02.01.2012.

Reform kocke - kuVarijacije

Reform torta nije bila poznata u mom detinjstvu. Za nju sam prvi put cula na poslu, kada su je koleginice i kolege ponekad donosile na razna cascenja. Tada mi se nije dopala jer su svi oni donosili kupovnu verziju... Kada je Maja objavila recept za ovu prelepu tortu, pozelela sam da ju napravim jer imam ogromno poverenje i u njen ukus i njena uputstva. Gomila komentara ispod recepta, problema, varijanti, uputstava me nekako uplasila i samu tortu jos nisam napravila...

Nesto kasnije, Maja je objavila recept za pojednostavljenu Reformu u obliku kocki - Reform kocke. Ovo je vec delovalo jednostavnije, a podjednako ukusno i dobro. Reform kocke sam prvi put pravila u oktobru za jedno vazno cascenje. Nisam uopste imala problema sa njima i bila sam jako ponosna na svoj uspeh! :) Tada sam ih i fotkala, ali objavljivanje sam odlozila jer sam ih videla kao predlog za kuVarijacije. U medjuvremenu, fotke su nestale sa mog eksternog harda, a ove fine kockice su zaista postale nas zadatak u okviru ove igre.


Da podsetim - kuVarijacije su mesecna igra za FoodBlogger-e sa prostora bivse Jugoslavije u okviru koje svi pripremamo jelo/slatkis po istom receptu uz minimalne varijacije, a onda poslednjeg dana u mesecu objavljujemo nase utiske.

Volim da ucestvujem u ovoj igri, pa sam morala po drugi put praviti Reform kocke. :) Ja inace retko pravim dva puta isti kolac... Pogodna prilika za to je naravno bila novogodisnja noc. I ovaj put sam zadovoljna rezultatom. Majin recept je izuzetno precizan i ja sam ga skroz sledila. Recept u potpunosti prepisujem, a u zagradi cu navesti moje male izmene i neke utiske...


SASTOJCI:

Kora:
 - 10 belanaca (oko 370g) (ja sam ulila 11 jaja i to je bilo 360g; odlucila sam da rizikujem i ne trosim vise jaja)
 - 250 g secera
 - 250 g mesavine mlevenih oraha  i badema (stavila sam samo orahe jer sam prethodno potrosila bademe :()

Fil:
 - 10 zumanaca (oko 190g) (od mojih 11 jaja bilo je 210g zumanaca, pa sam jedno odvojila za premazivanje nekih peciva, a ostavila sam 200g)
 - 190 g secera
 - 250 g margarina/putera, tj. oko 200 g čiste masnoće, bez vode
 - 100 g čokolade za kuvanje

Dodaci:
 - malo mešavine mlevenih oraha i badema za umakanje kocki (opet uglavnom orasi i malko badema)
 - polovine oraha i celi blanširani i očišćeni bademi, za ukras (nisam ih ukrasavala)


IZRADA:

Predradnje:
- Otopite margarin u šerpici, ostavite 10-ak minuta da ostoji, masnoća će isplivati na vrh, a voda će ostati na dnu. Možete odliti masnoću u drugi sud, a vodu baciti, ili sve vratiti u frižider, pa kad se masnoća stegne izvaditi je, a vodu prosuti. Potrebna nam je samo masnoća. (Koristila sam margarin, masnocu sam odvojila drugim postupkom tj. ohladila sam sve u frizideru pa samo uzela kolut masti:))
- Pripremite dve šerpe, jednu veću, i jednu manju. Recimo 18 cm i 15 cm prečnika, za kuvanje fila. U manjoj će biti fil, a ona će biti zagnjurena u veću šerpu sa vodom koja vri.
- Koristite jaja S klase. Kad razdvojite belanca i žumanca od 10 jaja, izmerite ih. Ako treba dodajte još jedno jaje, da dobijete približno 190 g žumanaca i 370 g belanaca. (Kao sto sam rekla, uzela sam 11 belanaca i 10 zumanaca)

Postupak:
1. Uključite rernu na 200°C i pustite da se greje. Pokvasite sunđerom pleh (otprilike 24x36cm), i na tako mokar pleh stavite papir za pečenje. Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca stavite u manju šerpu. Kad je rerna skoro ugrejana, na veću ringlu šporeta stavite veću šerpu sa vodom do 1/3, uključite na najjače, a vi počnite da pripremate koru. (Ovako sam radila prvi put, a sad sam najpre napravila koru pa tek onda pocela pripremati fil)
2. U odgovarajuću posudu sipajte belanca i mutite mikserom 2 minuta, dodajte šećer i mutite još 2 minuta. U umućen šam od belanaca dodajte samlevene orahe i promešajte žicom za mućenje, da se orasi ravnomerno rasporede. Sipajte u pleh i izravnajte. Kora se peče na 200°C, na srednjoj visini šporeta oko 25 minuta.
3. Za to vreme pripremite fil. U manju šerpu sa žumancima sipajte šećer i mikserom mutite samo 20-30 sekundi. Prebacite šerpu sa žumancima u veću šerpu u kojoj voda vri, tako da manja šerpa uranja svojim dnom u vodu. Kuvajte žumanca  mešajući varjaćom onoliko koliko je potrebno da počnu da se stežu, i da dobiju gustinu meda koji curi sa kašike. Kod mene je to bilo oko 15 minuta, mereći od trenutka kad sam spustila manju šerpu u veću. Dodajte margarin/puter i promešajte. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu, promašajte da se otopi, i mešajte da se sve sjedini i postane gusta emulzija. Fil ostavite da se malo prohladi. (Prvi put sam dobila guscu emulziju nego drugi put, ali cini mi se da sam tada imala manju masu zumanaca)
4. Koru ohladite, prebacite na poslužavnik, bez skidanja papira. Mažite prohlađenim filom. Ostavite malo da se fil sam poravna. Celu tablu stavite u zamrzivač. (Ja sam ohladjenu koru izvrnula na plasticnu tacnu i odmah skinula papir)
5. Zaleđenu tablu iseći na jednake kocke. Seče se zaleđena jer je fil lepljiv i ovako se najlakše iseče. Brišite nož između rezova ako krene da se lepi. Umakati bokove kocaka u mešavinu mlevenih oraha i badema. Ukrasiti polovinama oraha i blanširanim bademima.

I to je to. :) Kolac je fin i vrlo cokoladican. Planiram probati i tortu, ali kad se uzelimo opet ovog ukusa... Sve u svemu, Majo hvala ti na zaista preciznom receptu sa kojim je tesko pogresiti...

Verzija za stampu

20 коментара:

  1. Mmmmmmm :)
    Svaka vam čast svima koji ste ih radili, meni još uvijek tjeraju strah u kosti!
    Predobro su ti ispale.
    Još jednom puno zdravlja, sreće i ljubavi u novoj godini tebi i tvojim dragima! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo, bravo! Još jedno sjajno izvođenje ovih kocki. Nadam se da si sačuvala ostale slike na externom hardu. Ja sam uvek u frci šta ako ih slučajno izbrišem ili nešto.

    ОдговориИзбриши
  3. Super su, Miki!
    Hvala na učešću i veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. I tvoje kockice su super! Srećna Nova godina,dear!

    ОдговориИзбриши
  5. Kockice su savrsene, verujem da se ukucani nisu uopste bunili zbog "reprize", ali nadam se ipak da su ostale slicice na disku prezivele, uh...

    ОдговориИзбриши
  6. To što si ih radila dva puta dovoljno govori o njihovom ukusu i prava je preporuka.

    ОдговориИзбриши
  7. Gledajući vaše divne slikice moram priznati da mi je sad žao da nisam krenula u ovu avanturu

    ОдговориИзбриши
  8. Jako lijepo, bravo! Slažem se s tobom, i ja volim Majin blog zbog svega navedenog. Sve je tako detaljno i precizno napisano! A o fotkama da i ne govorim :)

    ОдговориИзбриши
  9. Tvoje kocke izgledaju fantastično, super si ih napravila i baš dočaravaju pravi okus Reforme. Odlično !!

    ОдговориИзбриши
  10. Predivno su ti ispale, svaka čast na divnoj izvedbi.
    Tebi i tvojoj obitelji želim sve najbolje u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши
  11. izgleda da ste svi radili ove kockice, osim mene..
    i tebi su divno ispale!

    ОдговориИзбриши
  12. Meni kao i Tadeji jop uvijek tijeraju strah u kosti :)
    Tvoje su tako divno ispale, baš ti zavidim!

    ОдговориИзбриши
  13. - Majo, Tadeja zaista se ne trebate plasiti ovih kockica. Majin recept je jako precizan i tesko je pogresiti...
    - Jelena, Lana ni ostale fotke na externom nisu bolje prosle :(. Cak su mi i neki vazni rezultati za doktorat stradali. Poludela sam zbog toga!

    Hvala vam puno! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Izgledaju mocno - moracu i ja da ih probam.
    Srecna Nova godina!

    ОдговориИзбриши
  15. Miki, krasne su ti kockice! :)

    Sretna vam Nova godina i sve najbolje vam želim! :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...