26.02.2012.

Zimski cupcakes-i

Ponekad se prijateljstvo stvori iz skroz cudnih prica… 

Ove zaista odlicne kolacice sam pravila kao deo rodjendanskog poklona za moju dobru drugaricu Tanju. Prijateljstvo sa Tanjom se razvijalo sporo i postepeno. Upoznala sam ju prilicno davno. Najpre sam joj drzala casove hemije i matematike u srednjoj skoli. Posto je Tanja pravi primer odlikasa :) to nije bilo cesto.  Samo pre vaznog pismenog ili kontrolnog. A onda se Tanja odlucila da upise fakultet koji sam ja tada zavrsavala. Spremala sam ju za prijemni… Kasnije sam joj povremeno pokazivala neke od nasih silnih hemija tokom prve godine. Ja sam nakon diplomiranja ostala da radim na fakultetu, tako da sam joj tokom druge i trece godine drzala vezbe. U jednom trenutku nasi casovi vise nisu bili casovi vec zajednicko rovarenje po skriptama, kopijama i beleskama uz mnogo caskanja i smeha… 

 

Tanja me po mnogo cemu podseca na mene…

I Tanja se ume obradovati sitnim stvarima kojima ju neko iznenadi. Zato sam sa uzivanjem za nju napravila ove cupcakes-e.

Ovo su moji prvi cupcakes-i i stvarno su me odusevili. I izgledom i ukusom! Recept je sa Petrinog bloga THURSDAYCOOKING, a ja sam ga samo ovde prepisala jer volim da u postu imam i isprobani recept. :) Petra, hvala ti!

(izvor recepta)


SASTOJCI:

Testo:
  - 50 g kakaa
  - 240 ml kljucale vode
  - 175 g brašna
  - 1 kesica praska za pecivo
  - 115 g putera
  - 150 g šećera
  - 2 jaja
  - 1 vanilin šećer
  - prstohvat soli

Fil od pomorandze:
  - 1 jaje
  - 1 žumance
  - 75 g šećera
  - 190 ml sveže cedjenog soka pomorandze
  - 5 g zelatina (1/2 kesice)
  - 200 ml slatke pavlake

Cokoladni ganache:
  - 200 ml slatke pavlake
  - 200 g čokolade


IZRADA:
Pomešati kakao sa kljucalom vodom pa dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi.

Kad je ohladjeno u drugoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U trećoj posudi izmešati puter, šećer i vanilin šećer mikserom na najvecoj brzini nekoliko minuta da postane penasto. U masu od putera dodajte jedno po jedno jaje. Miksajte dok ne dobijete kremastu smesu  pa polagano dodavajte brašno neprestano mešajući. Kada umesate svo brašno dodajte i otopljeni kakao.  

Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku punite sa pripremljenom smesom. Nemojte puniti košarice do vrha već samo do 2/3 ili pola košarice.Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 C 15-20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade prije daljnjeg ukrašavanja.

Za kremu od pomorandzi u ciniji pomešati jaje, žumance i šećer. Kuhati na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati (10ak minuta). Umešajte  sveže oceđeni sok pomorandzi i naribanu koricu pomorandze, dobro promešajte pa sklonite sa pare. Zelatin preliti sa nekoliko kasika hladne vode prema uputstvu sa kesice i ostaviti 10ak minuta da nabubri (taman ga prelijte pre nego sto stavite jaja na paru). Nabubreli zelatin dodajte u vreo krem cim ga sklonite sa pare i dobro promesajte da se rastvori. Ohladiti. Slatku pavlaku istući u čvrsti šlag pa pomešati sa kremom od žumanjaka i naranče. Ostaviti kremu da se malo ohladi i počne želirati. Kremu koja se lagano stisnula staviti u vrećicu za ukrašavanje i ukrasno je naštrcati na muffine.

Za cokoladni ganache staviti u malu serpicu slatku pavlaku da se zagreje do tacke kljucanja, ali da ne prokljuca. Čokoladu naseckati na sitnije komadiće pa ju dodati u vrelu slatku pavlaku.  Mešati dok se sva čokolada ne otopi i ne dobijete glatku kremu. Ostaviti kremu da se malo ohladi. Mlaku kremu istući mikserom. Dobivenu smesu staviti u vrećicu za ukrašavanje pa je naštrcati na kremu od naranče.

Ja sam ganache previse ulupala pa mi je bio precvrst. Nisam ga mogla istiskivati direktno na fil od pomorandze, pa sam istiskala ruzice na papir za pecenje, a onda sam njih lagano prenela na fil. 

Verzija za stampu

19.02.2012.

Bagels

Kaze meni moja seka: "Super su ti ovi djevreci!", a ja njoj: "Ma, nisu to djevreci... To su bajgeli, poznata americka peciva...". I krenem ja da njoj pricam celu istoriju koju sam pronasla. Svasta sam joj napricala, ali posle sve moje price, ona rece: "Ne znam kako ti njih zoves, ali djevreci koje sam ja kupovala po Beogradu imaju isto ovakav fin ukus...". :)

Dakle, djevreci... :) Ja ne mogu govoriti o razlici jer nikada nisam kupila djevrek. Bas nikada. Vise volim da kupim neko pecivo od lisnatog testa (na to sam bas slaba) ili integralnu kiflu sa mnoooogooo semenki.


Od ovog meseca sam se i ja (pored nase drage Valentine koja je clan vec dugo) uclanila u sjajnu grupu Fresh From the Oven. Mozda ste vec primetili da obozavam da se igram sa kvascem, a clanovi ove grupe prave divne hlebove i peciva svakog meseca prema zadanom receptu. Domacin ovomesecnog kruga je Claire sa bloga Purely food, a zadatak su bas ovi 'americki djevreci' tj. bagels. :)

Naravno, videla sam i Jelenin recept za ova peciva i sigurno cu ga probati, ali ovaj put sam se odlucila da se pridrzavam zadanog recepta. Jako sam zadovoljna rezultatom. Da li su to najbolji bajgeli na svetu? Ne znam jer su ovo prvi bajgeli koje pravim. Ali, da su dobri - jesu. :) (Dovoljno govori cinjenica da sam ih pravila dva dana za redom. Hteli smo i treci dan, ali smo odlozili za sledeci vikend!)


SASTOJCI:

 - 450 g belog psenicnog brasna (specijalno belo, tip 400)
 - 7 g suvog kvasca
 - 2 kasicice soli
 - 250 ml mlake vode
 - 2 kasike meda
 - 1 kasika ulja
 - 1 jaje, za premazivanje
 - semenke po izboru


IZRADA:

U vangli pomesati brasno sa solju.

U mlaku vodu dodati med, ulje i suvi kvasac. Izmesati i ostaviti samo malko da se kvasac rastvori.

Sipati tecne sastojke u brasno i kratko izmesati varjacom. Ovo pocetno testo prebaciti na lagano pobrasnjenu podlogu i mesiti rukama 10 minuta. Dodavati po malo brasna ako bude potrebno, ali nece ga trebati mnogo.

Testo umeseno u kuglu prebaciti u blago nauljenu vanglu, pa ga premazati uljem i po povrsini. Prekriti plasticnom folijom i ostaviti na toplom mestu dok ne udvostruci zapreminu. (Meni je trebalo oko 1h).

Nadoslo testo izruciti na pobrasnjenu podlogu i lagano ga premesiti. Podeliti na 8 delova. (U originalnom receptu pise 7 delova, ali meni je vise odgovaralo 8). Svaki deo malo premesiti i oblikovati u kuglu.

Svaku dobijenu kuglicu dlanovima malko stanjiti, pa probusiti prstom rupu na sredini. Pomazuci se kaziprstom rupu prosiriti na zeljenu velicinu, ali voditi racuna da ce se smanjiti kuvanjem i pecenjem peciva.

Oblikovane bagelse poredjati na dva velika pleha od rerne oblozena papirom za pecenje ili samo blago nauljena. Pokriti ih krpom i ostaviti jos 10-15 minuta da se odmaraju.

Ukljuciti rernu na 220C.

Staviti u veliki i duboki tiganj vodu da se zagreva. (Prema ovom receptu u vodu se ne dodaje nista) U kljucalu vodu spustati dva po dva peciva (ili cak samo po jedno, zavisi od velicine tiganja). Kuvati ih sa svake strane po 90 sekundi. Kuvana peciva izvaditi na pleh, premazati umucenim jajetom i posuti semenkama susama, lana ili suncokreta po zelji. Posto mi svi volimo kad ima mnogo semenki, ja sam peciva nakon posipanja okrenula, pa i drugu starnu premazala i posula sa jos semenki.

Peciva peci 15 minuta (zavisi od vase rerne). Nakon tog vremena, okrenuti ih na drugu stranu i peci jos 5-10 minuta da postanu fino hrskava.

Verzija za stampu

This month's Fresh From The Oven challenge was to make Bagels. Our host during February was Claire from Purely food.

13.02.2012.

Ukiseljeni sampinjoni

Jedno od najlepsih secanja iz detinjstva je gljivarenje. Mi deca nikada nismo bili posebno dobri u tome, vecina gljiva bi nam promakla, ali radost kad nas baka probudi u ranu zoru zbog potrage za vrganjima je bila neizmerna... Tisina ranog jutra u sumi, suskanje lisca i preteran strah od divljih svinja (kojih tada i nije bilo u nasim grmovima, ali odrasli su nas voleli plasiti)... Baka nas pusti prve i mi nadjemo svega nekoliko komada... Ona ide za nama i nakupi punu korpu. :)

Stari vrganj

 Nekoliko vrsta smo brali. Najpopularniji su bili vrganji. I najlepsi za videti. I najvise radosti su nam donosili... Sakupljali smo i lisicarke, mlecnice, suncanice, rudnjace i tratnjace. Ovo im nisu jedina imena, ali ova smo mi koristili... Suncanice i tratnjace smo jeli tako sto ih malo posolimo i pecemo na sporetu. Kad puste sok i divan miris - to je to... Rudnjace su bile pravi delikates, ali ih je bilo najteze naci. Mlecnice imaju gorak ukus, njih je samo baka volela... Lisicarki je bilo dosta i spremali smo ih kao i vrganje.


Vrganj
Rudnjaca
 Nije bilo mnogo raznovrsnih nacina za spremanje gljiva. Ne znam zasto. Vrganje i lisicarke smo ili dinstali ili pravili kajganu sa jajima. I to je to... Tek kasnije, mama je vrganje pocela kiseliti. Odlicni su! Ukiseljeni vrganji budu nekako slinavi i klizavi i... odlicni! :)

Mladi vrganj se skriva
Gljive su bile sastavni deo nasih zivota. Mnoge porodice su od njih zivele! Otkupna cena je prilicno mala (tako je i sada, nazalost) a ljudi koji ih otkupljuju su ih dalje prodavali po ogromnim cenama. Svezi su se otkupljivali samo mladi, cvrsti vrganji, koje je i najteze naci. Stari i dosta crljivi vrganji su se sekli na kriske i susili na suncu... Susenjem crvi izadju. Otkupna cena suvih vrganja je mnogo veca, ali treba dosta svezih za kilogram suvih...

Nasa berba
 I danas kad idemo kod babe i dede na Kordun, pokusavamo da se uskladimo sa sezonom vrganja. :) Najcesce nam to ne uspe. Pre dve godine smo, napokon, potrefili pravo vreme, a i sezona je bila odlicna! Svaki dan smo isli 'u gljive'. Nabrali smo ih zaista mnogo... Nije nam bilo tesko ustati pre sest i ici u jos uvek mracnu sumu. Vazno je ici rano jer beraca ima mnogo. Treba stici pre konkurencije... :) Baka nam je dala i gljive koje je ona ubrala (a to je najveci deo). Terali smo ju da ih proda jer joj treba novac, ali nije htela... Deo gljiva smo osusili, a deo kratko obraili pa zamrznuli...

Vrganji iseckani za susenje
  Ove godine gljiva skoro da nije ni bilo, zbog suse...

Susenje vrganja
 Da mi je neko rekao da ce mi vrganji jednom u zivotu predstavljati luksuz, ne bih verovala... Ali, zato su tu sampinjoni. :) Jako slaba zamena, ali sta da se radi?! :)

Suvi vrganji
Odlazak u potragu za gljivama
 Ovo je odlican recept za brzo kiselenje sampinjona. Ne znam da li se na isti nacin kisele i vrganji, nisam probala. Ja sam originalni recept malo obogatila jos nekim zacinima. Sjajan recept za marinirane sampinjone imate i kod nase Tamare... I te smo probali i to vise puta i preporucujemo ih! :)

 

 (izvor recepta)

SASTOJCI:

 - 1 kg sitnijih sampinjona
 - 2 dl vode
 - 1 dl 9% sirceta
 - 1 kasika soli
 - 1 kasicica secera
 - malo bibera u zrnu
 - 2 lista lovora
 - 2-3 cena belog luka
 - 1/2 kasicice susene majcine dusice
 - 1/2 kasicice susenog origana
 - malko susenog bosiljka

 

IZRADA:

Ako je potrebno usitniti sampinjone tj. vece glavice iseci na cetvrtine, a srednje na polovine.

Sve sastojke osim sampinjona staviti u manju serpu (ja sam koristila serpicu od 2l). Beli luk dodati iseckan na listice. Ukljuciti sporet i pustiti da smesa prokljuca. U kljucalu tecnost dodavati gljive u turama. Svaku turu kuvati 2-3 minuta (ako zelite da budu mekse moze i do 5min, ali nema potrebe). Nakon tog vremena supljikavom kasikom ih vaditi direktno u pripremljene tegle, a u kljucalu tecnost sipati novu turu gljiva.

Kad su sve gljive prokuvane, zaliti ih sa vrelom tecnoscu (tecnost ih mora prekriti) pa tegle dobro zatvoriti i ostaviti da se hladi. Cim se ohladi mogu se koristiti, ali mi smo ipak pricekali do sledeceg dana...

Od ove kolicine dobiju se dve tegle od 7dl ukiseljenih gljiva.

Verzija za stampu



09.02.2012.

FBI rukavice: f o o d f o r t h o u g h t

Igru FBI rukavice je osmislila Maja, a tokom januara i februara pod istragom je Jelenin blog f o o d f o r t h o u g h t.


Zasto me Jelena toliko odusevila?

- Utisci, koje sam o njoj procitala u opisima devojaka koje su ju upoznale letos na Adi (Maja, Mila) nisu me mogli ostaviti ravnodusnom. I Maja i Mila mi deluju kao osobe sa stavom, koje nece olako rasipati lepe reci i koje govore samo ono sto stvarno misle... Jednom cu upoznati Jelenu (nadam se) i verujem da cu otkriti da su u pravu.

- Jelena na blogu ima zaista raznovrsne recepte. Mene posebno odusevljavaju neki starinski, ponovo ozivljeni. Naravno, posebno je upecatljiv njen trud sa detaljnim fotografijama postupka izrade koji ce i pocetniku i znalcu olaksati posao.

- Komentari koje Jelena ostavlja na drugim blogovima uvek pokazuju da je post zaista procitala i da ima sta da kaze. Volim njene komentare jer iz njih cesto nesto i naucim...

- Divna je Jelenina paznja prema autorima novih blogova. Letos, kada sam ja pocela pisati blog, ona me odmah 'pronasla' i dala mi nekoliko veoma korisnih saveta. Jako sam joj zahvalna zbog toga!

A recepti?

Tesko se bilo odluciti. Ceo index sam detaljno pregledala i odmah napravila spisak onog sto zelim probati. Igrom slucaja od nekih recepata sam odustala, a druge sam ubacila na listu. Naravno, na ovome se necu zadrzati. Sigurno cu i u buducnosti svracati na Jelenin blog i probati jos mnoge recepte.

Ovde su kopirani Jelenini recepti, a u zagradi navodim moje utiske i eventualne promene...

VASINA TORTA

(originalni recept)


kalup za okruglu tortu sa pomičnim dnom prečnika 24cm (ja sam radila u kalupu precnika 26cm, pa mi je torta malo niza)


KORA
 5 belanaca (jaja klase S 65-70g)
 5 kašika kristal šećera
5 žumanaca
1 kašika mekog brašna
50g mlevenih oraha
40g rendane čokolade za kuvanje


FIL OD ORAHA, ČOKOLADE I POMORANDŽE
4 žumanca
4 kašike kristal šećera
100-125ml mleka (stavila sam 125ml, pa sam se sve do secenja plasila da ce fil biti premekan, ali nije bio)
125g kristal šećera
200g mlevenih oraha
60g otopljene čokolade za kuvanje
10 kašika pomorandžinog soka (iz straha da fil ne bude premekan, smanjila sam na 6 kasika)
sitno rendana kora 1 pomorandže
150g putera sobne temperature

ŠAM SA ŠPINOVANIM ŠEĆEROM
4 belanca
250g kristal šećera
200ml  vode (može i malo manje) (stavila sam oko 180ml)

ČOKOLADNI PRELIV
150g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
1 kašika mleka
malo putera (ako volite mekšu glazuru koja se lakše)


KORA
Mikserom umutiti belanaca, pa  pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok se ne formira čvrst šam koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Podrazumeva se da smer mućenja uvek bude isti. Dodati žumanca, jedno po jedno,  i lagano ih umešati prevrćući šam odozdo ka gore. Pomešati brašno, orahe i čokoladu, pa i njih lagano ručno dodati vodeći računa da šam što manje splasne. Obložiti dno kalupa za tortu prečnika 24cm papirom za pečenje, a ivice kalupa naputerisati. Sipati šam, malo ga izravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25-30 minuta, što zavisi od vaše rerne. Ostaviti da se kora ohladi. Nožem proći za svaki slučaj između kore i ivice pleha, pa je izvaditi iz kalupa. Skinuti papir sa dna. Na tacni na kojoj planirate da poslužite tortu staviti koru.

CRNI FIL
Mikserom, oko 30 sekundi, umutiti žumanca sa šećerom, pa ih kuvati na pari oko 5 minuta. Ostaviti da se ohlade sa strane. Njih ćemo kasnije spojiti sa puterom. Žumanca se kuvaju kratko samo radi termičke obrade, pa ih nije potrebno kuvati preko 10 minuta kao za druge torte.
Zagrejati mleko sa 125g šećera i preliti preko oraha. Možete preliti i sa manjom količinom mleka, npr.nekoliko kašika da bi dobili gušći fil. Možete i ukuvati na plotni kratko orahe u zašećerenom mleku. U mlaku smesu sa orasima dodati otopljenu čokoladu, koru i pomorandžin sok.

Kada su se kuvana žumanca ohladila spojiti ih sa prethodno umućenim puterom, pa onda spojiti sa ohlađenim čokoladnim filom. Mutiti fil mikserom oko minut.
Staviti obruč oko torte u kojoj se ona pekla, pa na koru lepo naneti fil. Staviti celu tortu sa obručem u frižider dok se šam ne spremi. Šam možete spremiti i kasnije.

ŠPINOVANI ŠAM - PERFECT TIMING - UPUTSTVO ZA POČETNIKE
Za poslednji korak u pravljenju ove torte, tj. sam šam sa špinovanim šećerom-munchmellow, vam je od presudnog značaja timing. Tri stvari moraju da stignu u približno isto vreme: šam da je skoro umućen, voda u šerpi koja vri i spremna je da u nju ubacite šerpu sa šamom i da kuvate dalje na pari uz neprestano mućenje mikserom i špinovani šećer koji mora da je vreo i tečan. Meni je uspelo iz prve, tako da evo nekih saveta oko usklađivanja vremena.

1. Prvo stavite šećer koji prelijete sa vodom na umerenu vatru da se špinuje. Meni se čini da se ova količina od 200ml vode na 250g šećera može smanjiti da bi se smanjilo vreme špinovanja, bar na 150ml. Za 200ml vode mi je trebalo preko pola sata. Počela sam da merim tajmerom koji je zvrndao na svakih 5-10 minuta, ali sam ga u jednom momentu zaboravila da navijem, pa vam tačno vreme ne mogu reći. Šećer se špinuje da bude konzistencije gušćeg meda. Ako se pređe ova tačka sva voda isparava i šećer kristališe. Možete ga vratiti ponovo u tečno stanje dodavanjem vode, ali bolje da ne preterate. Ta tačka nastaje u vremenu od jednog minuta, pa je bolje da ste tu pored šporeta. Odjednom se naglo zgusne.

2. Negde kada procenite da vam treba još 5 minuta do kraja špinovanja staviti šerpu u kojoj ćete kuvati na pari, tj, u koju ćete uglaviti šerpu gde ste mutili šam. Ove šerpe trebaju savršeno da pasuju, da se ne klate, jer nećete imati dodatnih ruku još i da šerpe držite, a ceo proces sa vrelim šećerom, vrelom vodom nije bezopasan ako se ne pazi. Znači šerpa za belanca gde se mute i šerpa u koju ide malo vode treba lepo da pasuju, a voda naradno ne sme da dodiruje dno šerpe sa šamom, jer se kuva na pari. Pripremite te dve šerpe čim počnete da špinujete šećer.

3. Negde u isto vreme kad stavite šerpu sa vodom za kuvanje na pari počnite da mutite šam. Treba dobro da se umuti, nekih 5 minuta.

4. Znači, šam, špinovani šećer i voda koja vri su spremni, kao i mikser koji ste udenuli sa strane koji treba da dosegne šerpu. Stavite šam da se kuva na pari, mutite mikserom i sipate u tankom mlazu u nekoliko navrata špinovani šećer. Proces mućenja traje do 5 minuta. Nisam tačno merila. Vodite računa da vam šerpa gde mutite šam nije knap kao što je meni bila.

5. Iznesite tortu iz frižidera i skinite obruč. FiL se malo pokvariti ali ga vi izravnajte oko torte nožem i poravnajte još jednom odozgo. Operite i osušite obruč pa ga stavite iznad fila (neko ga drži da jedva dodiruje fil) pa zahvatajući hladniji gornji deo šama lepo ga nanesite u obruč ali bez mnogo pritiskanja ipak pazeći da ne ostanu  rupe sa vazduhom. Skinite obruč i poravnajte širokom špatulom ili nožem koji možete provući kroz vrelu vodu. Poravnajte i oko torte. Slobodno nožem pažljivo isecite delove koji su viši, ivice koje štrče. Ovde imate nekih 10-ak minuta vremena za ravnjanje. Tortu staviti u frižider. Fil će malo početi da se topi sa strane od topline šama ali to nam i odgovara jer ćete sutra to iskoristiti za ravnjanje. Stavite tortu u frižider, najbolj na par sati ili preko noći.
Sa samom nisam imala problema jer imam iskustva sa njim. Ali, cak i da nemate iskustva uz Jelenino uputstvo ce sve biti OK. :)

ČOKOLADNA GLAZURA
Pre nanošenja glazure dobro rashlađenu tortu možete još malo doterati. Široki nož opet provucite kroz vrelu vodu, otresite ga, ali ne brišite i pređite oko torte. Ivice na vrhu šama ne dirajte nožem, već prst umočite u vrelu vodu pa malo utapkajte tamo gde se ivica podigla od noža. Na pari otopite čokoladu, mleko i ulje. Preko hladne torte prelijte čokoladnu glazuru i malo mrdajte tortu levo-desno gore-dole da se čokolada razlije i malo padne sa strane torte kao da curi. Glazuru nemojte stavljati na topli šam.

SEČENJE TORTE - SAVRŠENO PARČE
Da, naravno, na ovom blogu postoji i uputstvo i za sečenje torte. Ova torta je specifična zbog čokoladne glazure koja leži na šamu. Pre sečenja izneti je na sobu temperaturu i ostaviti 15-30 minuta. Nož provući kroz vrelu vodu, obrisati ga pa ga postaviti pod uglom od 90 stepeni u odnosu na sto i polako zabosti u centar torte. Nož vučete ka vama, lagano. Znači nož stoji vertikalno. Kada dođete skoro do kraja onda ga oborite. U protivnom čokoladna glazura će pucati. (E, ovo su bili bas problemi. Ne znam kako, ali meni je glazura, cak i uz dodatak putera bila bas tvrda i nikako se nije sekla. Pratila sam Jelenina uputstva, ali nikako... Cak me i rasplakala na kratko. :))

Sve u svemu - predivna torta! Posto nisam poreklom sa ovih krajeva, sad sam ju prvi put i jela i pravila i odusevljena sam. Svi koji su ju probali su se odusevili! Ovo je bila mamina rodjendanska torta koju sam spominjala u prethodnom postu. :)

TROUGLOVI OD MEDA I ORAHA

(originalni recept)


KORE
500-550g belog mekog brašna
200g šećera u prahu
200g margarina ili putera
2 cela jaja
2 pune kašike meda
kašika praška za pecivo

FIL OD ORAHA
300g grubo seckanih oraha
90g kristal šećera
2 pune kašike meda
120g margarina ili putera

BELI FIL
250g margarina ili putera
100g šećera u prahu
žumance-može i bez
sok od 2 limuna

 

KORE
Margarin (200g) otopiti na laganoj vatri, ali paziti da ne proključa. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, šećerom, otopljenim margarinom, blago umućenim jajima i medom.
Umesiti testo i formirati  loptu. Testo je toplo i izrazito mekano, pa nemojte žuriti i dodavati previše brašna, mislim na više od 550g. Naravno količina zavisi od veličine jaja, količine zahvaćenog meda. Ostaviti pola sata u hladnijoj prostoriji da odstoji, da nije baš pored šporeta. Čim se testo malo hladne postaće tvrđe.
Podeliti testo na dva jednaka dela. Pripremiti 2 pleha od rerne 31x36cm (dimenzije dna mog  pleha, malo manje ili malo više nije važno). (Ostavila sam testo da se odmori u frizideru oko pola sata)

Iseći 2 papira za pečenje veličine dna pleha, pa rastanjiti oklagijom jednu kuglu na papiru. Testo je tanko svega par milimetara. Ćoškove popuniti viškom testa koje pređe papir.

Prva rastanjena kora se peče i maže belim filom.
Druga se nepečena premazuje  filom od oraha, pa se tek onda peče

Staviti prvu koru da se peče u donjoj trećini rerne na 180 stepeni negde oko 12 do 16 minuta da porumeni. Dok se kora peče rastanjite drugi deo testa na drugom papiru za pečenje i stavite u drugi pleh od rerne. Ako nemate dva pleha onda sačekajte da se kora ohladi pa je izvadite. Ostavite koru da se ohladi u plehu. Posle hlađenja cela kora sa papirom može da se podigne vertikalno.

Ova kora čeka beli fil i hladi se. Papir ne skidati, pa neka stoji u plehu, a ako nemate 2 pleha prenesite je na ravnu površinu ali tek kada je hladna.

FIL OD ORAHA
Kada rastanjite drugu koru, počnite sa filom. Ovaj fil ide znači na drugu nepečenu koru. Karamelizujte kristal šećer na umerenoj vatri.
Kada je karamelizovan, šećeru dodajte med, orahe, i brzo mešajte. Na kraju dodajte margarin ili puter i mešajte taman toliko dok se ne otopi.
Brzim potezima nanesite fil od oraha na nepečenu koru. Ovde sam mislila da je greška u receptu ali nije, jer sve ide po planu. Staviti da se peče na 180 stepeni. Onda kada počne da peni šećer da se stvaraju klobuci tada je otprilike gotovo. Kad prođe desetak minuta počnite da proveravate rernu. Gledajte i ćoškove kore koje su boje. Ova kora će možda i brže stići jer je rerna dobro zagrejana. 
Znači ispekli smo koru sa orasima i sada je ostavimo da se ohladi, a papir ne skidamo.

 

BELI FIL 
Margarin ili puter sobne temperature umutiti mikserom oko 5 minuta sa šećerom u prahu, limunovim sokom i žumancetom.

SLAGANJE
Namažemo belim filom ohlađenu ispečenu prvu praznu koru, pa tu koru podignemo sa papirom vertikalno i spustimo je preko kore sa orasima koja je u plehu. Ovde treba paziti da se ivice poklapaju, a kad se stavi nema pomeranja.
Preko papira stavite poslužavnik, a na poslužavnik nešto teško i veliko da lepo pritisne. Fil neće iscureti. Neka tako stoji 30 minuta, pa skinite papir. Kolač može odmah da se seče. Ja sam sekla trouglove kao u naslovu recepta stranica 7x5cm, a hipotenuzu nisam merila. Odsecite krajeve pa premerite i podelite dužinu stranice sa brojem komada koje želite da izvučete. Pleh može da stane u standardni frižider, a ako ne, onda sve isecite. Kolač se ne suši već postaje mekši i mekši kako stoji. Posuti prah šećerom.

Savrsen kolac! Bez mane... Svi koji su ga probali su odusevljeni ukusom. Fantastican spoj oraha, karamela, limuna i meda... Jelena, na ovom receptu posebno hvala!

TETA MILENINE PIROSKE SA TERAZIJA

(originalni recept)


3 jaja blago umućena viljuškom
300g sitnog sira ili fete
200ml ulja
180g kiselog mleka
40g kvasca razmućenog u 100ml vode i 100ml toplog mleka
1 kašičica soli
1 kašičica sirćeta
1100g brašna
12g prašaka za pecivo
duboko ulje za prženje


Staviti kvasac da nadođe u  toplom mleku i vodi. Ulupati blago jaja, dodati sir, ulje, kiselo mleko, so, pa dodati pola brašna, prašak za pecivo, kvasac i sirće. Sve umutiti ručno, pa postepeno dodati brašno dok se ne dobije glatka i elastična masa koja se ne lepi za ruke. Testo dmah staviti u frižider u kesu na oko60 minuta bez čekanja da narasta. Razviti hladno testo oglagijom na oko 1.5-2 cm debljine i seći pravougaonike 12 x 3-4cm. Spuštati u vrelo i duboko ulje.  Tek kada se jedna strana isprži okrenuti pirošku u ulju. Ređati ih na žicu od rerne koju ste stavili na pleh od rerne da se lepo ocede i prosuše na vazduhu zbog lepe hrskave korice. Pečene se mogu zamrznuti.


Dobre su. Ja sam ih przila na suvise vrelom ulju pa su mi prebrzo potamnele. Onda sam ih izvadila, ali nisu bile dovoljno pecene, pa sam ih opet vracala. :) Namucile su me. Nisam probala te sa Terazija, ali meni su ipak omiljene piroske moje mame sa dizanim, krompirovim testom.

PEKARSKE ROL KIFLE

(originalni recept)


TESTO
60g svežeg kvasca (stavila sam 40g jer mi se 60g ucinilo previse za 1kg brasna)
prstohvat šećera i prstohvat brašna u 100 ml tople vode
250ml mlakog mleka
250ml ulja
150ml mlake vode
1 kg brašna
2 kašičice soli

po želji 16 viršli


PREMAZ
1 jaje i 2 kašike vode
kim i morska so
susam


Staviti kvasac u toplu vodu sa prstohvatom šećera i brašna i ostaviti ga na toplom mestu u šoljici da nadođe. 

U velikoj šerpi sipati 700g brašna i so, pa dodati nadošli kvasac, ulje, mleko i još 150ml vode; zamesiti testo uz postepeno dodavanje ostatka brašna. Testo treba da je meko i da se ne lepi za ruke, a nije ga potrebno mesiti kao za hleb, već samo lagano formirati. Testo se izuzetno lako radi, jer je uljano i nije potrebno dodavati još brašna. Ovo su tačne mere, gore dole 50g.

Testo, bez čekanja da naraste, odmah formirati u oblik valjka, pa ga podeliti nožem na 16 jednakih delova. Od svakog dela formirati jufkicu, malo ih spljoštiti rukom u krug, pa ih rastanjiti oklagijom, ali ostaviti početni deo jufkice od oko 2cm onako debeljuškast, a ostatak jufkice istanjiti; taj debeljuškasti deo će biti centar kifle, a ostatak tanjite što tanje samo je bitno da viršla koja ide uz debeljuškasti deo ne štrči mnogo. Staviti viršlu do debeljuškastog dela i urolati je, pa ih odmah složiti u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje, a ukoliko ne stavljate viršle, samo urolajte kiflu počevši od debeljuškastog dela.

Premazati ih jajetom koje ste blago umutili sa 2 kašike vode, a za one prazne koristiti kim i morsku so u kombinaciji, susamom...Odmah peći, bez čekanja da narastu, na 210 stepeni (bez fena) oko 15 do 20 minuta, pa smanjiti na 160 stepeni i peći još 10 do 15 minuta.

 

Predivno pecivo! Odusevljena sam jer se lako mese, brzo su gotove i stvarno su meke i ukusne. Od srca ih preporucujem! Mi cemo ih sigurno jos mnogo puta praviti!

DAMSKI KREM SIR

2 litre pasterizovanog kratkotrajnog ili dugotrajnog mleka 2,8% mm (moje je bilo 3.2%)
360ml kiselog mleka 3,2% mm (moje je bilo 2.8% :))
dve sterilne gaze, velika šerpa, cediljka i toplo ćebe


Uveče, staviti mleko da proključa u šerpi sa debelim dnom (duže će držati toplotu), skinuti ga sa plotne i kada postane mlako da možete prst da ubacite a da se ne opečete, dodati kiselo mleko i promešati. Poklopiti i umotati u ćebe, pa ostaviti preko noći na pultu u kuhinji. Ujutru, sipati sir u cediljku, koju ste obložili sa duplom mokrom i dobro isceđenom gazom i staviti iznad šerpe, pa malo promešati, a onda preklopiti gazu preko i staviti u frižider na 5 do 8 sati da se ocedi. Što duže stoji to će biti čvršći; surutku sačuvajte i iskoristite u pravljenju peciva umesto vode; ako vam je šerpa plitka, povremeno izbacite surutku koja se nakupila, tako da nikad ne dodiruje dno cediljke. Ja so nisam dodavala, pošto je kiselo mleko samo po sebi slano.

Odlican sir! Ja sam ga cedila onako kako je moja baka radila - uvezala sam krajeve gaze i okacila na kvaku, a ispod sam stavila serpu za surutku. Surutku smo popili jer je jako zdrava i mi ju volimo. Ponovicu ovaj sir vise puta! Odusevila sam se sto sam dobila cak 900g sira!

CUFTICE U KISELOM SOSU

(originalni recept)


ĆUFTICE (oko 45 komada)
600g mešanog mlevenog mesa (pravila sam ih sa pecurkama. Posto one ne budu lepljive kao meso, dodala sam nekoliko kasika prezli)
50g pirinča dugog zrna
2 kriške suvog hleba namočenih u malo mleka
1 jaje
svež peršunov list
20g parmezana
so i biber
2 kašike ulja

SOS
600ml vode
kocka za supu 22g Takovo
1 puna kašika brašna
180g kiselog mleka
svež peršunov list


Skuvati pirinač i ocediti hleb od viška mleka. Od gore navedenih sastojaka za ćuftice rukama zamesiti smesu. Staviti smesu u frižider na nekoliko sati ili još bolje preko noći. Pobrašnjalim dlanova formirati male ćuftice i slagati ih na tacnu, pa vratiti u frižider na još pola sata. Meni je izašlo 45 komada, a količina mesa za svaku je jedna prepuna kašičica.

Pržiti ih na ulju ali ne skroz pošto ćete ih krčkati u sosu, onako, samo da uhvate koricu. Ćuftice vaditi i slagati u cediljku koju ste stavili iznad šerpe da se ocedi višak masnoće. Deo ulja u kome ste ih pržili prespite u veću šerpu zajedno sa ostacima mesa od prženja. Dolijte vodu i spustite kocku za supu, pa stavite da provri. U malo hladne vode razmutiti kašiku brašna u gustu pastu. Uliti brašno u supicu i mešati kratko da se ne zgrudva. Ubaciti odmah ćuftice i ostaviti ih da se krčkaju oko 10-15 minuta. Pred kraj dodati kiselo mleko u sos i puno seckanog svežeg peršunovog lista. Dodati so po želji. Tokom kuvanja shodno ukusu mlekom možete razrediti sos ili ga zgusnuti sa još brašna.

Odlican rucak. Svima se jako dopao. Preporucujem! :)

05.02.2012.

Mus torta i veliki dobitnik malog darivanja :)

Secate li se svojih tinejdzerskih dana? Znam da su nekima od vas daleko u proslosti, ali opet, secanje sigurno postoji... Bar delovi, kao kod mene. Kako ste se tada slagali sa svojim roditeljima? Citala sam dosta o tome i kazu da su cak i stari Grci smatrali da je adolescencija period koji bi mladi ljudi trebali jednostavno - prespavati. :)

Tek kad izadjemo iz tog perioda (koji kod nekih traje i suvise dugo, van udzbenickih okvira), postanemo svesni ljudi oko sebe. Ja sam bila kao 'dobro dete', a opet sam imala dosta svadja sa svojima... Sada stvari vidim drugacije. Ne, ne mislim ni sada da su moji roditelji idealni, nepogresivi... Da su me sekirali, jesu... :) Ali, sada ih razumem i vidim drugim ocima.

Zasto uopste ovo pisem? Zato sto je danas rodjendan moje mame. :) I zato sto tek sada, kada sam i ja mama, umem da ju zaista posmatram kao zenu, majku, osobu... Tek sada zaista razumem njenu brigu za nas dve, neke njene savete, zrtve...

Mama, zelim ti srecan rodjendan! Volim te puno... :)


Mami je pripala cast da izvuce dobitnika darivanja. Ispisala sam imena na ceduljice, ubacila ih u kesicu i mama je izvukla jednu. I.... Dobitnik je: Lana! Draga Lana, molim te javi mi na mail (mmmilkica@yahoo.com) svoju adresu, pa uskoro saljem semenke...

S obzirom na danasnji dan, red je da objavim jednu tortu. Ovu tortu sam pravila pre nekih mesec dana, nije mamina rodjendanska. Za rodjendan sam ju obradovala jednom drugom, ali o tome uskoro... :)

Recept je adaptiran iz ove knjige.


SASTOJCI:

Podloga:
 - 125 g nekih integralnih keksa (mogu i obicni)
 - 75 g otopljenog putera

Mus:
 - 175 g cokolade za kuvanje
 - 25 g cokolade sa velikim procentom kakaoa
 - 250 ml mleka
 - 10g (1 kesica) zelatina
 - 130 g secera
 - 2 jajeta
 - 1 kasicica arome vanile
 - 350 ml slatke pavlake
 - prstohvat soli

cokoladne mrvice za dekoraciju


IZRADA:

Ukljuciti rernu da se greje na 180C. Obloziti dno kalupa sa pokretnim ivicama (precnika 22cm) papirom za pecenje. Sitno izmrviti kekse oklagijom ili u multipraktiku, pa ih pomesati sa otopljenim puterom. Ovu masu rasporediti po dnu kalupa. Staviti u zagrejanu rernu i peci 8 minuta, pa izvaditi i ostaviti da se hladi...

Pripremiti dve serpe koje pasuju jedna u drugu zbog grejanja na pari. U manju serpu sipati mleko, pa po njegovoj povrsini posuti zelatin i ostaviti 10ak minuta da nabubri.

U vecu serpu sipati vodu i staviti da se zagreva. Iznad kljucale vode postaviti manju serpu sa mlekom. U mleko dodati 50 g secera, izlomljenu cokoladu i zumanca. Mesati zicom za mucenje dok se cokolada ne istopi i sve ne sjedini u glatku masu (10ak minuta, mozda i manje). Skinuti sa vrele vode i ostaviti da se ohladi do sobne temperature uz povremeno mesanje.

Umutiti slatku pavlaku, ali ne u skroz cvrst slag. Neka bude malo meksa.

Umutiti belanca u cvrst sneg uz dodatak malko soli. U vec umucena belanca dodati ostatak secera i jos malo miksati.

U cokoladnu masu pazljivo dodati belanca, muteci kasikom odozdo prema gore. Kad se sjedini, lagano dodati i slatku pavlaku i sve mesati kasikom da se masa ujednaci. Sipati na pripremljenu podlogu i staviti u frizider da se stegne 4-5h.

Ukrasiti cokoladnim mrvicama ili po zelji...

Verzija za stampu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...