28.12.2011.

Liker od kafe

Eto, jos jedna godina se blizi kraju. Vreme je da 'svedemo racune', 'podvucemo crtu' ili nesto slicno... Da li ste zadovoljni godinom koja je prosla? Da li Vam je donela nesto lepo, novo, drugacije? Sigurno jeste bar nesto... A kakvi su vam planovi za ovu koja dolazi? Pravite li uopste listu novogodisnjih odluka?  Ja ne...


Sta da pozelimo jedni drugima?

Na prvom mestu zelim vam zdravlje, jer bez njega sve ostalo gubi smisao. Zelim vam da zelite, da sanjate, da ne gubite nadu cak i kad se cini da je zaista nema vise. Zelim vam ljubav (prijatelja, supruznika, momka/devojke. roditelja, sestre, brata, deteta) - jer ljubav ipak pokrece stvari... Zelim vam i dovoljno novca, jer bez njega nazalost mnogo toga ne mozemo... I zelim vam brdo inspiracije i kreativnosti - u svemu onom sto budete radili!

Za ovaj poslednji post u ovoj 2011. godini, nudim vam jedan fini liker. Da nazdravimo uz divan miris kafe i cimeta!

Ziveli! :)

(originalni recept)


SASTOJCI:

 - 150 g kafe
 - 150 ml vode
 - 300 g secera
 - 600 ml kljucale vode
 - 150 ml domace rakije ili votke
 - 1 kasika cimeta

IZRADA:

U serpici preliti secer sa 150 ml vode i krckati 4-5 minuta da se stvori sirup.

Mlevenu kafu (obicnu ili espresso) preliti sa kljucalom vodom, ostaviti nekoliko minuta pa dobro procediti kroz dvostruku gazu ili filter za kafu.

Promesati procedjenu kafu, secerni sirup, rakiju i cimet i staviti da kljuca 1-2 min.

Ohladiti, pa degustirati... :)

Napomena: Hladjenem se na dnu flase stvori neki gusci sloj od cimeta pa mozete liker jos jednom procediti...

Verzija za stampu

22.12.2011.

Cokoladni tartufi sa cajem od jasmina

Jasmin je moja velika zelja... Kad god imam priliku, ja kupim biljku koju mi prodaju pod tim imenom. Nije to neka velika kolekcija, za sad su u pitanju samo dve biljke, ali nastavicu ih kupovati... Nadam se da cu jednom doci i do onog 'pravog', najlepseg, arapskog (Jasminum sambac).


Pod imenom jasmin u cvecarama, trznim centrima, na sajmovima hortikulture, internetu se moze naci mnogo razlicitih biljaka. Ja za sada imam tzv. pajasmin (Philadelphus sp.) sa prelepim, sitnim belim cveticima i zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) sa isto sitnim, ali zutim cvetovima koji se otvaraju vec u januaru, ako zima nije suvise jaka. Zajednicko za sve biljke koje nose ovo ime je da fenomenalno i jako intenzivno mirisu! To je zaista miris koji ne mozete ignorisati... Neke od ovih biljaka su penjacice, neke su grmovi... Ne pripadaju cak ni istoj porodici. Ali - sve mirisu!

Jasminum polianthum    Philadelphus coronarius    Jasminum nudiflorum
Obicno se smatra da je pravi jasmin bas onaj koji sam napocetku spomenula - Jasminum sambac. Ova biljka u prirodi raste u tropskim i suptropskim podrucjima kao veliki grm ili penjacica. Poznat je kao Arapski jasmin i prihvacen je kao nacionalni cvet Pakistana, Filipina, Indonezije. U nasim uslovima se gaji kao sobna biljka kojoj je potrebna potpora za penjanje. Kada se kaze da u nekom parfemu ima jasmina - to je ova biljka. Miris mu je toliko jak da se nikako ne moze drzati u spavacoj sobi jer moze izazvati i glavobolje.

Jasminum sambac
Jos davno, negde u X veku, u Kini su poceli koristiti cvet jasmina za aromatizovanje caja. Osnova caja od jasmina je beli ili zeleni caj, a u njega su samo dodati cvetovi jasmina. Kazu da je to najmirisniji caj na svetu...

Pakovanje ovog finog caja sam dobila od drugarice iz Hong Konga pre nekoliko godina. Jedno vreme sam zaboravila na njega, da bih ga pre mesec, dva ponovo otkrila na dnu fioke. Zacudo, ovako dugo stajanje mu nije unistilo aromu.

Prema uputstvu sa pakovanja, prva vrela voda kojom se preliju listici caja sluzi da se oni isperu i odmah se baca. Zatim se ponovo sipa kljucala voda i stoji tri minuta. Onda se caj cedi i naravno, pije. Ako listicu duze stoje u vodi, caj postane jako gorak, skoro nemoguc za piti...

Recept za ove kuglice je iz jedne male knjizice 'Njeno velicanstvo cokolada' i u originalnom uputstvu se koristi izuzetno jak crni caj. Davno smo ih pravile i tako i podjednako su lepe. Ipak, miris jasmina me ovih dana toliko opcinio da sam odlucila da ga ubacim i u cokoladu. :) Recept saljem Neveni sa meni zaista izuzetno dragog i inspirativnog bloga Ebba's cuisine kao domacici ovomesecnog kruga igre Ajme, koliko nas je!. Ebba nam je za temu zadala caj kao namirnicu za razmisljanje i stvaranje. :)


SASTOJCI:

 - 125 ml vode
 - 1 kasicica caja od jasmina (ili 3 kasicice crnog caja)
 - 50 g putera
 - 2 zumanceta
 - 80 g secera u prahu
 - narendana kora 1/2 neprskane pomorandze
 - 300 g tamne cokolade
 - 50 g kakaa za valjanje kuglica


IZRADA:

Pripremiti caj prema uputstvu i ostaviti ga da se skroz ohladi.

Na pari rastopiti cokoladu. (Ja sam ovaj put cokoladu izlomljenu na kockice pomesala sa cajem i sve zajedno sjedinila na pari).

Mikserom na najvecoj brzini dobro umutiti zumanca i secer dok ne postanu penasta i svetla (2-3 minuta). Dodati omeksali puter i koricu pomorandze i nastaviti miksanje jos 1-2 minuta.

U umucena zumanca postepeno (kasiku po kasiku) dodavati cokoladu i caj uz neprestano miksanje. Masu ostaviti u frizideru minimum tri sata da se dobro stegne.

Rukama oblikovati kuglice i uvaljati ih u kakao. Do sluzenja ih drzati u frizideru, ali ih izvaditi 20-30 minuta pre isprobavanja.

Verzija za stampu

P.S. Ovaj put sam vas udavila tekstom, ali meni nema kraja kad se spomenu biljke... :)

P.P.S. Fotografije cveca nisu moje, skinute su sa neta. Moji jasmini su jos suvise mali. :)

18.12.2011.

Gingersnaps keksici

Ove godine zima nikako da dodje. Ja čekam, čekam i čekam, ali nema je. Ovo sunce je toliko zbunjujuće da svakoga dana izađem u dvorište da proverim da li mi je nešto od lukovica niklo. Da sve bude čudnije - i jeste, niklo je... Šafrani su izašli svi. Neki od narcisa su po 5 cm visoki. Šumarice veoma brzo napreduju... Zaista se brinem da će neki iznenadni talas hladnoće sve to uništiti tamo negde u februaru...


U skladu sa vremenom, ni praznično raspoloženje me nikako ne hvata. Kupila sam veliki paket sa crvenim kuglama za našu malu jelku u dvorištu, ali nikako da ju okitim. Čudno bi izgledale kugle na njoj u ovo prolećno vreme. A volela bih da padne sneg, da ga Ića po prvi put vidi. :) Sigurno bi mu bilo čudno to što je napolju odjednom sve belo... Šteta što nam sećanje nije toliko dobro, pa da vratimo u misli naš doživljaj prvog snega.... :)

U našoj porodici nema tradicije pečenja keksa za praznike, ali meni se taj običaj toliko dopada da ga planiram polako uvesti. Ovo su pravi zimski keksići. Fenomenalne arome đumbira i cimeta savršeno idu uz šolju vruće kafe... Prvi put sam ih sad pravila i oduševili su nas! Zaista su se svima jako, jako dopali i ja Vam ih od srca preporučujem... Inače, ove kekse šaljem dragoj Tamari sa bloga What's for dessert? za njen divni nagradni natječaj. :) Nije još kasno, pridružite se i vi! :)


SASTOJCI:

 - 125 g putera
 - 190 g šećera
 - 1 veliko jaje
 - 90 g meda
 - 270 g brašna
 - 2 kašičice sode bikarbone
 - 1 kašika đumbira u prahu
 - 1 kašičica cimeta
 - 1/2 kašičice soli
 -  1 kašičica sirupa od đumbira (ne mora, ali meni je ostalo od pravljenja Kandiranog đumbira, a volimo taj đumbirast ukus)
 - šećer za valjanje kuglica



IZRADA:

U dubljoj činiji miksati omekšali puter i šećer oko 3 minuta na srednjoj brzini. Dodati jaje, sirup od đumbira ako ga koristite i med i nastaviti miksati dok se masa ne sjedini.

U posebnoj posudi pomešati brašno, sodu bikarbonu, đumbir u prahu, cimet i so.

Postepeno, iz nekoliko puta, dodavati suhe sastojke u masu od putera i jaja uz neprestano miksanje na maloj brzini dok se sastojci ne sjedine. Dobijeno testo ostaviti u frižider 30 minuta.

Uključiti rernu na 180C. Obložiti dva pleha za rernu papirom za pečenje.

Uzimati gomilice testa veličine oraha, oblikovati ih u kuglicu pomoću vlažnih dlanova. Svaku kuglicu uvaljati u kristal šećer sa svih strana i slagati ih na pripremljene plehove. Važno je između kuglica ostaviti 5-6 cm prostora jer će se pečenjem jako raširiti..

Peći keksiće u zagrejanoj rerni 9-12 minuta. Kada se izvade iz rerne najpre ih ostaviti 10ak minuta u plehu, a onda ih premestiti na žicu za hlađenje...

Verzija za štampu

13.12.2011.

Kandirani djumbir i Mafini sa kandiranim djumbirom i cokoladom

Volim da eksperimentišem sa hranom kada imam dovoljno vremena, ali meni drage osobe koje najčešće jedu ono što ja spremam (dragi, roditelji, seka) češće se oduševe nekim 'običnijim' kombinacijama. Onda ja tražim način da im neku novu namirnicu podvalim maskiranu na neki način... Za početak, dok ju ne prihvate. :) Posle već bude lakše...


Pre desetak dana sam pravila kandirani đumbir po Neveninom receptu (stavljam link na Coolinariku jer recept nisam pronašla na blogu). Volim miris i aromu đumbira, pa nisam mogla odoleti ovom receptu. Ali, desilo se da je kandirani đumbir svima bio jako, jako ljut i niko ga nije hteo grickati tek tako. Čak je i meni prejak. Doduše, Jojin dragi se baš oduševio i on jedini uživa u grickanju ovih simpatičnih komadića... Ipak, da bismo i mi ostali uživali u finoj aromi, bacila sam se u potragu za receptima u kojima se kandirani đumbir koristi. Iznenadila sam se kad sam shvatila da takvih recepata i nema mnogo (naravno, uvek se može improvizovati). Na kraju sam se odlučila za najjednostavniju varijantu koja uvek prolazi - mafine... :) I nisam pogrešila, stvarno su se svima svideli!

KANDIRANI ĐUMBIR

(originalni recept)

SASTOJCI:

 - 170 g korena đumbira
 - 200 g šećera
 - 200 ml vode
 - 50 g šećera za uvaljati đumbir


IZRADA:

Đumbir iseći na tanke ploškice. U činiju sipati vodu i šećer i staviti na šporet da proključa. Kada proključa ubaciti đumbir i krčkati oko 25 minuta. Nakon tog vremena đumbir dobro ocediti i komadiće rasporediti po papiru za pečenje. Kada se malo prohlade svaki komadić obilno uvaljati u kristal šećer. Ostaviti ih da se osuše preko noći. Suve komadiće spremiti u teglu.

Ovako spremljen đumbir može stajati tri nedelje u frižideru.

Sirup koji ostane nakon kuvanja đumbira takođe sačuvati i koristiti za aromatizovanje čaja ili nekog drugog napitka. Ja sam ga dodavala i u keksiće sa đumbirom (za koje recept stiže neki drugi put).

Verzija za stampu

MUFFINS SA KANDIRANIM ĐUMBIROM I ČOKOLADOM

(originalni recept)


SASTOJCI:

 - 350 g brašna
 - 225 g šećera
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1/2 kašičice sode bikarbone
 - 1/2 kašičice soli
 - 1 kašičica đumbira u prahu
 - 100 g ovsenih pahuljica
 - 150 ml ulja
 - 1 veće jaje
 - 180 ml jogurta
 - 120 ml mleka
 - 1/2 kašičice ekstrakta vanile
 - 100 g tamne čokolade, sitno iseckane
 - 50 g kandiranog đumbira, sitno seckanog


IZRADA:

Uključiti rernu na 180C. Pripremiti kalup za mafine tj. u šupljine staviti papirne korpice.

U jednoj činiji pomešati brašno (prethodno prosejano), šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, đumbir u prahu i ovsene pahuljice.

U drugoj činiji žicom za mućene izmešati jaje, ulje, jogurt, mleko i ekstrakt vanile.

Sipati mokre u suve sastojke i sjediniti ih žicom za mućenje (ne koristiti električni mikser). U dobijenu masu kašikom umešati seckanu čokoladu i kandirani đumbir.

Sipati testo u pripremljene korpice do 2/3 visine. Peći 20-25 minuta. Od ove mase bi se trebalo dobiti 12 mafina, ali meni je ispalo 18 komada (uvek dobijem više mafina nego što piše u originalnom receptu).

Verzija za štampu

08.12.2011.

FBI rukavice: Prstohvat soli

Tokom novembra i decembra u okviru igrice za FoodBlogger-e FBI rukavice pod istragom je prelepi blog Prstohvat soli. Ovu igru je osmislila veteranka Maja sa bloga Cooks and Bakes, a u okviru nje zadatak nam je da tokom dva meseca isprobavamo recepte sa zadatog bloga i onda nase utiske objavimo u jednom ili više postova.

Anin blog Prstohvat soli je svakako jedan od najlepših koje sam videla. Ana je izuzetno talentovan fotograf, a njene fotke hrane imaju neku notu topline koja mene posebno oduševljava. Sem lepih fotografija, ovaj blog krase i odlični recepti. Od nekih za nas neobičnih do pravih starinskih porodičnih. :)
Osim recepata koje ovde navodim, isprobala sam i Čoko bombice sa višnjama, ali fotke su mi nestale jer sam imala problema sa externim hard diskom. :( Inače, i ove bombice su oduševile degustatore, a bilo ih je dosta jer su bile deo posluženja na mom poslu, povodom Isakovog rođenja (mada je on tada imao već 6 meseci :)). Htela sam da probam još dosta recepata, ali ne znam da li ću stići do kraja decembra, pa zato post objavljujem sada.

Recepte ću kopirati sa Aninog bloga, jer volim da su mi svi ovde, a mrzi me da ponovo sve kuckam. :) Ja ću samo dodati naše utiske.

ČORBA OD ŠARGAREPE I SOČIVA

(originalni recept)


SASTOJCI:

  - 1 srednji crni luk
  - 300g šargarepe
  - 50g sočiva (ja sam stavila crveno)
  - 75ml mleka
  - 500ml vode
  - 1/2 kocke za supu
  - 1/4 kašikice karija
  - so, beli biber po ukusu
  - maslinovo ulje



IZRADA:

Crni luk iseći na kockice, šargarepu na kolutiće, sočivo oprati pod mlazom vode.
Na par kašikica maslinovog ulja, u dubljoj šerpici, propržiti luk, dodati šargarepu i dinstati oko 5 minuta. Nakon toga dodati sočivo i nastaviti sa dinstanjem još 5 minuta. Začiniti karijem i dinstati još 2 minuta. Naliti mlekom i vodom, dodati pola kocke za supu, posoliti, smanjiti na srednju vatru i kuvati dok povrće, posebno sočivo ne omekša.

Kada je povrće omekšalo, skloniti šerpu sa ringle i štapnim mikserom ispasirajte povrće kako bi dobili gustu čorbu (ako nemate štapni mikser, jednostanvo šupljom kašikom odvadite povrće, prebacite u blender ili u secka, "sameljite" ga i vratite u šerpu sa tečnošću). Vratiti još par minuta na ringlu, da proključa i začiniti po ukusu.

Služiti uz mešavinu jogurta i pavlake i malo sušene majčine dušice.

Ništa nismo menjali. Čorbu smo jeli sa jogurtom i jako smo zadovoljni. Jednom od degustatora je bila pregusta, ali to je stvar navike.

Verzija za štampu

KINESKE PALAČINKE

(originalni recept)


SASTOJCI:

 - 2 velike šolje brašna
 - 1/2 šolje vruće vode
 - mladi luk ili praziluk
 - so
 - ulje

 

IZRADA:

Zamesiti testo.Mesiti ga dok ne postane glatko.Ostaviti da odstoji oko 20-ak min.

Testo podeliti na 6 jednakih delova.

Uzeti jedan komad i razvući ga oklagijom. Premazati uljem, posoliti i naređati  praziluk (Ja sam možda stavila previše praziluka, ali nije smetalo ukusu. Samo je bilo teže razvaljati posle.)  Urolati kao palačinku. Zaviti palačinku kao puža. Malo spljoštiti dlanom. Opet oklagijom napraviti krug.

Peći u tiganju u koji ste sipali ulje tako da pokrije dno posude.
Za sam postupak najbolje je da pogledate Anine fotke da bi sve bilo jasnije. Ja sam ovim oduševljena i sigurno ću praviti opet. Jedino sam presolila, sledeći put ću voditi računa. :)

Verzija za štampu

VENČIĆI SA MEDOM

(originalni recept)


SASTOJCI:

  - 80g masti
  - 1 jaje
  - 70g meda
  - 250g brašna
  - 1/2 kašikice praška za pecivo
  - prstohvat soli
  - narendana korica jednog limuna
  - prah šećer za oblaganje

 

IZRADA:

Prosejati brašno i dodati mu prstohvat soli i prašak za pecivo.


Mast ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi omekšala. Kada omekša dodati jaje i penasto umutiti. Dodati narendanu koricu limuna, med i dobro sjediniti sastojke. Brašno dodavati postepeno dok se ne zamesi mekano testo. Ako je testo lepljivo, staviti ga na pola sata u frižider da se dobro ohladi.

Pripremiti veliki pleh od rerne, obložiti ga papirom za pečenje. Rernu upaliti da se greje na 180° C.

Kidati komadiće testa veličine većeg klikera, valjati u glistu, pa krajeve spojiti da bi se dobio venčić. Ređati na pleh obložen papirom za pečenja, sa malim razmakom između, jer će se blago raširiti tokom pečenja. Venčiće možete premazati žumancetom i posuti makom ili ostaviti nepremazane (lepši su nepremazani). (Nismo ih premazivali)

Peći dok ne dobiju tamniju boju. Po potrebi probati jedan da vidite da li je unutrašnjost pečena.

Vruće uvaljati u prah šećer i ostaviti da se ohlade.

U potpunosti sam sledila recept. Zaista su odlični, nikakvih zamerki nemam. Retko stavljam mast u keksiće jer mi je dragi vegetarijanac i žao mi je zbog toga. Ovo je zaista sjajan recept! 

Verzija za štampu


SLATKI ČVORIĆI

(originalni recept)


SASTOJCI:

  - oko 780g brašna (smanjiti/povećati po potrebi) (otprilike ovoliko sam i potrošila)
  - 20g svežeg kvasca (stavila sam jednu kesicu suvog kvasca)
  - 250 ml vode
  - 250g maslaca sobne temperature (ili 200g hladne masti) (radila sam sa 250g margarina, jer maslaca nisam imala u kući, a nema ga ni u obližnjoj prodavnici)
  - 100g šećera
  - 1 kašikica soli
  - 2 jaja
  - nadjev po želji (kod mene čokoladni krem i pekmez od šljiva)


IZRADA:

Kvasac izmrviti, posuti malo šećera po njemu  i preliti sa 250ml tople vodom. (Ja sam suvi kvasac pomešala sa malo šećera i prelila toplom vodom). Ostaviti da nadođe.

Maslac/mast dobro izmešati  sa šećerom. Dodati jaja i sjediniti. Dodati nadošli kvasac. Sve dobro promešati.

Početi sa postepenim dodavanjem brašna. Možda vam neće otići cela, gore navedena količina brašna, pa ga sipajte malo po malo, dok se ne dobije mekano testo, koje se lako radi i ne lepi za ruke. Mesiti oko 5 minuta. Ostaviti oko sat vremena da kisne.
Kada se testo udvostručilo, podeliti ga na dva dela.

Uzeti jedan deo i razvući u pravougaonik (minimum pola cm deblljine). Polovinu pravougaonika premazati nadevom. Preklopiti ne namazanom polovinom. Nožem iseći na trakice, oko 2 prsta debljine. Zatim svaku trakicu zaceći po sredini, tačnije podeliti je na dve trake, ali ostaviti spojene u vrhu. Onda te dve trakice, koje su spojene u vrhu, isprepletati. Spojiti krajeve dobijene "pletenice"  tako što se jedan kraj blago podvuče pod drugi, kao da ćete da vežete čvor. (Postupak motanja možete videti na Aninim fotkama u originalnom receptu). Ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Ponoviti sa drugom polovinom testa.

Ostaviti ih još pola sata da odmore. Za to vreme zagrejati rernu na 200° C. Peći oko 15 minuta, dok ne dobiju boju po površini i po dnu. Gotove i ohlađene posuti šećerom u prahu.

Fenomenalna peciva. Ova sa čokoladnim kremom su posebno dobra! Htela sam jedan deo da pravim sa lešnicima, ali zbog bebca nisam stigla da ih izlupam i očistim. Sledeći put ću tako...

Verzija za štampu

PARADAJZ ČORBA

Ovu čorbu nisam pravila u sklopu FBI rukavica več ranije, a naše utiske o njoj pogledajte ovde. :)


Sve u svemu, bilo je zadovoljstvo isprobavati Anine đakonije... Zaista smo uživali! Ana, hvala na svakom od ovih finih recepata... A mi ćemo sigurno u tvoju kuhinju i u budućnosti češće svraćati... :)

04.12.2011.

Pita od oraha

Moja mama je odlicna kuvarica, ali stalno govori da ne voli kuvati. Kaze da ne uziva u tome... Meni nije jasno kako neko ko ne uziva u kuvanju, sprema tako dobru hranu, ali dobro... :) Poslednjih meseci, posto su ona i tata sada sami u kuci, mama sprema subotnji porodicni rucak na kom se svi okupljamo. I naravno, svi hvalimo mamina jela... Cini mi se da je to pozitivno uticalo na nju, pa se sada cesce desi da ju zateknem kako prelistava recepte koje je godinama isecala iz raznih novina i lepila u sveske (izuzetno je organizovana). I sve cesce isprobava nesto novo...

Secate se price o 'velikim' knjigama koje smo kupile preko Interneta? Ovu pitu je mama pravila po receptu iz jedne od tih knjiga. Ukus nam se jako dopao, pa sam joj predlozila da ju fotkam i objavim na blogu. Bas se obradovala! :)


SASTOJCI:

 - 300 g brasna, prosejanog
 - 200 g putera iseckanog na listice
 - 1 jaje
 - 1/2 kesice praska za pecivo ili 1/2 kasicice sode bikarbone
 - 160 g secera
 - rendana korica od 1/2 limuna
 - sok od 1/2 limuna
 - 1 kasika mleka

Fil:
 - 5 zumanaca
 - 250 g secera
 - 200 g mlevenih oraha
 - rendana korica od 1/2 limuna
 - 40 g izrendane cokolade
 - 5 belanaca


IZRADA:

Brasno i puter pomesajte i prstima dobro izdrobite da se ne osete gomilice putera. Dodajte prasak za pecivo (ili sodu bikarbonu) i secer, pa sve pomesajte. Zatim, dodajte jaje, koricu i sok od limuna i mleko, te brzo zamesite cvrsto testo. (Sve ovo mozete uraditi i u multipraktiku.) Testo umotajte u providnu foliju i ostavite 30 min u frizideru.

Dok testo stoji, pripremite nadjev. Zumanca i secer penasto izmesajte mikserom. Dodajte mlevene orahe, koricu od limuna, cokoladu i cvrsto umucen sneg od belanaca. Belanca dodavajte postepeno, mesajuci kasikom, a ne mikserom.

Odstajalo testo podelite na dva jednaka dela. Jedan deo razvaljajte na velicinu pleha (oko 20x30cm) koji ste podmazali i posuli brasnom. U pleh stavite koru od testa (pazljivo, da ne pukne) pa preko kore sipajte pripremljeni fil. Preko fila stavite koru razvijenu od druge polovine testa.

Gornju koru malo izbockajte viljuskom ili cackalicom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180C dok fino ne porumenai (30-40 min). Pecenu pitu, jos vrucu, pospite secerom u prahu.

Verzija za stampu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...