17.03.2012.

Tunizanski caj od nane i jos ponesto...

Kada nam je Pamela sa bloga Charmpam Cakes kao temu igrice Ajme, koliko nas je! zadala mentu/nanu tokom marta ja sam se odmah rastuzila... Zasto? Zato sto je moja nana jos uvek u zemlji, a nikako nisam zelela da koristim suvu. A ni da kupujem svezu... Svaki, ali bas svaki dan sam isla do baste da proceprkam malo po zemlji, da vidim hoce li skoro... Pre dva-tri dana sam ju napokon primetila! :) Dala sam joj jos malo vremena da poraste i odmah ju ubrala za ovaj caj.


Ne brinite, nova nana ce odmah narasti. To vam je inace jedna vrlo bujna biljka, sa kojom mnogi bastovani vode neprestanu borbu. Ja i Aca smo prosle jeseni premestali nasu zacinsku bastu. Nanu je bilo nemoguce iscupati. Tj. sve njene delove je bilo nemoguce iscupati. Svuda se pojavljivala! Iz zbunica majcine dusice i origana, ispod ukrasnih kamencica, pored betona... Uzas!!! Kad se jednom zasadi u basti, skoro pa je nemoguce iskoreniti ju... Posto je to ipak vrlo vazna, lekovita i mirisna biljka, treba ju imati u vrtu. Odlucili smo primeniti novu taktiku. Ove godine cemo ju posaditi u jednu kantu kojoj cemo dobro izbusiti dno, pa cemo celu kantu zakopati u zemlju. Nadam se da ce to biti dovoljna mera da joj ogranicimo rast... :)


Recept za ovaj caj mi je pao na pamet na sam pomen ove biljke. Planirala sam jos nesto spremiti uz ovako jednostavan recept, ali ipak nisam stigla.

Pre nekoliko godina ja, moja Joja i Aca smo bili na odmoru u Tunisu. Posto su nam cene u sezoni nedostizne, mi smo putovali pocetkom maja. Bilo je prilicno vetrovito, ali to nas nije sprecilo da se bar malo i okupamo. :) Posebno nas dve, Aci je bilo suvise hladno... :) Necu vam sada pisati o predivnom slanom jezeru, o oazama, kamilama... Necu vam pisati ni o napornim prodavcima, ni o tome kako su nas pokusali opljackati prvo vece na totalnu glupu foru... Ispricacu vam samo jednu malu pricicu koja ce nas dovesti do ovog caja.

Tunizanski caj i shake od jagoda u Tunisu
Na plazi pored naseg hotela smo jednog od prvih dana upoznali Dalija, simpaticnog (manje-vise) tunizanskog mladica. On je odmah uspeo saznati koja od nas dve je slobodna i naravno, poceo se udvarati Joji. Sto se nje tice, tu nije bilo sanse, ali decko je bio uporan i stalno se vrzmao oko nas. :) Zahvaljujuci tome, nas troje smo uspeli da upoznamo bar malo vise pravi Tunis, a ne samo onaj koji vide svi turisti. Stopala nam je kanom tetovirala Dalijeva rodjaka skoro pa dzabe. A jedno vece Dali nas je pozvao da izadjemo. Odveo nas je u pravu, autenticnu kafanu. Kafanu u koju turisti nikad ne ulaze, u kvartu u koji turisti ne zalaze. Nas troje smo celim putem razmenjivali pomalo uplasene poglede... Ko zna gde nas ovaj vodi? Stvarno je bilo cudno mesto. Na TV-u neka fudbalska utakmica, neugledni stolovi, fotografije predsednika po zidovima... Ali, na kraju smo se odlicno proveli! Upoznali smo jos nekoliko ljudi, zezali se, smejali, pusili nargilu. (Napomena: Niko od nas inace nije pusac, ali aromaticni, smolasti, blagi duvani koji se puse u arapskim zemljama nam zacudo nisu smetali.) I pili shake od jagoda i caj od nane. Ovaj caj od nane...

Kafana u Tunisu
SASTOJCI (za dve osobe):

 - saka svezih listova nane
 - 1-2 kasicice crnog caja
 - 4 dl vode
 - 2-4 kasicice secera (po zelji)


IZRADA:

U dve solje (ili staklene case) rasporediti oprane listove nane.

Crni caj preliti kljucalom, zasladjenom vodom. Poklopiti i ostaviti 5-10 minuta da se ekstrahuje. Caj mora biti zasladjen, cak iako inace ne pijete sladak caj. Bez secera, to nije to.


Gotov, jos uvek vreo caj preliti preko nane u soljama. Pricekati nekoliko minuta i piti... :)

Verzija za stampu


Posle prica i recepta, idemo dalje...


Draga Zoka, sa bloga Pans and pots, Katarina sa bloga Laka kuharica i talentovana Lana sa bloga Goose & Cloud su me izazvale u jendoj zanimljivoj igrici. :) Pravila su sledeca:

1. Nabrojati tri najvise koriscene ili najdraze alatke u svom hobiju
2. Nabrojati tri stvari koje bi zelele da imate
3. Izazvati svoja tri blog prijatelja


Hm, najpre sam razmisljala za koji hobi da se odlucim. Ali posto je ovo ipak pretezno kulinarski blog, neka bude oblast - kulinarstvo. Najvise koristim: svoju digitalnu vagu sa tajmerom koju sam dobila od dragog jednom prilikom; stapni mikser koji su mi koleginice poklonile pre nekoliko godina za pravljenje nes kafe, a sad ga koristim za usitnjavanje svega i svacega i zica za mucenje koja je za mene bila pravo otkrovenje (do tada sam se mucila kasikom). :)

Sta bih zelela da ima? Na prvom mestu dobar fotoaparat! To mi je najveca zelja. Vec nekoliko puta sam planirala skupljati pare za nejga, ali uvek odu na neku drugu stranu. Ali, pre desetak dana sam zaista pripremila jednu kasicu prasicu i sakupila sam cak 1900din! Tom brzinom bice mi potrebno vise od godinu dana, ali dobro... :) Zatim bih zelela one keramicke (valjda su keramicke?) posudice za pecenje suflea i slicnih stvarcica... I zelja mi je da kupim lep stalak za torte sa nogom. Trenutno nemam nijedan.

Ja izazivam Maju, Tamaru i Anu...



Pre duzeg vremena Maja sa bloga Majina kuhinja mi je dodelila dve divne nagradice. Jako sam se obradovala jer su prve koje je ovaj blog dobio. :) Nikako da uhvatim vremena da ih prosledim. Pravilo kaze da treba reci nesto o sebi i nagrade proslediti na deset drugih blogova. Dobitnike nagrada treba obavestiti.

Ne znam sta da vam kazem o sebi. Ja sam mama jednogodisnjeg Isaka, kog svi zovemo Ica. Rodjenje bebca mi je skroz promenilo pogled na svet i postavilo stvari na pravo mesto (bar ja takop msilim). Volim da kuvam, gajim biljke, sijem, majstorisem, pravim nesto, volim decoupage, knjige, National Geographic...

Nagrade prosledjujem: Olji, NatasiNely, Ani (Cinnamon and Thyme), Jeleni, Tanji, Valentini, Maxividi, Petri i Nini

Tokom sledece dve nedelje cemo malo putovati. Najpre idemo na Kosmaj, planinu pored Beograda, a potom na Kordun, u Hrvatsku. Po povratku se javljam sa fotkama... :)

11.03.2012.

Kroasani (Croissants)

Obozavam praviti domace lisnato testo! Dugo sam se plasila tog poduhvata. Mislila sam da je svo to mazanje i preklapanje i cekanje strasno komplikovano. Ali nije... Jeste dugotrajno, ali nije tesko.

Mada, verovatno je tajna i u odlicnom receptu. Prvi za koji sam se ja odlucila je bio fantasticni recept za Brankino Dansko pecivo. Secam se kako sam sto puta proucila Brankino detaljno uputstvo i odstampala sve faze izrade pre prvog pokusaja. Bila sam najsrecnija na svetu kad sam uspela. Posle sam taj recept ponovila jos desetak puta i svaki put me odusevio! Branka, bicu ti zaista vecno zahvalna na ovako detaljnom prikazu!


Ovaj put sam odlucila da probam jedan malo drugaciji recept. Bukvalno sam naterala sebe da dam sansu i nekom drugom nacinu. :) Zasto da menjam nesto sto provereno uspeva? Pa, nema nekog razloga, cisto da bude zabavnije! :) A i jako mi je draga Nale, pa sam htela da ju dozovem natrag njenim kroasanima. :)

U okviru grupe Fresh from the oven, zadatak za mart su kroasani (joj, kako ova rec lepo zvuci sa francuskim akcentom :)). Nije preciziran recept koji se mora slediti. Bas zato sam ja iskoristila priliku da probam recept sa Coolinarije. Odlicni su! Ne mogu se odluciti da li mi se vise dopada Danish pastry ili ovi kroasani... Hm, pravicu i jedno i drugo jos mnogo puta, to je sigurno... :)

Ovde navodim recept kako sam ga ja radila.


(izvor recepta)

SASTOJCI:

 - 20 g svezeg kvasca
 - 400 ml mlakog mleka
 - 2 kasicice secera
 - 600 g mekog brasna
 - 2 kasike ulja
 - 150 g margarina
 - 1 kasicica soli
 - 1 jaje
 - malo vode


IZRADA:

U mlako mleko dodati secer i kvasac. Promesati, poklopiti i ostaviti na toplom mestu (ne vrucem) da dobro zapeni.

Prosejati brasno, dodati mu so i promesati. U brasno dodati nadosli kvasac i zamesiti glatko, elasticno testo. Najpre mesiti varjacom, a zatim prebaciti na pobrasnjenu radnu povrsinu i mesiti jos malo rukama da se lepo oblikuje. Kuglu testa premazati uljem sa svih strana pa prebaciti u vanglu. Vanglu prekriti folijom, pa ostaviti 2-3 sata da testo izraste.

Odmeriti margarin pa ga podeliti na 4 dela za 4 premazivanja. Delove margarina drzati u frizideru do koriscenja.

Nadoslo testo prebaciti na pobrasnjenu povrsinu pa ga rukama istanjiti u elipsu. Nastaviti rastanjivanje oklagijom i to samo u jednom pravcu (da se dobije dugacka traka). Na testo narendati 1/4 margarina. Testo preklapati tako sto se najpre oznace trecine malim pritiskom prsta, pa jedan kraj testa preklopiti do druge oznake, a preko svega drugi kraj testa. (Joj, nadam se da razumete ovo preklapanje. Zao mi je sto nisam fotografisala).

Preklopljeno testo sada okrenuti tako da preklop bude sa donje strane i to ka nama okrenut, pa ga opet rastanjiti oklagijom u dugacku traku. Ponovo narendati 1/4 margarina i preklopiti kao prvi put. Ovako preklopljeno testo staviti na pobrasnjenu tacnu, pa sve staviti u kesu i u frizider na oko 40minuta.

Nakon ovog vremena, testo opet okrenuti tako da preklop bude sa donje strane, okrenut ka nama i opet rastanjiti u dugu traku. Narendati 1/4 margarina i opet na isti nacin preklopiti, staviti na tacnu, u kesu i u frizider na oko 40minuta. Postupak ponoviti jos jednom, premazati testo poslednji put, preklopiti, spremiti i cekati jos 40minuta. (Pozeljno je da intervali budu podjednaki)

Nakon svih cekanja i mazanja, testo rastanjiti oklagijom na blago pobrasnjenoj podlozi u veeeliiiiki pravougaonik. Ovaj pravougaonik iseci poprecno na 3 trake, pa svaku traku seci na trouglove. Svaki trougao zaseci u sredini malo (meni je to pomoglo oblikovanje blago savijenih kroasana). Urolati svaki kroasan kao za kiflicu ali bez mnogo zatezanja i povlacenja. Formiranu kiflicu obavezno saviti u oblik karakteristican za kroasane. Slagati ih na pleh oblozen papirom za pecenje.

Kroasane premazati jajetom umucenim sa malko vode i ostaviti da se odmaraju jos 20ak minuta.

Pleh staviti u hladnu rernu, pa ju ukljuciti na 200C. Peci dok ne dobiju lepu, zlatnu boju...

Nale kaze da se po zelji mogu filovati i slatkim i slanim nadevom, ali ja sam ih ostavila prazne.

Nadam se da sam postupak preklapanja dobro objasnila. Kad ih budem sledeci put pravila pokusacu se setiti fotoaparata...


This month's Fresh From The Oven challenge was to make Croissants. Our host during March was Karen from Lavender and Lovage.

07.03.2012.

Brokoli u finom sosu

Volite li vi setati pijacama?

Ja volim mirise pijace. Volim videti izlozeno voce i povrce... Volim i delove sa sirevima i ribom. Odusevljavaju me boje pijace... Posebno obozavam deo sa sadnicama cveca!!! Ali... :) Eto, mora postojati neko 'ali'. :)


Ne volim buku (inace sam veliki ljubitelj tisine). Ne volim kada cim pogledam u neku tezgu, prodavac doleti sa povicima: 'Eto, samo za Vas svez brokoli! Jutros stigao!!!' :) Znam ja da je to sastavni deo pijacne atmosfere. Znam i da je prodavcima u opisu radnog mesta da na taj nacin skrecu paznju potencijalnim kupcima. Sve mi je to jasno ali, ja u tome nikako ne uzivam... :( Zbog toga najcesce kupim na prvoj tezgi na koju naidjem i odmah idem kuci. Ili spisak za kupovinu dam Aci...

Pre neki dan smo Joja i ja pricale, setajuci izmedju tezgi, o nekoj piti od spanaca. I to prilicno tiho... Naravno, jedna od prodavacica je odmah rekla: 'Gospodjo, trebate spanac? Imamo bas odlican spanac za Vas!' :)

Uglavnom, sada je sezona brokolija i ako ste dobar pregovarac mozete kupiti odlicne glavice za manju cenu. :) Ja nisam dobra u tome, ali ni moje, prilicno sitne, glavice nisu bile lose.


SASTOJCI (za 2 osobe):

 - 1/2 vece glavice brokolija (ili 1 manja)
 - 3 kasike maslinovog ulja
 - 1 kasicica susene majcine dusice
 - 1/2 kasicice susenog ruzmarina
 - 2 cena belog luka
 - 100 ml belog vina
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - 50 g dimljenog kackavalja
 - so, biber

IZRADA

U vecu serpu staviti posoljenu vodu da se greje. Kad voda prokljuca ubaciti brokoli iseckan tj. izlomljen na manje cvetove. Poklopiti i blansirati 4-5 minuta. Nakon tog vremena  brokoli procediti, pa odmah isprati hladnom vodom da zadrzi jarku zelenu boju.

U vecem tiganju zagrejati ulje. Na ulje ubaciti blansirani brokoli, pa ga dinstati 2 minuta. Dodati majcinu dusicu, ruzmarin, so i biber. Dinstati jos 1-2 minuta pa dodati beli luk sitno iseckan. Zaliti sve belim vinom. Krckati kratko dok vino ne ispari. Na kraju preliti pavlakom za kuvanje, izrendati dimljeni kackavalj, jos malo krckati i to je to...

Posluziti odmah uz neku finu testeninu.

Verzija za stampu

01.03.2012.

Kürtöskalács - kuVarijacije

Kraj je meseca i evo jos jednih kuVarijacija... Kao sto vec svi znamo u okviru ove igre pravimo neko jelo ili slatkis po receptu koji smo zajedno odabrali, a nase utiske i fotografije objavljujemo svi poslednjeg dana u mesecu.

Malo je reci da me zadatak za ovaj mesec obradovao! Pravili smo Kürtöskalács po Danijelinom receptu. Ovo pecivo (mislim da ga mozemo tako nazvati) je meni poznatije kao Trdelnik. Probala sam ga u Pragu pre nekoliko godina. Secam se da nam se jako dopalo, ali i da je bilo izuzetno skupo, pa smo nas troje podelili jedan, cisto za probu. Bas mi je drago da ga sad mogu i kod kuce praviti...


Problem kalupa smo resili pomocu praznih limenki od piva. Probusili smo dno limenki, pa smo kroz njih proturili drveni stapic, duzi od limenke za 15ak cm. Zatim smo celu limenku uvili u aluminijumsku foliju. Trdelnik mi je dobro ispao iz drugog pokusaja. Kod prvog pravljenja mi je testo tokom pecenja pucalo i klizilo sa kalupa u tepsiju na kojoj je kalup stajao. Sva sreca da sam pravila pola mere. Bila sam ocajna i besna. Inace mi to i nije bio neki dan. Htela sam isto vece odmah krenuti sa novim pokusajem, ali dobro je da nisam. Hladna glava bolje misli... :)

Nikako nisam mogla uvideti gde gresim. Jedino sto sam promenila u tom prvom pokusaju u odnosu na originalni recept je kolicina kvasca. Na pola mere sam stavila 20g (pola kockice) umesto 15g. Jos uvek nisam sigurna da li je u tome bio problem. Za svaki slucaj, u drugom pokusaju sam tacno odmerila kvasac. Sem toga, u prvom pokusaju sam testo samo kratko premesila, razvila, isekla u veliku traku i lagano, pomalo labavo motala na kalup. Mislim da je u tome kljucni problem. Drugi put sam testo malo bolje premesila (dodala malo vise brasna), a traku od testa sam prilikom namatanja na kalup blago povlacila i zatezala. Na taj nacin je testo bilo cvrsce i bolje 'zalepljeno' za kalup. Ovaj put sam i kalupe sa namotanim testom slagala malo blize jedan drugom, da se 'drze'. Na ovaj nacin sve je bilo OK i peciva su se fino ispekla.


Ova peciva su se dopala svima koji su ih probali. Glavni komentari su bili: "Kako se ovo jede?" i "Hm, ovo su kao neke piskote ukusom..." :)

SASTOJCI:

 - 750 g brasna
 - 2 jajeta
 - 100 g otopljenog putera
 - 30 g svezeg kvasca
 - 4 kasike secera
 - rendana korica jednog limuna
 - 1 kasika ekstrakta od vanile
 - 250 ml mlakog mleka
 - otopljeni puter za premazivanje peciva (oko 50 g)
 - secer
 - vanilin secer
 - cimet po zelji


IZRADA:

Kvasac staviti u cinijicu, posuti secerom i preliti mlakim mlekom  pa ostaviti da nadodje.

Odmeriti brasno u vanglu. U brasno dodati jaja, otopljeni puter, limunovu koricu, ekstrakt od vanile i nadosli kvasac. Umesiti meko i elasticno testo (po potrebi dodati jos malo brasna), pokriti ga folijom i ostaviti na toplom dok ne udvostruci volumen.

U jednoj cinijici istopiti puter za premazivanje. U drugoj cinijici izmesati secer sa vanilin secerom i cimetom. (Ja nisam stavljala cimet)

Nadoslo testo prebaciti na pobrasnjenu podlogu, premesiti uz dodavanje malo brasna pa razviti u krug debljine oko 5mm. Formirani krug pazljivo iseci u veliku traku (ja sam koristila noz za picu) pocevsi od jednog kraja, pa u krug i u krug do centra. To je kao da nozem pravite spiralu po testu. :)

Pripremljenu modlu premazati sa malo ulja.

Ukljuciti rernu na 180C. Pripremiti pleh na kom kalupi mogu stajati bez doticanja dna tepsije. Dno pleha mozete obloziti papirom za pecenje jer ce mozda zrnca karamelisanog secera padati sa peciva.

Uzeti jedan kraj testa i motati ga na modlu uz blago zatezanje da se testo bolje zalepi za kalup. Prilikom motanja blago preklapati testo. Kada je ispunjen skoro ceo kalup (obavezno ostaviti krajeve kalupa gole), preseci traku od testa. Namotani kalup staviti na ravnu podlogu i zakotrljati uz blago pritiskanje da se svi zavijuci testa zalepe jedan za drugi.

Formirani valjak premazati otopljenim puterom pa uvaljati u smesu secera i zacina.

Nastaviti tako dok se ne potrosi cela traka od testa (ja sam dobila 7 komada). Kalupe sa testom slagati na pripremljeni pleh sa samo malo razmaka, pa staviti u ugrejanu rernu.

Kada jedna strana porumeni, izvaditi pleh i jako pazljivo okenuti peciva pomocu stapica na kalupu. Tokom pecenja potrebno je okretati 3-4 puta dok sve strane ne porumene.

Kada se pecivo izvadi iz rerne, sacekati da se samo malo ohladi, skinuti ga sa kalupa

Iz zezanja, moj dragi mi je od jedne dascice napravio i kockasti kalup... :)

Verzija za stampu

 

Inace, od Maje sam dobila divne nagradice! Puno sam se obradovala, posebno zatosto su mi prve! :) Majo puno ti hvala!!! Cim nadjem malo vremena, prosledicu ih dalje...

Napomena: Ovaj post sam ceo otkucala prekjuce, sa namerom da 29og ubacim samo fotke i objavim ga. Medjutim, jucer mi uopste nije radio Internet. :( Nadam se da cete uvaziti moju zakasnelu ulaznicu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...