12.01.2012.

Potaz Dibari (Dubarry)

Krajem decembra sam vec spomenula da nikada ne pravim listu odluka za sledecu godinu. U stvari, vise ni ne razmisljam na tu temu, niti imam neku naviku da svodim racune prethodne godine. Najvazniji razlog za to je sto ja ne umem doneti neke lake, jednostavno ostvarive odluke. Uglavnom zelim promeniti neku svoju osobinu koja me nervira, a to nikako nije lako... :)

Ali, gledajuci recepte koje sam do sada objavila, palo mi je na pamet da bih mogla ove godine samo jednu malu odluku/zelju/plan ipak napraviti - objavljivacu vise recepata slanih jela! Ne vise slanih nego slatkih vec vise slanih nego do sada... :) Ja volim isprobavati i slanise i slatkise, ali kada spremim rucak ili nemam vremena da ga fotkam, ili me mrzi, ili smo mnogo gladni, ili mi ne deluje fotogenicno... Pokusacu ispraviti tu nepravdu... :)

Eto, za pocetak jedna fina corbica. Potaz Dibari je u stvari gusta corba od karfiola. Recept koji objavljujem je iz casopisa Sale&Pepe (decembar 2011.), ali na internetu postoji mnogo varijacija ove corbe. Vecina je sa sirom, zumancima i svezim persunovim liscem. Ovaj recept je mnogo aromaticniji - obogacen je korijanderom i pomorandzinom koricom...


Gospodja Dibari je bila kurtizana francuskog kralja Luja XV nakon sto je njegova prvobitna ljubavnica Madame de Pompadour umrla od raka. Ostala je na francuskom dvoru do smrti Luja XV, a onda je proterana da bi se nakon nekog vremena vratila u jedan dvorac koji joj je pokojni kralj ostavio, zajedno sa novim ljubavnikom. Odsecena joj je glava je tokom Francuske revolucije. Otkud se njeno ime povezuje sa karfiolom (postoji i Dibari preliv, takodjer sa ovim povrcem)? Pretpostavka je da je ona sluzila jela od karfiola na svojim sedeljkama, mada se zna da je karfiol bio izuzetno popularan na francuskom dvoru i pre, a i posle...

SASTOJCI:

 - 1 glavica karfiola srednje velicine
 - 200 g pire krompira
 - 1 l supe od povrca
 - 2 dl mleka
 - 1 kasika sitno seckane korice od pomorandze
 - 1 kasicica semenki korijandera
 - 4 kasike maslinovog ulja
 - so


IZRADA:

Podelite karfiol na cvetove i kuvajte ih u posoljenoj, kljucaloj vodi 10ak minuta. Ocedite ih i izblendirajte, pa im dodajte pire i izmesajte da se donije ujednacena masa. Razredite dobijeni krem supom od povrca (dobro promesajte zicom za mucenje da bude ujednacena) pa zagrevajte na umerenoj vatri.Po potrebi dosolite, ali verovatno nece biti potrebno. Dodajte mleko i jos malo zagrevajte, ali pazite da ne prokljuca.

Tostirajte korijander u teflonskom tiganju bez dodataka. Cim pocne da mirise prebacite ga u avan ili na dasku za secenje i izlupajte malo tuckom ili oklagijom na krupne komade. Zagrejte sitno iseckanu pomorandzinu koricu sa maslinovim uljem na veoma tihoj vatri, pa ostavite da odstoji 10ak minuta. U ovo ulje ubacite i izlomljeni korijander.

Prilikom sluzenja, svaku porciju corbe poprskajte aromatizovanim uljem...

Verzija za stampu

20 коментара:

  1. Super ti je ova čorbica! :)

    I ja ne pravim nekih planova ali isto kao ti, mogla bi napraviti jedan mali listič...:). Nadam se, da če se ti tvoj izpuniti :)!

    ОдговориИзбриши
  2. Mmm, ovo mi je nesto novo sa pomorandzinom koricom i korijanderom, a corbicu od karfiola rado spremam, tako da su nove ideje uvek dobrodosle.:) Drzim ti fige za nove odluke i "slane" recepte, ali nemamo nista protiv ni onih "slatkih", moze red jednih red drugih!:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo za tvoju odluku; corba je divna...Mogu da zamislim korijander i narandza aromu.

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdravljam novu odluku, čorbica ti lepo izgleda, ali nisam sigurna da bih rado posećivala dotičnu damu - termički obrađen karfiol je jedna od dve namirnice koje nikako ne mogu :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam tako mislila pre. Bas, ali bas nisam volela karfiol. Ne znam ni sama kako se to promenilo... :)

      Избриши
  5. Lepa priča, a kako volim kad priče prate recepte, tj. nije baš sa srećnim krajem za dotičnu damu, ali lep recept nam je ostavila. Iako nisam preterani ljubitelj karfiola, iznenadilo me je koliko on ima potpuno drugi šmek kad se spremi u čorbi. Meni uvek čorba od karfiola miriše kao da sam dodala muskatni oraščić ili cimet, pa me ne iznenađuju ove narandže u čorbici. Ja bi dodala i tečnu pavlaku tu da povećam kalorijski unos.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeco, u originalnom receptu, u casopisu pise mleko ili tecna pavlaka. Ja tad nisam imala pavlake, pa sam stavila mleko, ali sledeci put cu probati sa pavlakom... :)

      Избриши
  6. Imaš točno iste razloge kao i na zašto ne objavljuješ slana jela, odnosno ručak. Volim jesti toplu hranu i nimalo me ne privlači sve to poslikati prije jela, a kasnije vjerujem da me ne bi bilo volja ili ne bih imala šta poslikati. Nadam se da ćeš uspjeti realizirati svoj plan.

    Iz ovog posta sam nešto i na učila o meni jako dragom povrću, koje mi je zapravo najdraže skuhano na pari bez ikakvih začina.

    ОдговориИзбриши
  7. Svaka krem juhica je kod mene dobro došla, jako volim. Krasan receptić :)
    Uh, i ja nisam baš naj s novogodišnjim odlukama... Super mi je tvoja odluka za objavljivanje više slaniša, možda bih i ja trebala, ali za to nekako nikad ne nađem vremena, dok za kolače uvijek :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, sta da radimo kad su kolaci tako inspirativni, zar ne? :)

      Избриши
  8. Mmmm, kako je ovo neobično. Moraću da kupim karfiol i da probam. Mada će dete verovatno da prokomentariše "Ja to neeeeee volim" čim oseti miris. Ni ja nisam bila ljubitelj karfiola kad sam bila mala, ali sad obožavam, pogotovo u turšiji!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. maxivido, javi utiske ako probas. Zbog ovog aromaticnog ulja miris karfiola se ne oseti bas tako jako. Corba se dopala cak i mojoj sestri koja nikako ne voli karfiol... :)

      Избриши
  9. odlična ideja je ova korica narnače da malo zamaskira meni ne baš dragi karfiol!!

    ОдговориИзбриши
  10. Juhica je super i zanimljiva je priča koja je prati. I ja uvijek sama sa sobom raspravljam oko objave slanih i slatkih jela jer volim podjednako i jedno i drugo.

    ОдговориИзбриши
  11. Juhica izgleda jako primamljivo a tvoja priča je sve tako lijepo zaokružila, bravo!

    Pozdrav draga Miki.

    ОдговориИзбриши
  12. Predivna priča Miki! Još mi je više od priče zanimljivija tvoja juhica sa koricom od naranče :)
    Btw, ni ja ne pravim novogodišnje odluke, više sam tip da usput odradim ono što moram ili ono što hoću :) Ali, jako mi je poznato to da hoćeš više slanih jela na blogu, ali ručak te nekad neće pa neće-ili su svi gladni, ili ti slike ispadnu katastriofalne :)

    ОдговориИзбриши
  13. Zanimljiva pričica i divna juhica :) može više ovakvih recepata!! :)

    ОдговориИзбриши
  14. karfiola je the best:)

    pozdrav iz slovenije!

    http://mjauqi.blogspot.si/

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...