18.09.2012.

Kupinovo vino

Sezona kupina je prošla brže nego inače. Suša je dovela do toga da su se nedozreli plodovi jednostavno osušili na granama. Uspeli smo jedan mali deo staviti u zamrzivač. Obradovaće nas tamo negde u januaru, februaru, kad slučajno naletimo na njih rovareći po smrznutim fiokama.


Svi znamo da su kupine izuzetno zdrave. To je definitivno prvo voće koje nam padne na pamet kad hoćemo da pomognemo malokrvnoj osobi. Sećam se da nas je mama kao male gnjavila kupinovim vinom. Njega se nikako ne pije mnogo, već samo mala čašica dnevno... Za bolju krvnu sliku... :)

Mi u bašti imamo tzv. pitomu kupinu, koja ima jako malo trnja i dosta krupne plodove. Ipak, još zdravije su divlje kupine koje rastu po napuštenim livadama i pored puteva. One su sitnije, borbenije (imaju mnogo više bodlji) ali i slađe. Vredi se pomučiti...

Više o kupinama pročitajte u novom broju časopisa Mezze.




SASTOJCI:

 - 10 kg kupina
 - 2.5 kg šećera

IZRADA:

Kupine pomešajte sa šećerom i izgnječite ih.

Dobijenu masu prebacite u čistu teglu i poklopite tanjirićem ili krpom. Ostavite na sunčanom mestu 10 dana.

Nakon deset dana pažljivo skinite sloj koji se sakupio na vrhu. Tečnost ispod ovog sloja procedite kroz gazu i vratite u opranu teglu. Opet pokrijte tanjirićem ili krpom i ostavite na sunčanom mestu deset dana.

Nakon ovog vremena dobijeno vino procedite i sipajte u flaše. Flaše pokrijte krpom, nikako odmah čepom jer vino još uvek vri, i stavite na hladnije i tamno mesto. Nakon sedam dana ih možete zatvoriti plutanim ili plastičnim čepom.

Napomena: Ovaj odnos kupina i šećera se odnosi na divlje kupine koje su slađe od pitomih. Ako zaključite da masa od kupina nije dovoljno slatka, povećajte količinu šećera.

Verzija za štampu

18 коментара:

  1. Krasne fotke. Znala sam da su zdrave ali sam opet ponešto naučila od tebe. Ne volim baš vino ali vjerujem da si ga ti super napravila :)

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam kupinovo vino. Teško mi je popiti samo jednu čašicu. He,he. Šalim se. Moram priznati da mi je teško promnači dobro kupinovo vino. Monogi ga danas razrjeđuju s običnim vinom. Možda ga sada kad si podijelila recept napravim i sama. :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Opet si me fotkama ostavila bez teksta,predivnoooo,a vino je poseban priča o njegovoj djelotvornosti na zdravlje da i ne spominjem,divno je:)

    ОдговориИзбриши
  4. Mislim da je kupinovo vino must have za razne sos varijante uz divljac... blago tebi, moja patka place za ovim!

    ОдговориИзбриши
  5. Fino, fino, inače više volim bijela vina, ali miris kupinovog je divan :)

    ОдговориИзбриши
  6. Divlje kupine ove godine nisu imale šansu s obzirom na sušu, a pitome su se nekako izvukle uz zalijevanje. Nisam nikad radila kupinovo vino, a s obzirom na tvoj recept, stvarno ga je lako napraviti

    ОдговориИзбриши
  7. Prekrasno! Kupine obozavam i slatko od njih, vino sam probala, ali samo kupovno, nazalost. Krasne slike :)

    ОдговориИзбриши
  8. I kod nas ih nije bilo ove godine a tek sad vidim količinu potrebnu za ovo divno vino.

    ОдговориИзбриши
  9. Predivno!!! Koje slike! Oh, Bože kako vam zavidim!

    ОдговориИзбриши
  10. nisam imala sreće ove godine sa kupinama, tek nešto malo je bilo niti dovoljno da se pošteno zasladimo, znam da je vino navodno ljekovito i da se pije u malim dozama, imala sam ga priliku probati divno je

    ОдговориИзбриши
  11. Kad se šetam pijacom, osim visokih cena, čini mi se da svega ima i da je sve uspelo ove godine da poraste, ali ja ne razmišljm o onima koji nisu preprodavci koji to povrće i voće zaista gaje i neguju. verovatno te spopadne tuga živa kad vidiš uvenule plodove. Kupinovo vino je jedna od retkih stvari sa onim slatkim provrelim vinom, širom, koje volim da gucnem.

    ОдговориИзбриши
  12. Kupinovo vino često kupim i baš ga volim, zimi ga čak znam i malo zagrijatii dodati mrvicu cimeta i onda je baš za uživati. Ovo kod tebe mi jako dobro izgleda, moram biti iskrena i reći da nisam znala da se baš ovako radi i hvala ti na receptu !

    ОдговориИзбриши
  13. U Ptinom kuvaru moje bake koji sam ja nasledila postoji ceduljica sa receptom za kupinovo vino...kada je ona umrla ja sam imala 5 godina tako da ga naravno nikada nisam probala ali ni posle nje to vise niko nije pravio...okreno-obrni, za tvoje recepte je uvek neophodno imati bastu ili u najgoroj varijanti terasu...! Moram da dobijem na lutriji !!!
    Caoooooooooooooooo..!!!

    ОдговориИзбриши
  14. A ja sam uvijek mislila da u kupinovo vino ide baš vino, koja sam ja budala!

    ОдговориИзбриши
  15. Jako je ukusno kupinovo vino treba ga samostano napraviti po receptu,ovo kupovno ne moze biti tako dobro !

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...