31.01.2012.

Backa pita - kuVarijacije

Da vam odam jednu tajnu - ja sam vam bas jedno veliko dete... :) Stvarno jesam... Na mnogo nacina... Nesto od toga je dobra osobina, a nesto stvarno ne valja... :) Ali, sta da se radi, takva sam kakva sam. Oduvek sam se mnogo bolje slagala sa mladjima od sebe, nego sa starijima. Ili sa starijima koji su isti kao i ja. U skladu sa svim tim jako volim da se igram. Cak i kompjuterske igre volim (u mojim godinama! :)) ali za njih odavno nemam vremena. E, kad se setim dana kad smo ja, tata i Joja satima resavali probleme u nekoj click and point avanturi...

Bas zato volim da ucestvujem u svim nasim blogerskim igricama. Stvarno volim... Zanimljivo mi je kad svi spremamo isto jelo ili smisljamo nesto na zadanu temu. Ne znam za vas, ali meni to bloggovanje cini mnogo zabavnijim... Ovaj put, u sklopu kuVarijacija smo spremali Backu pitu. Moj dragi je vegeterijanac i naravno nece jesti kolac sa mascu, ali ja nisam mogla sebe naterati da ne ucestvujem. :) A posto mi je ovo prvi put da spremam kolac sa masti, nisam ju htela zameniti puterom. Napravila sam pitu i trecinu dala mami i tati, a trecinu Joji. Ostatak sam imala ja dva-tri dana za dorucak, uz mleko... :).


Ukus pite nam se jako dopao. Ono sto ju cini posebnom je limunov sok u filu. Meni je to ostavilo najjaci utisak. Cini mi se da bi inace to bila manje-vise obicna strudla, ali ovaj limun je pun pogodak!!! Moja verzija pite izgledom i nije neka jer sam napravila nekoliko gresaka. Testo sam razvlacila na nasoj dasci za mesenje koja i nije jako velika. Zato ga nisam razvukla dovoljno tanko. Posledica je to da sam fil nanela suvise debelo, pa je tokom rolanja dosta iscurelo... A nisam bila vesta ni za karakteristicno motanje. :( Bas sam bila ljuta na sebe zbog toga...

Sastojke za recept prepisujem, a u zagradi cu navesti moje male izmene i dopune. :)

SASTOJCI:

Testo:
 - 600 g brasna (koristila sam specijalno belo, tip-400, potrosi se vise od navedenog, ali nisam zapisala koliko)
 - 30 g svezeg kvasca (ja sam stavila 20g)
 - 2 kasike secera
 - 1 kasika soli
 - 1 jaje
 - 1 zumance
 - 5 kasika ulja
 - 2 dcl mleka
 - 2 dcl vode

Fil:
 - 4 kasike neotopljene masti
 - 4 kasike sitnog secera
 - 3 zumanceta
 - sok od jednog limuna
 - 200 g suvog grozdja (ja sam stavila 100 g suvog grozdja i 100 g brusnica)


IZRADA:

U 1 dcl mlakog mleka otopiti šećer i kvasac i ostaviti da se digne.

Sve ostale sastojke za testo staviti u ciniju, dodati nadosli kvasac i umesiti elastično, ali meko testo koje se ne lepi za ruke (Da bi se ovo postiglo mora se jos dodavati brasna, postepeno. Nazalost, zaboravila sam izmeriti koliko sam dodala). Ostaviti pokriveno folijom na toplom mestu da izraste, pa kad udvostruci zapreminu, premesiti ga jos jednom i opet ostaviti da nadodje.

Mast i secer sipati u dublju, a uzu posudu pa miksati na najvecoj brzini da postane penasto. (Odusevila sam se kad sam videla kako je mast pobelela! :)). Dodati zumanca i limunov sok i jos malo miksati da se sjedini.

Nadoslo testo prebaciti na pobrasnjenu podlogu, lagano premesiti pa razviti. (Razviti na debljinu od 5-6 mm. Ja sam ostavila deblje i mislim da sam tu pogresila, trebalo je tanje.) Testo premazati filom od masti pa posuti suvim grozdjem ili necim drugim (kod mene suvo grozdje i brusnice). Uviti u rolat.
E sad, u receptu pise: 'podijeliti na dva dijela. Jedan kraj štruce uzeti u ruku a drugi kraj uvijatim u spiralu'.
Ja to nisam najbolje razumela, pa sam ceo taj rolat podelila na pola (bukvalno, presekla sam ga) pa sam svaku polovinu posebno uvrtala i dobila dve spirale i to debele, slabo uvijene spirale. Mislim da sam trebala u stvari preklopiti na pola pa to uviti...

Peci u zagrejanoj rerni na 200C oko 30-40 minuta.

Verzija za stampu

23.01.2012.

Kubanski hleb i malo darivanje

Sasvim slucajno sam naletela na ovaj recept. Nekako uvek primetim fotografije hlebova i peciva. To me prvo privuce na svakom blogu... Za Kubanski hleb kazu da je revolucionaran. :) Ne znam da li zato sto je sa Kube ili samo zbog nacina pecenja i rezultata... :) U svakom slucaju, priprema je zaista drugacija jer se oblikovan hleb stavlja u hladnu rernu, pa dodatno izrasta postepenim grejanjem rerne. Hleb koji se dobije na ovaj nacin je odlican! Drugaciji je po strukturi (i ukusu) od cuvenog No Knead hleba i mene vise podseca na ukus nekog peciva. Lako se sece i odlican je za sendvice. Kazu da je obavezan za Kubanski sendvic koji se (uz neke razlike) uvek sastoji od Kubanskog hleba, senfa, pecene svinjetine, sunke i kiselog krastavcica... :)


Vazan razlog zbog kog vam preporucujem ovaj hleb je i brzina pripreme. Sve, od merenja sastojaka do vadjenja pecenog hleba iz rerne traje oko 2h. I onda jos pricekate da se ohladi i moze da se sece... :)
Vlasnica bloga na kom sam pronasla recept kaze da je ovaj hleb toliko dobar i jednostavan da se mogu zaboraviti svi ostali. Ja se ipak sa tim ne slazem. Svaki hleb (svaki dobar hleb) koji sam do sada probala je dobar na svoj nacin i drugaciji od drugih... U svakom slucaju, Kubanski hleb svrstavam u te dobre hlebove i kod nas ce se praviti jos mnogo puta.

Ja sam recept samo malko promenila tako sto sam svezi kvasac ipak najpre rastvorila u malo vode sa secerom.

(izvor recepta)


SASTOJCI:

 - 1.2 - 1.4l brasna (nisam se setila izmeriti masu, inace koristila sam specijalno belo brasno, tip-400)
 - 40 g svezeg kvasca (1 kocka)
 - 1 kasika soli
 - 2 kasike secera
 - 400 ml vruce vode
 - 100 ml mlake vode
 - susam ili mak za posipanje


IZRADA:

Najpre kvasac izdrobiti u cinijicu. Po njemu posuti secer, preliti sa 100ml mlake vode i promesati da se kvasac rastvori. Ne mora se ostaviti da kvasac naraste.

U vanglu sipati 1l brasna. Dodati kvasac i so pa promesati. Sipati vrelu vodu (ne brinite, nece unistiti kvasac - i mene je ovo plasilo) i mesati elektricnim mikserom na najvecoj brzini 3 minuta (ili jakim pokretima sa drvenom varjacom). Kad je dobro izmesano, postepeno dodavati ostatak brasna uz mesenje rukama dok testo ne prestane biti lepljivo (meni je trebalo jos 2dl brasna).

Prebaciti testo na pobrasnjenu podlogu i mesiti 8 minuta uz dodavanje brasna ako je potrebno (bice potrebno vrlo malo). Mesiti sve dok testo ne postane glatko i elasticno.

Umesenu kuglu testa prebaciti u blago nauljenu plasticnu ciniju, pokriti plasticnom folijom (ili staviti u plasticnu kesu kao ja) i ostaviti na toplom mestu (16-37C) oko 15 minuta dok mu se zapremina ne udvostruci.

Nadoslo testo ponovo prebaciti na pobrasnjenu podlogu, pa ga podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo oblikovati u krug, prebaciti ga na veliki pleh od rerne oblozen papirom za pecenje. Povrsinu zaseci u obliku slova X, premazati vodom i po zelji posuti makom ili susamom.

Staviti pleh sa jufkama na sredinu hladne rerne, a ispod hleba na dno rerne staviti serpicu sa vrelom vodom. Ukljuciti rernu na 205C i peci hleb oko 50 minuta dok ne dobije lepu, tamnu boju...

Verzija za stampu

Darivanje :)

Vec neko vreme imam zelju i plan da vam poklonim nesto... Odmah sam znala i sta... :) Ovi lepi zimsko-prolecni dani su me podsetili da je prolecna setva blizu, a svi mi, bilo da zivimo u stanu ili kuci zelimo imati bar u saksiji poneku zacinsku biljcicu, zar ne? Zato cu jednoj/jednom od vas pokloniti po 100 semenki sledecih biljaka: bosiljka, purpurnog bosiljka, tajlandskog bosiljka, svetog bosiljka, korijandera i zalfije... Semenke su sveze, iz nase zacinske baste. Kad vam budem slala paketic, napisacu i kratko uputstvo za sejanje.


Uslov da ucestvujete u darivanju je da pratite ovaj blog i da ostavite komentar ispod ovog posta. Dobitnika cu slucajnim izborom objaviti 05.02.

I za kraj jedno iznenadjenjce - visibabe!!! :) Vec?! U januaru!!!





17.01.2012.

Sutlijas torta sa visnjama

Kad sam bila mala 'Dr.Oetker - Kolaci Vas ponos' je bila moja omiljena knjiga sa receptima. Ni sama ne znam koliko puta sam ju prelistala diveci se fotografijama prelepih kolaca. Vrlo dobro se secam slike Rodjendanske torte i Torte od ananasa. Recept za Tortu od ananasa bas iz te knjige se toliko odomacio kod nas da nam je to bila najcesca torta za svaki rodjendan.

Verovatno je ta knjiga razlog da sam stekla toliko poverenje u Dr.Oetker recepte. Bila sam presrecna kada sam od dragog pre dve godine kao novogodisnji poklon dobila knjigu 'Dr. Oetker - Mastoviti svet slatkisa i peciva'. I nju sam prelistala vec mnogo puta i svasta sam isprobala... I jos cu svasta probati! Ali... :) Znate vec, iza svakog 'ali' se krije neki problem... :)


Ne znam da li je do prevoda, ali ovo je treci put da sam imala problema sa receptom iz ove knjige. Jako sam se radovala pravljenju ove torte, a na kraju me bas namucila. Najpre je navedeno da se za podlogu koristi 100g keksa za kalup precnika 26cm. Mozete zamisliti kako mi je bilo kad sam lepo sve napravila i nikako nisam uspela tako malo keksa razvuci po dnu kalupa. Onda sam sve pokupila i dodala jos 75g keksa i opet probala. Ovaj put uspesno... Za fil kazu da se 200g pirinca kuva u 500ml mleka. Nemoguce!!! Dodavala sam i pazljivo merila mleko i na kraju sam potrosila ukupno 750ml. Mada, mislim da bi 800ml bilo jos bolje... Mozda se u originalnom receptu koristi onaj polukuvani pirinac za koji sam cula da postoji?

Bez obzira na sve muke, ovo je jako fina i lagana torta koju vam, uz moje izmene, od srca preporucujem! Recept saljem Tamari sa bloga Bite my cake koja je januarska domacica igre za food blogger-e Ajme, koliko nas je! Tamara nam je zadala visnje kao temu...


SASTOJCI:

Podloga:
 - 175 g Spekulas keksa
 - 100 g otopljenog putera
 - 50 g secera
 - 50 g sitno seckanih lesnika ili badema

Fil:
 - 300 g smrznutih visanja
 - 1 kesica (10g) zelatina
 - 200 g pirinca
 - 800 ml mleka
 - 500 ml slatke pavlake
 - 2 kasike ruma
 - 50 g skrobnog brasna (gustina)
 - po potrebi voda
 - 150 g secera



IZRADA:

Za podlogu usitniti kekse oklagijom ili u avanu sa tuckom da dobijete sitne mrvice. Izmrvljenim keksima dodajte otopljeni puter, secer i seckane lesnike ili bademe i sve dobro izmesajte.

Dno okruglog kalupa precnika 26cm oblozite papirom za pecenje. Po dnu rasporedite pripremljene kekse, malo utisnite rukom i ostavite na hladno mesto.

Izvadite visnje iz zamrzivaca da se odmrznu.

Potopite zelatin u hladnu vodu da nabubri prema uputstvu na kesici.

Skuvajte pirinac u mleku (najbolje da koristite pirinac kratkog zrna). U vruc, kuvan pirinac dodajte 100g secera i nabubreli zelatin. Mesajte dok se zelatin ne istopi, pa ostavite pirinac da se ohladi.

Kad je pirinac hladan, izblendirajte visnje. Izmerite dobijenu zapreminu, pa dopunite vodom da ukupno bude 400ml. Stavite na umerenu vatru da prokljuca. Posebno izmesajte gustin sa 50g secera (mozete i povecati kolicinu secera) i razmutite ga da bude bez grudvica sa 100ml vode. Sipajte gustin u kljucale visnje i mesajte 2-3 minuta dok se ne zgusnu. Ostavite da se blago prohlade, ali ne puno jer ce se stegnuti.

Umutite slatku pavlaku pa ju zajedno sa rumom dodajte ohladjenom pirincu. Sve sjedinite mikserom.

Na podlogu od keksa sipajte polovinu fila od pirinca i slatke pavlake. Preko toga rasporediti fil od visanja (raditi malo brze da se fil sa slatkom pavlakom ne istopi), pa po njemu opet pirinacni fil. Odmah sve staviti u frizider na minimum 3 sata da se dobro stegne.

Ukrasiti po zelji.

Napomena: Stavljanje toplog fila od visanja po slatkoj pavlaci je malo rizicno i mene je jako nasekiralo. Sve dok nismo sekli tortu strepila sam od poprecnog preseka. Plasila sam se da se sve stopilo i deformisalo. Na srecu, to se nije desilo. Ipak, da budete sigurniji, jednostavnije je sipati vruc fil od visanja po podlozi od keksa, ostaviti da se stegne tj. ohladi, pa onda preko sav fil od pirinca i slatke pavlake. Vratiti u frizider na par sati pa ukrasiti...

Verzija za stampu

12.01.2012.

Potaz Dibari (Dubarry)

Krajem decembra sam vec spomenula da nikada ne pravim listu odluka za sledecu godinu. U stvari, vise ni ne razmisljam na tu temu, niti imam neku naviku da svodim racune prethodne godine. Najvazniji razlog za to je sto ja ne umem doneti neke lake, jednostavno ostvarive odluke. Uglavnom zelim promeniti neku svoju osobinu koja me nervira, a to nikako nije lako... :)

Ali, gledajuci recepte koje sam do sada objavila, palo mi je na pamet da bih mogla ove godine samo jednu malu odluku/zelju/plan ipak napraviti - objavljivacu vise recepata slanih jela! Ne vise slanih nego slatkih vec vise slanih nego do sada... :) Ja volim isprobavati i slanise i slatkise, ali kada spremim rucak ili nemam vremena da ga fotkam, ili me mrzi, ili smo mnogo gladni, ili mi ne deluje fotogenicno... Pokusacu ispraviti tu nepravdu... :)

Eto, za pocetak jedna fina corbica. Potaz Dibari je u stvari gusta corba od karfiola. Recept koji objavljujem je iz casopisa Sale&Pepe (decembar 2011.), ali na internetu postoji mnogo varijacija ove corbe. Vecina je sa sirom, zumancima i svezim persunovim liscem. Ovaj recept je mnogo aromaticniji - obogacen je korijanderom i pomorandzinom koricom...


Gospodja Dibari je bila kurtizana francuskog kralja Luja XV nakon sto je njegova prvobitna ljubavnica Madame de Pompadour umrla od raka. Ostala je na francuskom dvoru do smrti Luja XV, a onda je proterana da bi se nakon nekog vremena vratila u jedan dvorac koji joj je pokojni kralj ostavio, zajedno sa novim ljubavnikom. Odsecena joj je glava je tokom Francuske revolucije. Otkud se njeno ime povezuje sa karfiolom (postoji i Dibari preliv, takodjer sa ovim povrcem)? Pretpostavka je da je ona sluzila jela od karfiola na svojim sedeljkama, mada se zna da je karfiol bio izuzetno popularan na francuskom dvoru i pre, a i posle...

SASTOJCI:

 - 1 glavica karfiola srednje velicine
 - 200 g pire krompira
 - 1 l supe od povrca
 - 2 dl mleka
 - 1 kasika sitno seckane korice od pomorandze
 - 1 kasicica semenki korijandera
 - 4 kasike maslinovog ulja
 - so


IZRADA:

Podelite karfiol na cvetove i kuvajte ih u posoljenoj, kljucaloj vodi 10ak minuta. Ocedite ih i izblendirajte, pa im dodajte pire i izmesajte da se donije ujednacena masa. Razredite dobijeni krem supom od povrca (dobro promesajte zicom za mucenje da bude ujednacena) pa zagrevajte na umerenoj vatri.Po potrebi dosolite, ali verovatno nece biti potrebno. Dodajte mleko i jos malo zagrevajte, ali pazite da ne prokljuca.

Tostirajte korijander u teflonskom tiganju bez dodataka. Cim pocne da mirise prebacite ga u avan ili na dasku za secenje i izlupajte malo tuckom ili oklagijom na krupne komade. Zagrejte sitno iseckanu pomorandzinu koricu sa maslinovim uljem na veoma tihoj vatri, pa ostavite da odstoji 10ak minuta. U ovo ulje ubacite i izlomljeni korijander.

Prilikom sluzenja, svaku porciju corbe poprskajte aromatizovanim uljem...

Verzija za stampu

07.01.2012.

Panj torta i moje decoupage kuglice

Najpre zelim da cestitam Bozic svim Pravoslavnim vernicima. Mir Boziji, Hristos se rodi!

Spremanje nekog iole komplikovanijeg jela, kolaca ili torte je prava mala avantura sa hiperaktivnim bebcem koji vam se u dubku mota oko nogu. Znam da su mnogi od vas prosli ili upravo prolaze kroz to. Ica je nedavno uspeo cak i da probije barikadu u obliku stolice koja sprecava njegov ulazak u kuhinju. A u kuhinji je za njega pravi raj sa gomilom zanimljivih fioka. Svaku voli da otvori i sve iz nje raznese po celoj kuci. A mnogo toga i proba... :) Pre nekoliko dana sam spremala dve torte u jednom danu i bas kad sam bila u fazi ukrasavanja koju ne volim da prekidam on se dokotrljao do mene. Sve zacine je povadio. Kesicu sa origanom je rasuo po podu. Probao je nekoliko kesica caja... Razbio je aromu badema... :)  Inace, meni tesko polazi za rukom da budem stroga, pa cak i kad viknem, on mi se nasmesi i nastavi...


Bez obzira na sve to, ovih dana mi se cini da mi skoro nista ne polazi od ruke. Kada sam pocela da pravim ovaj panj, cinilo mi se kao da imam dve leve ruke. Fotkanje mi je posebno zadavalo muke. Stvarno sam mislila da ga ni ne objavljujem, jer sam bila jaaaakooo ljuta na njega. :) Ali, toliko sam bila ponosna na svoje pecurkice i cokoladne listice da moram da vam se pohvalim, bez obzira na kvalitet fotki...

O samom kolacu poznatom kao Bûche de Noël tj. Bozicni panj necu vam mnogo govoriti jer nisam stigla da procitam nista o njegovom nastanku. Neke stvarcice i fine verzije kolaca pronaci cete kod Nade i Nevene. Ja sam ovaj prilagodila nasem ukusu i mojoj masti... :)


SASTOJCI:

Testo
 - 4 jajeta
 - 8 kasika vrele vode
 - 200 g secera
 - 1 kesica vanilin secera
 - 100 g brasna
 - 50 g skrobnog brasna (gustina)
 - 50 g kakaa
 - 1 kesica praska za pecivo
 - 2 kasike likera od pomorandze

Fil:
 - 300 ml slatke pavlake
 - 200 g tamne cokolade
 - 1 kasicica instant kafe
 - 1 kasika likera od pomorandze

Spoljasnji premaz:
 - 200 ml slatke pavlake
 - 150 g tamne cokolade

Pecurkice:
 - 1 belance
 - 70 g secera
 - mrvicak soli
 - 50 g tamne cokolade

I jos:
 - 50 g tamne cokolade
 - 1 kasika ulja
 - kakao
 - secer u prahu


IZRADA:

Najpre napraviti oba ganache fila. Za prvi fil zagrejati slatku pavlaku do tacke kljucanja, ali ne dozvoliti joj da prokljuca. U vrucu slatku pavlaku dodati cokoladu i kafu pa mesati dok se cokolada fino ne istopi tj. dok se sve ne pretvori u glatku masu. Masu ohladiti uz povremeno mesanje na sobnoj temperaturi pa ju premestiti u frizider na nekoliko sati.

Za spoljasnji premaz ponoviti sve isto, ali bez kafe. I ovaj fil ohladiti pa prebaciti u frizider. Ovo je najbolje uraditi dan ranije.

Za testo ukljuciti rernu na 180C i obloziti veliki pleh od rerne papirom za pecenje.

Pomesati brasno, skrobno brasno, kakao i prasak za pecivo, pa ih prosejati. U ciniju razlupati jaja, dodati vrelu vodu i miksati mikserom na najvecoj brzini 2 minuta. U zapenusana jaja postepeno dodavati secer i vanilin secer uz neprestano miksanje. Nakon dodavanja secera miksati jos 2-3 min. U jaja postepeno dodavati mesavinu brasna miksajuci na najmanjoj brzini ili izmesati samo zicom za mucenje. Testo sipati u pleh i kasikom ga poravnati.

Testo peci 25-30 min (proveriti cackalicom). Vruce, peceno testo preobrnuti na cistu krpu posutu sa malo kristal secera i skinuti papir za pecenje. Zajedno sa krpom uviti ga u rolat i ostaviti da se ohladi.

U dobro ohladjen fil dodati kasiku likera od pomorandze i dobro ga izmiksati da se dobije cvrst krem. Spoljasnji premaz samo izmiksati bez dodatka likera.

Ohladjenu koru razviti, poprskati likerom od pomorandze i premazati filom od kafe, pa ponovo uviti u rolat. Od rolata po zelji odseci 1-2 komada koji ce biti 'grane' na srusenom 'deblu' ili ga ostaviti celog. Kolac spolja premazati drugim filom, a taj drugi fil je i lepak za 'grane'.

Kolac dekorisati pripremljenim pecurkicama, cokoladnim listicima, kakaom i secerom u prahu.

Priprema pecurkica:

Pre spremanja testa i sastavljanja kolaca potrebno je napraviti pecurkice od puslica i cokoladne listove. Za pecurkice mutiti belance mikserom na najvecoj brzini uz postepeno dodavanje secera. Dodati i mrvicu soli (ja sam malo preterala pa sam imala slatko-slane puslice :)) i miksati dok se secer ne istopi tj. dok sneg ne postane sjajan.
Mali pleh obloziti papirom za pecenje i ukljuciti rernu na 90C. Pomocu ravnog nastavka za dresir kesu nanositi gomilice u obliku kapica pecurke i izduzene gomilice u obliku repica. Susiti u zagrejanoj rerni 60min, a tokom susenja rernu drzati odskrinutu pomocu drske varjace. Nakon 60 minuta iskljuciti rernu, a puslice ostaviti u njoj dok se ne ohlade.
Repicima nezno odseci vrhove da se dobije ravna povrsina. Kapice odozdo premazati istopljenom cokoladom pa zalepiti repic. Ostaviti ih tako obrnute da se cokolada stegne.

Cokoladni listici:
Istopiti 50 g cokolade sa kasikom ulja u mikrotalasnoj ili na pari. Mozete raditi i bez ulja, ali meni je ovako lakse nanositi. Odabrati nekoliko listova koji nisu suvise nezni (npr. od ruze). Premazati im nalicje cokoladom pa ostaviti na nekoliko minuta u zamrzivac da se cokolada stegne. Premazati jos jedan sloj cokolade (sa samo jednim slojem su suvise nezni) i opet ostaviti da se cokolada stegne. Pazljivo skinuti zeleni list, a cokoladne listove do upotrebe drzati u zamrzivacu ili frizideru.

Verzija za stampu

 

Zahvaljujuci nasem dragom T&T tandemu, jos davno sam saznala sta je to i zavolela decoupage tehniku ukrasavanja. Sve je pocelo kada su one objavile svoj rekonstruisani kofer. Odusevila sam se! Ipak, dugo mi je trebalo da i sama nesto probam. Onda sam na super blogu Krpice i konci pronasla sasvim slucajno, nekoliko meseci kasnije, detaljan opis metode za pocetnike. I krenula sam. Za sad sam jos uvek sasvim na pocetku, ali napredujem... Sredjivala sam neke kutije, teglice za zacine, saksije i ove kuglice koje su mojoj Joji bile Novogodisnji poklon... Morala sam da vam se pohvalim jer sam jako ponosna na njih...

02.01.2012.

Reform kocke - kuVarijacije

Reform torta nije bila poznata u mom detinjstvu. Za nju sam prvi put cula na poslu, kada su je koleginice i kolege ponekad donosile na razna cascenja. Tada mi se nije dopala jer su svi oni donosili kupovnu verziju... Kada je Maja objavila recept za ovu prelepu tortu, pozelela sam da ju napravim jer imam ogromno poverenje i u njen ukus i njena uputstva. Gomila komentara ispod recepta, problema, varijanti, uputstava me nekako uplasila i samu tortu jos nisam napravila...

Nesto kasnije, Maja je objavila recept za pojednostavljenu Reformu u obliku kocki - Reform kocke. Ovo je vec delovalo jednostavnije, a podjednako ukusno i dobro. Reform kocke sam prvi put pravila u oktobru za jedno vazno cascenje. Nisam uopste imala problema sa njima i bila sam jako ponosna na svoj uspeh! :) Tada sam ih i fotkala, ali objavljivanje sam odlozila jer sam ih videla kao predlog za kuVarijacije. U medjuvremenu, fotke su nestale sa mog eksternog harda, a ove fine kockice su zaista postale nas zadatak u okviru ove igre.


Da podsetim - kuVarijacije su mesecna igra za FoodBlogger-e sa prostora bivse Jugoslavije u okviru koje svi pripremamo jelo/slatkis po istom receptu uz minimalne varijacije, a onda poslednjeg dana u mesecu objavljujemo nase utiske.

Volim da ucestvujem u ovoj igri, pa sam morala po drugi put praviti Reform kocke. :) Ja inace retko pravim dva puta isti kolac... Pogodna prilika za to je naravno bila novogodisnja noc. I ovaj put sam zadovoljna rezultatom. Majin recept je izuzetno precizan i ja sam ga skroz sledila. Recept u potpunosti prepisujem, a u zagradi cu navesti moje male izmene i neke utiske...


SASTOJCI:

Kora:
 - 10 belanaca (oko 370g) (ja sam ulila 11 jaja i to je bilo 360g; odlucila sam da rizikujem i ne trosim vise jaja)
 - 250 g secera
 - 250 g mesavine mlevenih oraha  i badema (stavila sam samo orahe jer sam prethodno potrosila bademe :()

Fil:
 - 10 zumanaca (oko 190g) (od mojih 11 jaja bilo je 210g zumanaca, pa sam jedno odvojila za premazivanje nekih peciva, a ostavila sam 200g)
 - 190 g secera
 - 250 g margarina/putera, tj. oko 200 g čiste masnoće, bez vode
 - 100 g čokolade za kuvanje

Dodaci:
 - malo mešavine mlevenih oraha i badema za umakanje kocki (opet uglavnom orasi i malko badema)
 - polovine oraha i celi blanširani i očišćeni bademi, za ukras (nisam ih ukrasavala)


IZRADA:

Predradnje:
- Otopite margarin u šerpici, ostavite 10-ak minuta da ostoji, masnoća će isplivati na vrh, a voda će ostati na dnu. Možete odliti masnoću u drugi sud, a vodu baciti, ili sve vratiti u frižider, pa kad se masnoća stegne izvaditi je, a vodu prosuti. Potrebna nam je samo masnoća. (Koristila sam margarin, masnocu sam odvojila drugim postupkom tj. ohladila sam sve u frizideru pa samo uzela kolut masti:))
- Pripremite dve šerpe, jednu veću, i jednu manju. Recimo 18 cm i 15 cm prečnika, za kuvanje fila. U manjoj će biti fil, a ona će biti zagnjurena u veću šerpu sa vodom koja vri.
- Koristite jaja S klase. Kad razdvojite belanca i žumanca od 10 jaja, izmerite ih. Ako treba dodajte još jedno jaje, da dobijete približno 190 g žumanaca i 370 g belanaca. (Kao sto sam rekla, uzela sam 11 belanaca i 10 zumanaca)

Postupak:
1. Uključite rernu na 200°C i pustite da se greje. Pokvasite sunđerom pleh (otprilike 24x36cm), i na tako mokar pleh stavite papir za pečenje. Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca stavite u manju šerpu. Kad je rerna skoro ugrejana, na veću ringlu šporeta stavite veću šerpu sa vodom do 1/3, uključite na najjače, a vi počnite da pripremate koru. (Ovako sam radila prvi put, a sad sam najpre napravila koru pa tek onda pocela pripremati fil)
2. U odgovarajuću posudu sipajte belanca i mutite mikserom 2 minuta, dodajte šećer i mutite još 2 minuta. U umućen šam od belanaca dodajte samlevene orahe i promešajte žicom za mućenje, da se orasi ravnomerno rasporede. Sipajte u pleh i izravnajte. Kora se peče na 200°C, na srednjoj visini šporeta oko 25 minuta.
3. Za to vreme pripremite fil. U manju šerpu sa žumancima sipajte šećer i mikserom mutite samo 20-30 sekundi. Prebacite šerpu sa žumancima u veću šerpu u kojoj voda vri, tako da manja šerpa uranja svojim dnom u vodu. Kuvajte žumanca  mešajući varjaćom onoliko koliko je potrebno da počnu da se stežu, i da dobiju gustinu meda koji curi sa kašike. Kod mene je to bilo oko 15 minuta, mereći od trenutka kad sam spustila manju šerpu u veću. Dodajte margarin/puter i promešajte. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu, promašajte da se otopi, i mešajte da se sve sjedini i postane gusta emulzija. Fil ostavite da se malo prohladi. (Prvi put sam dobila guscu emulziju nego drugi put, ali cini mi se da sam tada imala manju masu zumanaca)
4. Koru ohladite, prebacite na poslužavnik, bez skidanja papira. Mažite prohlađenim filom. Ostavite malo da se fil sam poravna. Celu tablu stavite u zamrzivač. (Ja sam ohladjenu koru izvrnula na plasticnu tacnu i odmah skinula papir)
5. Zaleđenu tablu iseći na jednake kocke. Seče se zaleđena jer je fil lepljiv i ovako se najlakše iseče. Brišite nož između rezova ako krene da se lepi. Umakati bokove kocaka u mešavinu mlevenih oraha i badema. Ukrasiti polovinama oraha i blanširanim bademima.

I to je to. :) Kolac je fin i vrlo cokoladican. Planiram probati i tortu, ali kad se uzelimo opet ovog ukusa... Sve u svemu, Majo hvala ti na zaista preciznom receptu sa kojim je tesko pogresiti...

Verzija za stampu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...