na bilo kom od blogova koji su objavili Remake recepta. Slucajnim izborom, pomocu sajta random.org izvucen je dobitnik kecelje - Snezana Knezevic, pod rednim brojem 13.
 
Svi ucesnici su:

  1. Andrjiana Miletic
  2. Nevena
  3. Hypnotic Mushroom
  4. Zizzy
  5. Senka
  6. Marusja
  7. Ana Novakovic
  8. Eva S. Miler
  9. Sladja
  10. Kika
  11. Lidija
  12. Ivana Glisic
  13. Snezana Knezevic
  14. Gordana Radojkovic
  15. Ksendzi
  16. Sanja Stojanovic
  17. Clarice
  18. Jelena Mickic
  19. Anja Veselinovic
  20. Aristaeus sirevi
  21. Nastasja
  22. BillyJane
  23. jacamaca
  24. Jolicica
  25. Milena Kostadinovic
  26. Aleks
  27. Marina
  28. Marija Jovanovic
  29. Iva Pavlovic
  30. Katarina Nikodijevic
  31. Visnja Krsmanovic
  32. Stefana Ilic

U medjuvremenu se pojavila jos jedna fina nagrada - kutija macarons-a koju daruje Fini Mafini. Ucesnici su isti, dobitnik je opet izvucen pomocu random.org, a to je BillyJane pod rednim brojem 22.

Nagrade se mogu preuzeti na Mikser Design Food, 28.04. na standu naseg casopisa Mezze. Ako ima bilo kakvih pitanja, slobodno nam se obratite na adresu mezzemagazin@gmail.com

20.04.2012.

Inspiracija: Cooks and Bakes

Kad zelim da napravim neko poznato, 'konkretno' jelo za rucak, skoknem na Majin blog... Kad zelim da vidim zaista pouzdan recept za nesto sto i ja spremam - skoknem na Majin blog. Kad zelim nesto da naucim - opet sam kod Maje... :) Kada trazim slatkise, kada trazim slanise, peciva, namaze, sladolede - uvek!

Blog Cooks and Bakes je jedan od prvih blogova koje sam jos davno otkrila i koji su me inspirisali da se i sama ohrabrim i pokusam nesto slicno. :) Maji sam zbog toga jako zahvalna... Ne zelim sada da zvucim kao da se beskrajno 'slihtam' i rasipam hvalospeve tek tako. Maju ne poznajem licno, ali zelim da zna da svaki moj komentar ispod njenog novog posta je skroz, 100% iskren... Kada je ona isprobala slane mafine sa mog bloga, ja sam zaista bila pocastvovana... Bez preterivanja...

Nazalost, ne stignem da slikam sve sto isprobam, ali u poslednje vreme se trudim to da ispravim...

KARAMEL PRELIV A LA McDONALD's


Ovaj preliv pravim i suvise cesto. :) Uglavnom planiram da ga iskoristim za nesto, a onda ga sama pojedem kroz nekoliko dana... Opasno jednostavna i opasno zarazna stvar! :)


SOCIVO


Jednostavan i pouzdan recept da socivo napravite bas kako treba. Jedino sto sam ja koristila crveno jer sam ga tad imala u kuci.


KASULET OD PASULJA


Novo standardno jelo u nasoj porodici... Obicno ubacimo i koji komad dimljene ribe - neopisivo!!!


NAOPAKA GIBANICA 


Ko jos nije pozeleo probati ovaj recept nakon Majinog posta. Ja inace nemam nista protiv ni onih klasicnih gibanica, ali ova je bas fora. I zaista lepo izgleda tako rupicasta... :)


Sem ovih recepata, ovaj put fotografisanih, probala sam sa Majinog bloga i:

 - Tortilje za rostilj (moja verzija) - sjajne i vec nekoliko puta pravljene
 - Mlecni hleb - mislim da sam ga pravila dvadesetak puta! Jasan postupak i predivan rezultat...
 - Prhke kiflice (nasa verzija)
 - Tumbet - fenomenalno jelo. Jako nam se dopalo i sigurno cemo ovog leta ponoviti.
 - Princes krofne - najbolje koje sam pravila i probala - ikad! I jako mi je zao sto ih jos nisam slikala, ali sigurno hocu jednom...
 - Topla cokolada - toliko brzo popijena da nije bilo sanse da ceka slikanje... Ali, bice prilike... :)
 - Reform kocke (moja verzija) - do sada, dva puta uspesno isprobane... Sad je vreme za tortu...
 - Pravi sladoled - jedva cekamo da ga opet pravim...
 - Bundevice (nasa verzija) - tako jednostavne, tako lepe... Od srca ih preporucujem!
 - Mimoza salata - posto dragi ne jede meso, a voli ribu i ova salata je usla u nas redovni meni...
 - Heljdopita (nasa verzija) - ovo smo bas davno probali, ali trebalo bi opet doci na red... Jako dobra pita. :)

To je to za sada, ali sigurno ce biti jos isprobanih recepata sa bloga Cooks and Bakes.

12.04.2012.

Corba od bundeve i pecene crvene paprike

Bundeva je karakteristicna za jesenju sezonu. Tada nema standa na pijaci na kom nema velikih, malih, isecenih, celih, jarko narandzastih bundeva... Mame sa svih strana... Nemoguce ih je ignorisati. Internet je preplavljen sa receptima u kojima se koristi ovo pravo cudo prirode. A onda dodje i cuvena Noc vestica, pa nas bundeva plasi u obliku raznih svecnjaka. cudovista, babaroga...


Nakon dugo vremena, tati prosle godine bundeve uopste nisu rodile. Ni jedne jedine nije bilo! Obicno nam vec dosade i vide ni ne znamo sta cemo sa njima, ali prosle jeseni ih nije bilo. Cak ni da ju bar jednom ispecemo u rerni (nama omiljen nacin pripreme). Uz sve to, nas Ica je imao problema sa probavom, a bundeva je zaista odlicna za to...

I krajem jeseni, kad se zima vec opasno priblizila, stigle nama bundeve iz Kragujevca. Dva komada... Dva veeeeliiiika komada... Da ne rizikujemo smrzavanje, odmah smo ih ocistili, isekli na komade i stavili u zamrzivac. I eto nama sezona bundeve jos uvek traje. :) (Ica ipak nije mogao sve to pojesti...)


(izvor recepta)

SASTOJCI:

 - 1 kasika maslinovog ulja
 - oko 1 kg bundeve, ociscene i iseckane na kockice
 - 1 glavica luka
 - 1 stapic celera
 - 2 cena belog luka
 - 2-3 pecene, oljustene crvene paprike
 - 1 kasicica sveze majcine dusice (ili 1.5 kasicica suve)
 - so, biber po ukusu
 - 1.5 l vode ili supe od povrca

Pire od pecene paprike:
 - 2 pecene, crvene paprike
 - 2-3 cena belog luka
 - 1/2 kasike maslinovog ulja
 - so, biber po ukusu


IZRADA:

Zagrejati ulje u dubljoj serpi. Na ulje dodati sitno seckan luk i celer. Dinstati 4-5 minuta na umerenoj vatri, pa dodati bundevu seckanu na kockice. . Nastaviti dinstati, uz dodavanje malo vode jos desetak minuta dok komadici celera ne budu mekani.

Dodati seckan beli luk i pecenu, crvenu papriku pa dinstati uz mesanje jos 1-2 minuta. Na kraju dodati majcinu dusicu, so, biber i vodu i ostaviti da sve prokljuca. Kad prokljuca, smanjiti temperaturu, poklopiti i krckati dok bundeva ne omeksa (30-45minuta, povremeno proveravati).

Kad je bundeva mekana, corbu skloniti sa vatre i usitniti ju stapnim mikserom da se dobija fina, glatka kasica. Po potrebi i zelji razrediti sa jos malo vrele vode.

Pire od pecene paprike:

Sve sastojke za pire usitniti u blenderu ili stapnim mikserom.

Corbu sluziti uz kasiku pirea, posutu seckanom majcinom dusicom...

Verzija za stampu

08.04.2012.

Kordun

Kuci smo se vratili pre nedelju dana, ali nikako da stignem da sastavim novi post. Po povratku nas je docekalo mnogo posla, a izmedju ostalog, proslavili smo i Icin prvi rodjendan! Sad pokusavam da se vratim u neke normalne tokove, ali to ide dosta tesko. Najvise zbog toga sto je Ica nekoliko dana pre rodjendana prohodao i sada stalno jurimo za njim. :) Naravno, sve je to i naporno i lepo i u opisu radnog mesta roditelja... :) A za desetak dana me ceka i povratak na posao nakon malo vise od godinu dana...

Iako smo najpre bili na Kosmaju, ja cu vam pre pisati o Kordunu. Kordun je moj rodni kraj. Za one koji ne znaju, nalazi se u Hrvatskoj, kod Karlovca. Krase ga prelepa brda, cist vazduh, guste sume (koje se poslednjih godina dosta seku, nazalost), divlje cvece... Mi svake godine, obavezno posetimo babu i dedu koji jos uvek tamo zive. Za mene je to najlepse mesto na svetu!


Obicno na Kordun idemo leti, ali ove godine se desilo da smo isli po prvi put krajem marta. To je znacilo da cu napokon oziveti neke od najlepsih slika iz detinjstva. Suma koja se beli od sumarica... Zbunici vec precvetalih visibaba.... Sitni cvetici skoro neprimetnih potocnica... Jaglaci na ivicama sume... Od cvetnog tepiha jedva se vidi opalo lisce.

Sumarica

Suma prekrivena sumaricama
Iako je vecina potoka nazalost presusila, pronasli smo jedan ziv, sa nesto malo vode i mnostvom meni omiljenih zvoncica...


 

Slike govore vise od reci...


Plucnjak
Posto moja baka, iako je jako stara, ne odustaje od velike baste, zivine i svinja, pomoc u kuhinji joj je dobrodosla. :) Tih dana smo kuvali ja, mama i Aca. Nismo mnogo 'fantazirali' vec smo koristili ono sto baba i deda imaju. Sve su to neki jednostavni recepti koje svi znate, pa vam donosim samo fotografije...

Kajgana sa vrganjima i lukom

Palacinke sa sirom

Pita sa krompirom od domacih kora

Kiflice sa sirom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...