07.03.2012.

Brokoli u finom sosu

Volite li vi setati pijacama?

Ja volim mirise pijace. Volim videti izlozeno voce i povrce... Volim i delove sa sirevima i ribom. Odusevljavaju me boje pijace... Posebno obozavam deo sa sadnicama cveca!!! Ali... :) Eto, mora postojati neko 'ali'. :)


Ne volim buku (inace sam veliki ljubitelj tisine). Ne volim kada cim pogledam u neku tezgu, prodavac doleti sa povicima: 'Eto, samo za Vas svez brokoli! Jutros stigao!!!' :) Znam ja da je to sastavni deo pijacne atmosfere. Znam i da je prodavcima u opisu radnog mesta da na taj nacin skrecu paznju potencijalnim kupcima. Sve mi je to jasno ali, ja u tome nikako ne uzivam... :( Zbog toga najcesce kupim na prvoj tezgi na koju naidjem i odmah idem kuci. Ili spisak za kupovinu dam Aci...

Pre neki dan smo Joja i ja pricale, setajuci izmedju tezgi, o nekoj piti od spanaca. I to prilicno tiho... Naravno, jedna od prodavacica je odmah rekla: 'Gospodjo, trebate spanac? Imamo bas odlican spanac za Vas!' :)

Uglavnom, sada je sezona brokolija i ako ste dobar pregovarac mozete kupiti odlicne glavice za manju cenu. :) Ja nisam dobra u tome, ali ni moje, prilicno sitne, glavice nisu bile lose.


SASTOJCI (za 2 osobe):

 - 1/2 vece glavice brokolija (ili 1 manja)
 - 3 kasike maslinovog ulja
 - 1 kasicica susene majcine dusice
 - 1/2 kasicice susenog ruzmarina
 - 2 cena belog luka
 - 100 ml belog vina
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - 50 g dimljenog kackavalja
 - so, biber

IZRADA

U vecu serpu staviti posoljenu vodu da se greje. Kad voda prokljuca ubaciti brokoli iseckan tj. izlomljen na manje cvetove. Poklopiti i blansirati 4-5 minuta. Nakon tog vremena  brokoli procediti, pa odmah isprati hladnom vodom da zadrzi jarku zelenu boju.

U vecem tiganju zagrejati ulje. Na ulje ubaciti blansirani brokoli, pa ga dinstati 2 minuta. Dodati majcinu dusicu, ruzmarin, so i biber. Dinstati jos 1-2 minuta pa dodati beli luk sitno iseckan. Zaliti sve belim vinom. Krckati kratko dok vino ne ispari. Na kraju preliti pavlakom za kuvanje, izrendati dimljeni kackavalj, jos malo krckati i to je to...

Posluziti odmah uz neku finu testeninu.

Verzija za stampu

42 коментара:

  1. Baš je lepo. Mi smo svi veliki obožavaoci brokolija, pogotovo dete. Hvala na novoj ideji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas mi je drago da se curici svidja brokoli. Nas bebeac je jos suvise mali, ali za sada dobro reaguje. Ali karfiol mu se ne dopada... :)

      Избриши
  2. Krasna ti je ideja, sviđa mi se!

    Lijep pozdrav.:)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja ih samo u vrhnju (pavleki) za kuhanje 'doradim' nakon što skuham brokulu...ovo mora biti još bolje jer ima još više 'okusa' unutra :)

    ОдговориИзбриши
  4. Miki, ista si kao ja. Ja volim volim pijace ali ne volim buku (mi kažemo gužva, kaos).

    Brokoli izgleda krasno, za uz testenine ili meso :).

    ОдговориИзбриши
  5. Kako je ovo fino, eto nov nacin za spremanje omiljenih zelenih "cvetica", bas mi se svidja!:))

    ОдговориИзбриши
  6. bas je dobro, mozda vec sutra napravim!

    ОдговориИзбриши
  7. JOOj ni ja ne volim gužvu,pijacu još mogu da podnesem ipak je na otvorenom ali hipermarkete.... tu zalazim samo pod moranje:))
    Divan ti je brokoli ,obavezno ću probati!

    ОдговориИзбриши
  8. Obožavam pijace,gdje god sam putovala prva stvar koju sam obilazila su upravo pijace,brokulu iskreno ne ljubim,ali sviđa mi se jako ova tvoja izvedba:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, probaj na ovaj nacin. Dopalo se i mojoj seki kojua brokoli inace bas ne voli...

      Избриши
  9. Jako mi se sviđa recept jer brokoli jako volim :) a što se pijaca tiče ne volim ih... valjda vidim tu prljavštinu koju ne bih trebala i nekako mi nikad nije jasno da mesto koje treba da bude tako čisto obično bude sve samo ne to... a o tome da ne volim da mi dobacuju i bilo šta pričaju prodavci bolje i da ne pričam... :)

    ОдговориИзбриши
  10. Kod nas štandovi na placi rade do 14 sati i neobično mi je vidjeti praznu placu. Volim prošetati placom iako rijetko kupujem, pretežno samo voće, svježi sir i ponekad ribu.
    Brokulu obožavam!

    ОдговориИзбриши
  11. Krasno jelo!
    I ja obožavam plac, ali najradije bi kao i ti da me puste na miru da razgledavam u tišini :D

    ОдговориИзбриши
  12. Ja mrzim pijace,smetaju mi te guzve,smrad i prljavstina.Srecom,imam dragog koji me cesto odmeni,pa obavi kupovinu.
    Brokoli svi volimo i uvek ga imam u frizideru ili bar u zamrzivacu.Svidja mi se tvoj nacin pripreme...

    ОдговориИзбриши
  13. Super recept i prica o pijaci. Brokule obozavam na sve nacine, ovaj tvoj je jako zanimljiv.

    ОдговориИзбриши
  14. Ja obožavam pijace ali isto tako ne podnosim buku. I mrzim kada mi govore: uzmi špinata, uzmi blitve, kada me gotovo vuku za rukav. Kao da ja ne vidim šta ima i kao da ne znam što ću kupiti! Što se tiče buke, ne volim ni pojačanu Tv, a još mi eže pada glasan govor. Kao da mi se poboljšao sluh:)
    I moram ti reći jako mi se sviđa ovaj brokoli ovako pripremljen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste Snjezo! Vecina prodaje iste namirnice i svi tvrde da je bas kod njih najbolje...

      Избриши
  15. Prekrasno izgleda, fotke su mi zaon makar ne volim baš brokolu :(

    ОдговориИзбриши
  16. Ni je bas guzvu ne volim, ali brokoli obozavam...U sosu sa sirom mi je najdrazi.

    ОдговориИзбриши
  17. ne volim plac samo iz razloga što ne mogu u miru ništa razgledati kad me stalno nagovaraju da kupim sve što imaju na štandu :( zbog toga radije odem u samoposlugu pa tamo kupim u miru
    brokulu ne volim, ali dakako jedem je ponekad i tad je pokušam 'skriti' sa začinima, ovo bi mogla biti dobra kombinacija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nina, ovo je recept bas za one koji inace ne vole brokoli... Probaj! :)

      Избриши
  18. Jako mi se svidja ovako pripremljen brokoli. Vino, dimljeni sir mmmmmm. E vidis, ja volim umerenu graju na pijaci. Volim skripu starih kantara, lupkanje tegova po njima, mada ih vise niko nema, uglavno su ih zamenili digitalnim vagama. Volim i da posmatram prodavce. Zanimljivo mi je kad vidim mamu i sina oboje u poznim godinama a mama ga grdi jer nesto nije lepo izlozio ili premerio. Zato recimo u deo za sir ne ulazim. Jednom sam jedva od tamo izvukla zivu glavu , zaustavljali su me na svakoj tezgi gde sam slucajno bacila pogledi i hranili. Tamo saljem Ivana. On zna za jadac ,ide pravo do cike sa sirom i ne uspostavlja kontakt ocima sa ostalima. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma problem je Zoko u tome sto ja skoro pa nasednem na sva nagovaranja... Volim izgled, ali ne i zvuk pijace. :)

      Избриши
  19. Ja obožavam ići na plac. Taj žamor i dovikivanje, ma obožavam. Subota nije subota da ne obiđem plac. Super recept.

    ОдговориИзбриши
  20. Oj ja obožavam brokoli a ovaj tvoj sa sosom je mljac prosto mi ide voda na usta...

    ОдговориИзбриши
  21. ovo mi je favorit....oboyavam povrce, obozavam soseve! Apsolutno savrsena kombinacija. pogotovo volim kad je sos malo pikantniji!

    ОдговориИзбриши
  22. mislim da svi food blogeri vole da idu na pijacu...meni je to obavezan subotnji ritual...a posebno volim u inostranstvu da ih obilazim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja u inostranstvu volim da ih obidjem jer mi je to onda nesto novo i drugacije (mada u sustini isto). :)

      Избриши
  23. ovo izgleda preefino! njam :)
    i slažem se s tobom, ima nešto posebno u tržnicama, meni ne smeta ni buka ni ništa! naš zagrebački Dolac je možda najživopisnije mjesto u gradu!

    ОдговориИзбриши
  24. Wow!!! Looks so beautiful! Will try this soon!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks! If you try recipe, please tell me did ypu like it! :)

      Избриши
  25. Hehe, ja tako pobegnem iz prodavnica kada je guzva ali mi na pijaci ne smeta. Jos volim da torocem za tezgom kao neka najgora tetka. :)))

    Brokoli obozavam i relativno ga cesto spremam, a ovaj recept belezim.

    Omiljeni 'sos' za brokoli mi je od sampinjona sa belim lukom i komadicima skuvane dimljene svinjske butkice pa sve to jos ukrckano u pavlaci (kiseloj ili onoj za kuvanje kako sta kad imam).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, moram probatiovaj nacin koji ti opisujes. Fenomenalno zvuci!

      Избриши
  26. Ovo je savršeno jelo za mene, mogla bi brokoli jesti svaki dan :) Dimljeni kačkavalj u kombinaciji s brokolijem zvuči odlično!!!

    Što se tržnica tiče, rado i redovno idem ali najradije bih da me sve tete za štandovima ostave da na miru odaberem šta mi treba :)

    ОдговориИзбриши
  27. Brokoli ne znam da spremim. Par puta sam ga jela kod drugih i oduševila se a kad ja to spremim nije ni slično. Samo mo preostaje da dalje istražujem.
    Na pijaci volim to šarenilo i da birkam voće, svaku breskvu pomirišem, a kako idem sa bebom na pijacu, uvjek se "ogrebemo" za neki besplatni komad.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To ti je dobra ideja za odlazak na pijacu sa bebom. :) Moracu i ja tako probati!
      Probaj ovaj recept, mozda budes zadovoljna...

      Избриши
  28. Jako volim ovaj recept Miki! Nisam baš ljubitelj kuhane brokule na "lešo" tako da pozdravljam svaku sočniju kombinaciju poput ove :)
    Ja nekad volim tišinu, nekad buku, volim prošetati pijacom, ali mi najviše smeta kad dovikuju za menom, zbog toga je izbjegavam. Srećom, imamo svoj vrt i uvijek svježeg povrća i voća :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, i mi imamo tu srecu da tokom sezone imamo skoro sve u basti. Ali tati nikako da brokoli fino uspe... :)

      Избриши
  29. Vidjela sam da je Vera već isprobala recept , a i ja ću ubrzo. Volim brokulu i ideja za pripremiti je u ovakvom sosu je super. Odlično !
    Iako i ja volim tišinu isto tako se volim naći i u žamoru, pogotovo ovome na placu, sviđa mi se ta atmosfera.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...