30.11.2011.

Nana Anine kiflice sa sirom - kuVarijacije

Jos jedan mesec je na izmaku i vreme je za objavu fenomenalnih kiflica koje su bile tema igre za FoodBlogger-e kuVarijacije. Svi igraci :) kuVarijacija prave jelo prema receptu koji je odabran i izglasan pocetkom meseca, a onda svoje radove objavljuju na isti dan - poslednji dan u tekucem mesecu.

Tema ovomesecne igre su bile Nana Anine kiflice sa sirom koje je u oktobru objavila Taci na svom super blogu U dzaku brasna. Hladni jesenji dani su idealno vreme za pecenje kiflica. Ja ih najcesce pravim prazne, pa ih jedemo umesto hleba. Ovaj put sam strogo pratila recept jer sam htela da budu kao Tanjine nane. :) Tanja je toliko lepo napisala uvod da bih ove kifle verovatno pravila i van kuVarijacija.


Recept je zaista dobar i nemam zamerki. Potrosila sam manje od onih dodatnih 100g brasna jer mi je testo brzo postalo dovoljno tvrdo. Ali, potrosila sam vise sira jer mi svi volimo bogato filovane kifle. Premazivanje snegom od belanca mi je bilo neobicno, ali ni to nisam menjala. Mada, mislim da cu sledeci put ipak koristiti zumance razmuceno sa vodom jer moji vole kad su kiflice zlacane... :) Sve u svemu, jako smo zadovoljni i ponovicemo recept jos dosta puta!!! Taci, hvala i tebi i nani na receptu! :)

SASTOJCI:

 - 500 g brasna (potrosi se oko 450g)
 - 1 kasicica soli
 - 2 kasicice secera
 - 250 ml mlakog mleka
 - 1 jaje
 - 80 ml ulja
 - 175 g margarina

Fil:
 -  250 - 300g svezeg sira (ja sam stavila oko 350g, a dve kiflice su mi ostale prazne :))
 - 1 jaje
 - krupna morska so i kim za posipanje


IZRADA:

Izvaditi margarin dosta ranije iz frizidera da omeksa. Svih 500 g brasna prosejati, ali odmeriti 400g u posebnu vanglu.

U odmereno brasno dodati so i kasicicu secera. Kvasac u maloj cinijici razmutiti sa 50 ml mleka i kasicicom secera i ostaviti na toplom da naraste. Zumance razmutiti sa uljem.

U pripremljeno brasno doda se ostatak mlakog mleka, ulje umuceno sa zumancetom i nadosli kvasac. Sve se kratko izmuti varjacom u jednu prilicno retku masu. Sada se postepeno (saku po saku) dodaje ostatak brasna i to tako sto se testo u vangli pomeri varjacom, a brasno se sipa ispod. Mesiti rukama dok testo ponovo ne postane lepljivo, pa dodati sledecu turu brasna i ponoviti postupak. Kada se dobije dovoljno tvrdo testo (ali i dalje meko tj. dovoljno tvrdo da se sa njim moze raditi) sipa se malo brasna ispod njega i po njemu, pokrije se i ostavi na toplom da udvostruci volumen.

Nadoslo testo istresti na podlogu koju nije potrebno brasniti jer po testu vec ima dovoljno brasna. Podeliti ga na 8 delova, pa svaki deo umesiti u jufku. Jufke se malo razviju u diskove precnika oko 15 cm. Od osam diskova, 4 se premazu omeksalim margarinom pa se oni poklope nepremazanim diskovima.

Svaki od dobijena 4 dela razviti u veliki krug, pa krug iseci na 8 trouglova. Svaki trougao malo recnuti na kracoj stranici da se lakse formira kiflica. Staviti po malo fila (dobro se izmesaju jaje i sir i po potrebi posole) i urolati kiflicu. Prilikom rolanja testo blago povlaciti da kiflica dobije lepsi oblik.

Kiflice slagati u veliki pleh od rerne koji ste podmazali ili oblozili papirom za pecenje. Nije potrebno ostavljati mnogo prostora izmedju njih, pa ce prilikom pecenja malko srasti sto je skroz OK.

Preostalo belance umutiti u sneg pa svaku kiflicu obilno premazati njime. Po belancetu sipati kim i(ili) krupnu morsku so ili nesto drugo (susam, mak) ako vise volite. Presotali margarin iseci na kockice i njih sloziti po kiflicama.

Peci u rerni zagrejanoj na 180C 20-ak minuta bez prethodnog narastanja.

Verzija za stampu

24.11.2011.

Šira, indijski puding od griza

Za detinjstvo me vežu samo slike. Ne znam zašto, ali čini mi se da su celokupna sećanja već nestala. Možda samo nemam dovoljno dobro pamćenje? Možda ima i drugih razloga... Ponekad vidim neki prizor, predmet, čujem neke reči ili pesmu, pročitam nešto i neka od slika se pojavi pred očima. Iznenadi me jer kao da je nastala odjednom, a pre toga ju duuugooo nisam videla.

Jedna od slika koja se vrati svake godine, negde u rano proleće je šuma prepuna šafrana. Grm iza kuće je bio prepun tih prelepih cvetova! Nije se moglo proći kroz šumu, a da se neki ne nagazi. Većina je bila ljubičasta ali bilo je i belih... Ponegde je to mnoštvo bilo prekinuto žbunićima prelepih šumarica. A na samim obodima šume krili su se jaglaci i visibabe... Ništa lepše od toga! Tako bih volela da jednom opet vidim taj prizor... Ponekad mi se čini da ću i ostariti sa tom željom...


Saznanje da je šafran najskuplji začin na svetu je za mene bilo šokantno. Zar onaj moj šafran zbog kog smo sestre i ja jednom dobile batine jer smo došle kući par sati kasnije nego što je trebalo? (Zadržale smo se 'malo' berući prelepe cvetove, a i igrajući se u napuštenim lisičjim jamama. :)) Hm... Naravno, nije to taj šafran kao što napokon znam. I nisam razočarana zbog toga. Ovaj naš šafran bar neće zbog toga biti brzo uništen... Evo i fotke (sa interneta je, nije moja) da se vidi razlika između ova dva cveta.

obični šafran                                          začinski šafran
Šafran je ovomesečna tema igrice Ajme koliko nas je! a ovaj zanimljiv začin nam je za razmišljanje i isprobavanje zadala draga Dilajla sa bloga Svaštarica. Meni je ovo bio pravi izazov jer nikada nisam probala šafran. Već dugo ga čuvam (moja Joja mi ga je donela na poklon iz Tunisa), ali nikako nisam znala šta bih sa njim. A sada kada sam krenula u pretragu i potragu pronašla sam brdo zanimljivih recepata. Najpre su mi pažnju privukla testa sa ovim začinom. Imaju divnu žutu boju, a sigurno lepu i aromu. Nažalost, nisma stigla da ih isprobam. Na kraju sam se odlučila za jedan jednostavan recept koji je delovao i zanimljivo. Radi se o jelu (slatkišu) koje se zove sheera tj. shira a pravi se sa propečenim grizom u Indiji. Prema onom što sam pročitala Indijci ovo prave mnogo gušće, pa se nakraju seče u kockice, ali ja sam recept prilagodila našem ukusu...


(originalni recept)

SASTOJCI:

 - 1.5 kašika ulja
 - 15-20 grožđica (1 kašika, otprilike)
 - 12 oraha
 - 75 g šećera
 - 450 ml mleka
 - 5 kašika griza
 - prstohvat šafrana (u nitima)

IZRADA:

Najpre u mleko stavite niti šafrana i promešajte da šafran pusti boju.

Zagrejte ulje pa na njemu propržite (na umerenoj temperaturi) suvo grožđe i seckane orahe 2 minuta. Dodajte griz, pa skroz smanjite temperaturu i propecite ga stalno mešajući 30ak sekundi. Zatim dodajte šećer i opet dobro promešajte.

Na propečeni griz polako sipajte mleko uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Kuvajte sve 5-6 minuta dok se ne zgusne.

Sipajte u činijice i služite toplo.

18.11.2011.

Nemacki seljacki hleb

Siloviti, iznenadni nastup kasne jeseni nas je zatekao. Nekako odjednom, posle zaista mnogo toplih dana u kojima smo uzivali prethodnih nedelja, sunce je izgubilo na snazi... Nastupila je posebna tišina koju sa sobom nosi hladnoća. I lepota... Onaj divni osećaj kada sa šoljom tople kafe ili čokolade, u omiljenom džemperu, iz dobro zagrejane sobe gledate napolje, u maglu i kristaliće leda na prozoru. Uvek sam volela taj osećaj.

Htela sam danas da objavim recept na temu šafrana koji nam je zadatak ovaj mesec, ali sam to ipak malo pomerila. Nekako mi ovom danu bolje pristaje - hleb. Domaći, pravi, onako topao, mek... :) Zamislite sada jedno parče sa nekom finom domaćom marmeladom (možda Brankinom :)). Ja mnogo volim da mesim hleb i da tražim nove varijacije na tu temu. Marljivo čitajući Vaše postove, vidim da i mnogi od Vas u tome uživaju...


Ovaj recept sam pronašla u Lisinom dodatku Pekarski recepti. Ne znam da li seljaci u Nemačkoj zaista prave hleb na ovaj način, ali nama se mnogo dopao... Priprema traje tri dana, ali u suštini uopšte nema mnogo posla. Samo tog trećeg dana ima malo više gnječenja i mešenja. :) Sve ostalo je čekanje...

SASTOJCI:

I deo:

 - 20 g svežeg kvasca
 - 500 ml tople vode
 - 1 kašičica šećera
 - 250 g belog pšeničnog brašna

II deo:

 - 500 g raženog brašna
 - 250 g belog pšeničnog brašna
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašičica šećera
 - 250 ml tople vode


IZRADA:

I deo:
Dva dana ranije sveži kvasac usitnite i stavite u odgovarajuću posudu. Kvascu dodajte kašičicu šećera i kašiku brašna, pa sipajte mlaku vodu. Sve izmešajte, pa dodajte ostatak brašna. Dobro izmešajte da masa bude bez grudvica. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon tog vremena nadošlo testo dobro izmešajte, opet pokrijte i ostavite još 24 sata da stoji na sobnoj temperaturi.

Nakon ta dva dana meni je testo malo čudno izgledalo (kao da se deo istaložio) i uplašila sam se da ništa od svega toga neće biti. Ali, ne odustajte, samo nastavite... :)

II deo:
U posudi izmešajte raženo i belo brašno, so i šećer. Dodajte kiselo testo koje je stajalo dva dana i mlaku vodu. Sve dobro izmešajte varjačom, a onda kad više ne budete mogli mešati varjačom istresite testo na pobrašnjenu podlogu i mesite rukama. Testo je potrebno gnječiti i mesiti baš dugo, 15-20 minuta, uz povremeno dodavanje brašna na dasku, da se ne lepi. Ovo je najgori deo posla... Dobro umešeno testo stavite u posudu, pokrijte krpom i ostavite 1.5 - 2h da izrasta.

Dizano testo opet izručite na pobrašnjenu podlogu i mesite oko 5 min (jako važan deo!). Testo oblikujte u dve dugačke vekne, stavite u plitak, podmazan pleh, zasecite po površini i ostavite još 1h da izrasta.

Hleb pecite u rerni zagrejanoj na 220C, oko 45min. Ako vidite da Vam površina previše tamni, možete staviti jedan veliki pleh od rerne na najviše nosače, da ga štite.

Pečen hleb umotajte u blago navlaženu krpu i ostavite da se malo prohladi...

I za kraj, nekoliko fotki iz naše smrznute bašte... :)


  




14.11.2011.

Mus od mlečne čokolade

Najpre Vam donosim fotografiju našeg dragog kučenceta, kao što sam obećala... :) Mala kuca je dobila i ime - Beka. Nije baš neobično, ali joj pristaje. U poslednjih desetak dana, koliko je kod nas, prilično se popravila na težini. Mada, i dalje je slabija od svoje sestrice, koja je također trenutno kod nas.


I Beka i Gara su pravi hit za klince iz ulice. Pri povratku iz škole, svi zastanu pored naše kapije da se sa njima malo poigraju. :) A njih dve, blesave, samo jurcaju sa kraja na kraj dvorišta! Jedva sam bar Beku uslikala. Garu je bilo nemoguće držati na jednom mestu, bez pomeranja. :)

Ovaj mus je nastao jedno veče kad sam jednostavno MORALA praviti neki slatkiš. Znate li taj osećaj? Bila sam i nervozna i umorna, ali nisam odustala... :) U originalnom receptu (u knjizi 'A Year of Desserts) se koristi čokolada sa velikim procentom kakaoa, ali ja ju trenutno nisam imala u kući. Odlučila sam da probam sa mlečnom čokoladom - i odlično je! Zbog toga što je mlečna čokolada slađa od gorke, mus nisam dodatno uopšte šećerila...


SASTOJCI:

 - 225 g mlečne čokolade
 - 2 kašike likera od pomorandže
 - 25 g putera
 - 4 jaja
 - 90 ml slatke pavlake
 - na vrh noža soli
 - 4 kašike vode

IZRADA:

Na pari istopiti čokoladu sa vodom uz često mešanje da dobijete skroz glatku masu. Skloniti sa šporeta tj. vrele vode, pa dodati puter i liker od pomorandže. Još jednom sve dobro izmešati.

Mikserom dobro mešati žumanca dok se ne dobije gusta i svetla masa (2-3 minuta). Ako ne želite koristiti sveža jaja, žumanca moćete mikserom istući na pari. U penastu masu postepeno dodavati čokoladu uz miksanje.

Izmiksati slatku pavlaku i postepeno ju dodati u masu sa čokoladom.

Izmiksati belanca u čvrst sneg. Dodati malo soli i još miksati. Dodati najpre jednu kašiku belanaca u čokoladnu masu i izmešati energično kašikom, a onda postepeno dodavati ostali sneg uz lagano mešanje.

Mus sipati u odgovarajuće posudice i ostaviti bar 3h da se dobro ohladi u frižideru. Najbolje ga je jesti tek sledeći dan...

08.11.2011.

Serviettenknödel

Dobili smo kučence! :)

Pre nekoliko dana moja seka je pronašla tri napuštena kučeta. Mnogo su slatki! Nisu suviše mali, taman nekako najslađi - pufnasti i razigrani. Jedan je beo, drugi smeđ, a treći crn! Čupavi i blesavi! Uzela ih je u uverenju da će ih lako udomiti... Nažalost, nije to baš tako lako. Svima su mnogo dragi, ali ili imaju kuče, ili nemaju uslova ili ga jednostavno ne žele...

I tako smo jedno udomili mi, a drugo mama i tata. :) Treće je pronašlo dom kod jedne tete koju ja ne poznajem. Još mu nismo smislili ime... E, samo da vidite Ićin osmeh kada ih posmatra! :)


Serviettenknödel su tradicionalni austrijski recept za odličan prilog koji se pravi od starog hleba. Mogu se služiti uz razne soseve, a mi smo ih ovaj put jeli sa vrlo jednostavnim umakom od suvih vrganja.

Recept je iz časopisa Sale&Pepe, mart 2009.

SASTOJCI:

 - 250 g hleba, starog najmanje 2 dana
 - 2 jaja
 - 0.5 dl mleka
 - 1 srednja glavica crnog luka
 - 30 g putera
 - 1 kašika seckanog peršunovog lista
 - po ukusu so, biber


IZRADA:

Izdrobite hleb u neku posudu. Stavite mleko da se zagreje do tačke vrenja, pa ga odmah prelijte preko izdrobljenog hleba. Sve promešajte i odmah posudu poklopite i ostavite da stoji 1h.

U međuvremenu oljuštite luk i iseckajte ga na sitne kockice. Pržite luk na otopljenom puteru dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dinstani luk dodajte omekšalom hlebu.

U hleb dodajte i jaja, peršunov list, so i sveže mleveni biber. Sve jako dobro izmešajte da se dobije kompaktna masa.

Isecite komad papira za pečenje (dužine oko 30 cm), pokvasite ga i iscedite. Na ovaj način će postati savitljiv. Masu od hleba prebacite na pripremljeni papir i oblikujte kao deblji valjak, dužine oko 20-25 cm. Uvijte papir za pečenje i krajeve čvrsto zavežite nekim jačim kanapom (kao bonbonu).

Ubacite ovu veknu u ključalu vodu i ostavite da se kuva 1h. Kuvanu veknu pomoću makaza oslobodite od papira, isecite na kriške i služite uz sos po želji.

04.11.2011.

Pita od griza

Mi povremeno imamo običaj da kupujemo razne stvari preko sajtova sa aukcijama. Znate li za takve sajtove? Jedan od njih je Limundo. Na tom sajtu se moze naci sve i svašta. Najčešće smo kupovali knjige i razno semenje i sadnice. Ponekad imamo sreće i za stotinak dinara kupimo neku knjigu koju smo godinama tražili...


Jednom, u delu sa kuvarima, primetila sam da se prodaju knjige Domaći kolači, autora Ivanke Biluš, Cirile Rode i Ivanke Božić i Domaća kuhinja Ivanke Karačić. Početna cena je bila 400 din za svaku knjigu pojedinačno. Prilično za ovaj sajt, ali... Te knjige i mene i Joju i mamu podsećaju na neka davna, srećnija vremena. Još uvek se sećam starih maminih primeraka i crno-belih fotografija u njima.

Dugo smo se dvoumile da li da ih kupimo ili ne. Ipak, iz silne želje da mama ponovo ima te knjige, odlučila sam se da ih uzmem. Pa 400 din i nije tako mnogo za knjigu tog formata (21x15 cm) sa dosta stranica i tvrdog poveza... Uplatila sam novac i čekala da knjige dođu. Inače, moja ponuda je bila jedina na toj aukciji...

A kad su došle... Još uvek se šalimo na taj račun, a mislim da nećemo ni prestati!!! :) Knjige koje smo platile ukupno 800 din su bile džepnog formata! Dimenzije 7x10 cm!!! Prodavac na aukciji ih je tako fotografisao da se nikako nije mogla naslutiti veličina knjige, a dimenzije nije naznačio. Nama nije ni palo na pamet da su džepne, jer nismo ni znale da postoji džepno izdanje... :(

I tako... Naučila sam lekciju i sada unapred, kad nešto kupujem, pitam sve živo, čak i ono što je očigledno. A ove knjige često koristimo. Ja sam zadržala Domaće kolače, a mami sam poklonila Domaću kuhinju. Ovo je jedna pita po receptu iz te odlične i veeeelikeee knjige. :)


SASTOJCI:

Testo:

 - 250 g brašna
 - 150 g putera
 - 50 g šećera
 - 1 žumance
 - 1 kašika kisele pavlake
 - limunova korica

Fil:

 - 600 ml mleka
 - 80 g pšeničnog griza
 - kašičica arome vanile
 - malo limunove korice
 - 2 jaja
 - 100 g šećera
 - 50 g suvog grožđa


IZRADA:

Najpre skuvajte griz. Mleko stavite na šporet, dodajte aromu vanile i postepeno sipajte griz uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Kuvajte 10-15 minuta. Skuvan griz ostavite da se prohladi.

Od brašna, maslaca, šećera, žumanceta, limunove korice i kisele pavlake brzo umesite prhko testo. Možete koristiti multipraktik, ali ja to ipak radim rukama. Testo umotajte u providnu foliju i ostavite oko 30 minuta u frižider da se odmori.

Žumanke i šećer penasto izmešajte mikserom. Belanca istucite u čvrst sneg. U ohlađen griz dodajte ulupana žumanca muteći mikserom dok se masa ne sjedini (nekoliko minuta jer je ohlađen griz dosta stegnut), pa suvo grožđe. Na kraju pažljivo umešajte sneg od belanaca.


Odstajalo testo podelite na dva dela. Razvaljajte jedan list testa na veličinu tepsije (oko 20x30 cm) i stavite ga na dno. Tepsiju nije neophodno pomazivati, mada ja to ponekad uradim, za svaki slučaj. Preko ovog lista testa sipajte pripremljeni fil, a preko fila drugi list razvaljanog testa. Pitu izbodite na nekoliko mesta viljuškom ili čačkalicom.


Pecite na 180 C dok ne porumeni (oko 40 min). U knjizi piše 50 min na 220C, ali dobro je da ih nisam poslušala.


Ohlađenu pitu obilno pospite šećerom u prahu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...