14.11.2012.

Gulas od leblebija

Ponekad mi je teško smisliti, pronaći recept za neko ukusno, toplo, jako jelo bez mesa. Znam da postoji bezbroj recepata i ideja na sve strane, ali kod kuće retko uključujem kompjuter, a suviše sa umorna da razmišljam i onda stanem i gledam po kuhinji. Zavirujem u sve fioke, premeštam namirnice po frižideru, otvaram zamrzivač. Uglavnom najpre ugledam pasulj, ali ne, ne možemo stalno jesti pasulj... Onda vidim pirinač, ali moj dragi ne voli rižota. Ne voli ni pirinač kao prilog... Onda pečurke, ali baš često jedemo pečurke. Pretvorićemo su u jedan veliki šampinjon, ako tako nastavimo... Leti dolaze u obzir razne salatice, ali sad nam treba nešto jako, zimsko... Nešto što se može podgrejavati i jesti sledećeg dana...


Tako u potrazi sam počela da prevrćem i po fioci sa namirnicama iz prodavnice zdrave hrane. U toj fioci je pravi haos od papirnih kesica, koje su uglavnom neoznačene, pa u svaku moram virnuti da proverim sadržaj... U jednoj od njih sam jednom pronašla leblebije. Leblebija je izuzetno zdrava mahunarka, bogata proteinima i svojom hranjivom vrednošću može zameniti meso... Od nje možete praviti ukusni humus, finu paštetu sa tunjevinom (objaviću jednom recept, odlična je) i dodavati ju u razna jela. Ja sam iskombinovala ovaj gulaš i jako nam se dopao...


SASTOJCI:

(za 2-3 osobe)

 - 200 g sirovih leblebija
 - 1 velika glavica luka
 - 1 šargarepa
 - 1 manja tikvica
 - 1 paprika
 - 1/2 kašičice kurkume
 - 1 cm korena đumbira
 - 1 grančica smilja (domaća zamena za kari, a ako ju nemate, može i 1/2 kašičice karija)
 - 1 kašika brašna
 - so, biber
 - 2-3 kašike maslinovog ulja


IZRADA:

Dan ranije preliti leblebije vodom i ostaviti ih preko noći da nabubre. Ovo će znatno skratiti vreme kuvanja.

Očistiti i iseckati na sitne kockice sve vrste povrća.

Na malo maslinovog ulja sipati luk i šargarepu i dinstati desetak minuta dok luk ne postane staklast, a sargarepa malo ne omekša. Dodati tikvicu i papriku i nastaviti dinstanje još oko 5 minuta. Povremeno dolivati toplu vodu, po potrebi, tj. kad ispari.

U omkešalo povrće dodati proceđene leblebije, doliti oko 2 dl vode i krčkati na tihoj vatri 30 do 40 minuta poklopljeno. Povremeno, po potrebi dodajte malo mlake vode. Nakon tog vremena probajte da li je leblebija mekana. Ako nije, krčkati još malo.

Kad je leblebija mekana (ali ne sme se raspasti) dodajte kurkumu, sitno seckanu grančicu smilja i rendani đumbir. Promešati, pa posoliti i pobiberiti po ukusu.

Posebno u šoljici razmutiti kašiku brašna sa malo vode da se dobije masa bez grudvica. Ovu masu sipati u gulaš i krčkati još malo da se zgusne. Po želji, dodati još vode da se dobije željena gustina.

Gulaš služiti uz kuvani pirinač.

Verzija za štampu.

31 коментар:

  1. Često radim nešto slično, slanutak obožavam, jako mi je draga i salata s uljem od bundeve...Ilina

    ОдговориИзбриши
  2. Milkice pretpostavljam d asu ove leblebije sirove. Iznenađena sam bila kad sam im videla cenu, nekih 300din za 250g, a čini mi se da su pečene jeftinije. Ti verovatno samo sirove koristiš. Ja sam oduševljena humusom. Volim tvoju vege kuhinju i divim vam se kako smišljate te recepte. Možda suprug da gostuje na blogu da pokupimo koji recept i fore.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    2. Jesu Jeco, sirove su. Sad cu dodati u recept i taj podatak. Hvala ti! :) Ja ih kupujem u zdravoj hrani i nisam primetila da su skupe. Ali nisam ih dugo ni kupovala. Bas ću proveriti cenu.
      Pripremamo jedno gostovanje... :)

      Избриши
    3. Imaš Jeco u SuperVeru sirovu leblebiju 500g 180 din.

      Избриши
    4. Olivera, to je super cena, ali mi je Vero dalje. Merkator je gd eodlutam za takve stvari, ali moram i do Vera jer jedino oni drže orzo pastu i razne druge stvarčice.

      Избриши
  3. Fino, zbilja fino! Volim svakakve gulaše, sastojci su baš lijepi :)

    ОдговориИзбриши
  4. Kod mene puše bura i baš bi mi dobro došlo ovo jelo.

    ОдговориИзбриши
  5. Jako volim slanutak i ovakva jela i baš odlično da si se sjetila tako nešto ponuditi. Potaknula si me da i ja počnem kuhati "zimska" jela (ma, ovo je meni fino u bilo koje doba jer se može jesti i hladno ako je vani toplo).

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo je divno, kao stvoreno za hladne jesenje dane i prekrasno izgleda. Super mi je ova zdjela :)

    ОдговориИзбриши
  7. Uh, ovo izgleda stvarno odlicno za ove hladne dane , bravo za ideju :)

    ОдговориИзбриши
  8. Osobno ne volim baš gulaše ali kad gledam ovaj tvoj dođe mi da se pitam što mi je i kako ne volim nešto što izgleda toliko lijepo. Krasan recept i vjerujem jako ukusan gulaš!

    ОдговориИзбриши
  9. volim leblebije i cesto ih jedemo ovako u corbicama.. humus ne moram ni spominjati da je sastavni dio frizidera! =)))

    ОдговориИзбриши
  10. divan gulaš a slike su prelepe. Jedva čekam gostovanje tvvog dragog :)

    ОдговориИзбриши
  11. Ja sam pokusavala uvesti 'bezmesni ponedjeljak'...Uglavnom sam koristila leblebije / slanutak kao proteisku podlogu; evo jos jednog dobrodoslog prijedloga!

    ОдговориИзбриши
  12. Super ručak,mi obožavamo sve što je 'na kašiku'.

    ОдговориИзбриши
  13. nikad nisam radila gulaš od slanutka, odlično!

    ОдговориИзбриши
  14. Nisam ni ja nikada probala gulaš od slanutka,ali me je na prvu privukao..fotke su ti prekrasne!

    ОдговориИзбриши
  15. Super ti je ovo jelo, meni se baš sad namače leblebija za neku salaticu sutra ;)

    ОдговориИзбриши
  16. 1-2 puta u sedmici pravim nešto bezmesno, i ovakav gulaš je baš po mom ukusu, a vjerujem da će se dopasti i mom dragom. Pravim ovih dana, hvala na prijedlogu i receptu!:)

    ОдговориИзбриши
  17. Volim slanutak ovako na žlicu ali hummus mi nikako ne ide niz grlo. Super izgleda.

    ОдговориИзбриши
  18. moram priznati da nisam nikada jela slanutak, a sad me strašno zanima kakvog je okusa :) isto tako, i bob mi je na to do listi

    ОдговориИзбриши
  19. Stalno viđam leblebije po prodavnicama, ali ih nikad nisam isprobala. Sjajna ideja tj. recept, baš mi treba nešto zimsko bez mesa :-)

    ОдговориИзбриши
  20. U Italiji se leblebije cesto koriste, obicno za corbe kao sto je ova tvoja, manje- vise...uvek stavim malo sode bikarbone u vodu kada ih ostavim da nabubde...na taj nacin omeksa i ona njihova opna koja u protivnom hoce da ostane malo tvrduckava...
    Pogledaj kod mene poslednji post koji sam stavila...imas jednu vegetarijansku varijantu slanog rolata...

    ОдговориИзбриши
  21. Slanutak obožavam i uvijek ga spremam na najjednostavniji način. Tvoj gulaš mi se baš dopada :)

    ОдговориИзбриши
  22. Milkice mislim da si kod Lusitanije osvojila onu divnu nagradu, idi trači do nej, javi joj se!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jelena! :) Odmah sam odjurila!!! Bas sam se obradovala! Tebi sleduje mustuluk sto si mi javila. :)

      Избриши
  23. radila sam kremaste juhice sa slanutkom i jako mi se dopadaju, odličan je i ovaj tvoj gulaš

    ОдговориИзбриши
  24. Jako volim slanutak i sada si me podsjetila da ga nisam već odavno jela. Ja ga uglavnom radim više kao gušću juhicu i to je recimo ljetna varijanta, a jako mi se sviđa i ova tvoja varijanta. Recept svakako bilježim. Izgleda mi odlično, krasno si ga servirala i prezentirala !

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...