01.03.2012.

Kürtöskalács - kuVarijacije

Kraj je meseca i evo jos jednih kuVarijacija... Kao sto vec svi znamo u okviru ove igre pravimo neko jelo ili slatkis po receptu koji smo zajedno odabrali, a nase utiske i fotografije objavljujemo svi poslednjeg dana u mesecu.

Malo je reci da me zadatak za ovaj mesec obradovao! Pravili smo Kürtöskalács po Danijelinom receptu. Ovo pecivo (mislim da ga mozemo tako nazvati) je meni poznatije kao Trdelnik. Probala sam ga u Pragu pre nekoliko godina. Secam se da nam se jako dopalo, ali i da je bilo izuzetno skupo, pa smo nas troje podelili jedan, cisto za probu. Bas mi je drago da ga sad mogu i kod kuce praviti...


Problem kalupa smo resili pomocu praznih limenki od piva. Probusili smo dno limenki, pa smo kroz njih proturili drveni stapic, duzi od limenke za 15ak cm. Zatim smo celu limenku uvili u aluminijumsku foliju. Trdelnik mi je dobro ispao iz drugog pokusaja. Kod prvog pravljenja mi je testo tokom pecenja pucalo i klizilo sa kalupa u tepsiju na kojoj je kalup stajao. Sva sreca da sam pravila pola mere. Bila sam ocajna i besna. Inace mi to i nije bio neki dan. Htela sam isto vece odmah krenuti sa novim pokusajem, ali dobro je da nisam. Hladna glava bolje misli... :)

Nikako nisam mogla uvideti gde gresim. Jedino sto sam promenila u tom prvom pokusaju u odnosu na originalni recept je kolicina kvasca. Na pola mere sam stavila 20g (pola kockice) umesto 15g. Jos uvek nisam sigurna da li je u tome bio problem. Za svaki slucaj, u drugom pokusaju sam tacno odmerila kvasac. Sem toga, u prvom pokusaju sam testo samo kratko premesila, razvila, isekla u veliku traku i lagano, pomalo labavo motala na kalup. Mislim da je u tome kljucni problem. Drugi put sam testo malo bolje premesila (dodala malo vise brasna), a traku od testa sam prilikom namatanja na kalup blago povlacila i zatezala. Na taj nacin je testo bilo cvrsce i bolje 'zalepljeno' za kalup. Ovaj put sam i kalupe sa namotanim testom slagala malo blize jedan drugom, da se 'drze'. Na ovaj nacin sve je bilo OK i peciva su se fino ispekla.


Ova peciva su se dopala svima koji su ih probali. Glavni komentari su bili: "Kako se ovo jede?" i "Hm, ovo su kao neke piskote ukusom..." :)

SASTOJCI:

 - 750 g brasna
 - 2 jajeta
 - 100 g otopljenog putera
 - 30 g svezeg kvasca
 - 4 kasike secera
 - rendana korica jednog limuna
 - 1 kasika ekstrakta od vanile
 - 250 ml mlakog mleka
 - otopljeni puter za premazivanje peciva (oko 50 g)
 - secer
 - vanilin secer
 - cimet po zelji


IZRADA:

Kvasac staviti u cinijicu, posuti secerom i preliti mlakim mlekom  pa ostaviti da nadodje.

Odmeriti brasno u vanglu. U brasno dodati jaja, otopljeni puter, limunovu koricu, ekstrakt od vanile i nadosli kvasac. Umesiti meko i elasticno testo (po potrebi dodati jos malo brasna), pokriti ga folijom i ostaviti na toplom dok ne udvostruci volumen.

U jednoj cinijici istopiti puter za premazivanje. U drugoj cinijici izmesati secer sa vanilin secerom i cimetom. (Ja nisam stavljala cimet)

Nadoslo testo prebaciti na pobrasnjenu podlogu, premesiti uz dodavanje malo brasna pa razviti u krug debljine oko 5mm. Formirani krug pazljivo iseci u veliku traku (ja sam koristila noz za picu) pocevsi od jednog kraja, pa u krug i u krug do centra. To je kao da nozem pravite spiralu po testu. :)

Pripremljenu modlu premazati sa malo ulja.

Ukljuciti rernu na 180C. Pripremiti pleh na kom kalupi mogu stajati bez doticanja dna tepsije. Dno pleha mozete obloziti papirom za pecenje jer ce mozda zrnca karamelisanog secera padati sa peciva.

Uzeti jedan kraj testa i motati ga na modlu uz blago zatezanje da se testo bolje zalepi za kalup. Prilikom motanja blago preklapati testo. Kada je ispunjen skoro ceo kalup (obavezno ostaviti krajeve kalupa gole), preseci traku od testa. Namotani kalup staviti na ravnu podlogu i zakotrljati uz blago pritiskanje da se svi zavijuci testa zalepe jedan za drugi.

Formirani valjak premazati otopljenim puterom pa uvaljati u smesu secera i zacina.

Nastaviti tako dok se ne potrosi cela traka od testa (ja sam dobila 7 komada). Kalupe sa testom slagati na pripremljeni pleh sa samo malo razmaka, pa staviti u ugrejanu rernu.

Kada jedna strana porumeni, izvaditi pleh i jako pazljivo okenuti peciva pomocu stapica na kalupu. Tokom pecenja potrebno je okretati 3-4 puta dok sve strane ne porumene.

Kada se pecivo izvadi iz rerne, sacekati da se samo malo ohladi, skinuti ga sa kalupa

Iz zezanja, moj dragi mi je od jedne dascice napravio i kockasti kalup... :)

Verzija za stampu

 

Inace, od Maje sam dobila divne nagradice! Puno sam se obradovala, posebno zatosto su mi prve! :) Majo puno ti hvala!!! Cim nadjem malo vremena, prosledicu ih dalje...

Napomena: Ovaj post sam ceo otkucala prekjuce, sa namerom da 29og ubacim samo fotke i objavim ga. Medjutim, jucer mi uopste nije radio Internet. :( Nadam se da cete uvaziti moju zakasnelu ulaznicu...

29 коментара:

  1. Super, super. Divni su. Mislim da je i Maslinka imala sličan problem sa curenjem donjeg dela kolača u pleh. Bas mi se svidja ovaj kockasti. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoko! :) Da znas da je ove kockaste lakse i napraviti... :)

      Избриши
  2. Predivno su ti ispala i super je ideja sa limenkom... I meni je testo klizalo sa modle i nekako sam zaključila da verovatno treba biti čvrće... Ma u svakom slučaju divno si ih napravila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, hvala... Joj, ne mogu ti opisati koliko sam tuzna bila kad sam videla da mi je testo otpalo... :(

      Избриши
  3. Njam njam! Super izgledaju, sigurno su i fiiiiiniiiii! :)

    ОдговориИзбриши
  4. E baš ste genijalne sa ovim kalupima, limenke od piva, oklagije kalupi za šam rolne, grilovanje....super. Samo mi nije jasno da li si ih pekla uspravno ili si ih položila pa okretala?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Polozila sam ih, pa sam okretala kad jedna strana porumeni... :)

      Избриши
  5. Prekrasni su! :) Jela sam jih u Budimpešti, jako dobri!

    ОдговориИзбриши
  6. Tebi je zaista savršeno ispao! Odlična ideja ova s limenkom pive :) Jako fino izgledaju

    ОдговориИзбриши
  7. Jako si se dobro snašla i slikice su genijalne.

    ОдговориИзбриши
  8. Fantastične fotke draga, fantastične!

    Lijep pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши
  9. Ajme predivne su,kako bih voljela probati ih,ali mislim da mi treba hrabrosti za taj poduhvat da ih napravim:I)

    ОдговориИзбриши
  10. Super si ovo napravila, slike su ti jako lijepe. Jedan divan post, sve u svemu

    ОдговориИзбриши
  11. vi ste se baš zaigrali!! krasne fotke!! i kako se to jede??

    ОдговориИзбриши
  12. Prekrasni su Miki! Dobro si se snašla :) Baš ste se zaigrali u kuhinji, a to i jest najbolje, zar ne? :)

    ОдговориИзбриши
  13. Fantasticni su, moram priznati da se sam ovaj krug propustila jer mi se sve cinilo suvise komplikovano, ali kada sada citam tvoje objasnjenje, mozda se jednom i usudim da isprobam... a fotke su ti mrak!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ja mislim da bi tebi sigurno ispali extra... Tebi sve sjajno ispadne! :)

      Избриши
  14. Odlicno izgledaju, a fotografije su predivne. Iz vise razloga sam propustila ovaj krug, pa sad uzvam u vasim radovima i divim se izdaleka.

    ОдговориИзбриши
  15. Verujem da nije bilo lako ali savrseno iygledaju1 Jedva cekam da probam d anapravim!

    ОдговориИзбриши
  16. jao, nikad nisam čula za ovo. izgleda super!

    ОдговориИзбриши
  17. Fantazija, tako mi deluju krhko, kao da će se svaki čas polomiti. Baš si ih lepo uradila i uslikala...

    ОдговориИзбриши
  18. Miki ovo super izgleda :)

    Bas smo juce u "Chimney Cake"-u na Trgu pazarile ove "dimnjake", moja seka s lesnicima a ya s cimetom :)
    Preukusni su!

    ОдговориИзбриши
  19. Prekrasno Miki, baš si super ovo napravila, jako mi se sviđa ! Žao mi je za prvi propali pokušaj, ali zato si u drugom to odlično napravila. A ovaj sa četvrtastim kalupom mi je tako dobar i simpatičan !

    ОдговориИзбриши
  20. Kako su dobri!! Nisam ih nikad probala, samo sam ih viđala po vašarima. Mada, ovi mi mnogo bolje izgledaju od tih vašarskih :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...