31.10.2011.

Zagorske štrukle

Zagorske štrukle su bile zadatak u sklopu igrice za FoodBlogger-e kuVarijacije. KuVarijacije su mesečna igra u okviru koje svi učesnici prave jelo prema istom receptu, odabranom na početku meseca i onda objavljuju rezultate istog dana - poslednjeg dana u tom mesecu. Meni je ovo prvo učešće u ovoj igri...

Kao što sam napomenula, ovaj put zadatak je bio pripremiti Zagorske štrukle,  po receptu sa Nadinog divnog bloga Just Good Food.


Pošto sam i ja iz Hrvatske, sam pojam štrukli mi nikako nije nepoznat. Ne sećam se da li sam ih ikada jela, ali moji roditelji su ih povremeno spominjali, uvek uz reči pohvale. Štrukle su jelo karakteristično za Hrvatsko Zagorje i mogu se praviti u slatkoj i slanoj verziji, zapečene u rerni ili kuvane pa zapečene... Pomalo podsećaju na pitu od sira, ali su ipak drugačije. Ne bih se mogla odlučiti šta mi se više dopada... :) Prave se sa vučenim testom koje je obogaćeno jajetom, filuju se sirom, uvijaju stolnjakom. Osnovna razlika u odnosu na klasične pite je sečenje na komade pomoću tanjira.

Dvoumila sam se da li da pravim slane ili slatke štrukle, ali za prvi put sam se ipak odlučila za slane. Pošto su nam se jako dopale, a ni izrada nije baš toliko komplikovana, drugi put ću praviti i slatke. Također, drugi put ću probati i kuvanu verziju jer mi mama kaže da su takve još lepše...

Ja sam u potpunosti pratila Nadin recept, pa ću ga ovde samo prepisati. Jedina malecna izmena je preliv za koji sam promešala neutralnu i kiselu pavlaku.


SASTOJCI:

Testo:

 - 300 g glatkog brašna (ja sam koristila specijalno belo brašno Ratara iz Pančeva. Ovo nije reklama, ali brašno im je zaista sjajno!)
 - malo soli
 - 1 jaje
 - 2-3 kašike ulja + ulje za premazivanje
 - 1dcl mlake vode

Nadjev:

 - 500 g svežeg sira
 - 1 dl kisele pavlake
 - 1 jaje
 - 1 kašičica soli (povećala sam količinu soli u odnosu na Nadin recept jer sam želela slane štrukle, ali to zavisi i od slanosti sira)

Preliv:

 - 2 dl neutralne pavlake
 - 1 dl kisele pavlake
 - 1 jaje
 - 1/2 kašičice soli

IZRADA:

Od svih sastojaka za testo umesiti glatku, čvrstu kuglu. Ja sam mešenje započela mikserom, nastavcima za testo, pa sam nastavila rukama. Formiranu kuglu premazati sa uljem i ostaviti oko pola sata da odmara na sobnoj temperaturi.

Za nadjev pomešati sve sastojke.

Po stolu raširiti platneni stolnjak i lagano ga pobrašniti. Na sredinu staviti odstajalo testo. Najpre ga širiti oklagijom, pa nastaviti rukama, pažljivo od sredine ka rubovima. testo se zaista lako razvlači i ne puca. Raširiti ga da bude što tanje.

Nadjev rasporediti u krug po testu. Sredinu testa na kojoj nema nadjeva premazati uljem. Pomoću stolnjaka uviti testo u rolat. Ivicom tanjira iseći ovu veliku štrudlu na male štrukle. Formirane štrukle slagati u podmazanu tepsiju i peći u rerni zagrejanoj na 200C oko 30 min.

Za preliv pomešati sve navedene sastojke. Deset minuta pre kraja pečenja štrukle preliti i još zapeći.

Najlepše su dok su vruće. :)

29.10.2011.

Minjon torta

Kada smo prilično davno otvorile nalog na Coolinarici, moja sestra Jovana (Jojo) i ja smo živele na istoj adresi, tj. kod mame i tate. :) Većinu kolača smo pravile zajedno ili je jedna od nas pravila, a ona druga bila strogi kritičar i naravno, obavezni degustator. Zato smo i otvorile zajednički nalog.


U međuvremenu se mnogo toga promenilo. Najpre sam iz kuće otišla ja (i to ne baš daleko, samo preko puta ulice), a ove godine i Jovana. I sada svaka u svojoj kuhinji pravimo kolače... Ipak, jedna stvar se nije promenila. Iako sada retko pravimo nešto baš zajedno, i dalje se čujemo telefonom kada nešto pravimo i obavezno obe degustiramo napravljene poslastice... :) Imamo sreće pa živimo prilično blizu.

Ovu divnu tortu je Joja pravila za rođendan svom dragom. Recept je pronašla u jednom starom kuvaru. Torta je jako lepog ukusa. Jedna od onih jakih, od kojih vam treba samo jedno parče...
Samo jedna napomena: slobodno smanjite količinu šećera!


SASTOJCI:

I kora:
 - 4 belanca
 - 150 g šećera
 - 150 g mlevenog badema
 - 1.5 kašika brašna

II kora:
 - 4 belanca
 - 150 g šećera
 - 150 g propečenog i mlevenog lešnika
 - 1.5 kašika brašna

III kora:
 - 150 g šećera
 - 150 g mlevenih oraha
 - 4 belanca
 - 1.5 kašika brašna

Fil:
 - 12 žumanaca
 - 250 g šećera
 - 1 kesica vanilin šećera
 - 250 g putera

Dekoracija:
 - seckani bademi


IZRADA:

I kora: Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Na kraju dodati bademe i brašno i lagano sjediniti (mikserom na najmanjoj brzini ili kašikom). Sipati u pleh (20x35 cm) obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180C, 15-20 min.

II kora: Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Na kraju dodati lešnike i brašno i lagano sjediniti (mikserom na najmanjoj brzini ili kašikom). Sipati u pleh (20x35 cm) obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180C, 15-20 min.

III kora: Najpre napraviti grilijaž od oraha i šećera. U šerpi sa debljim dno na nižoj temperaturi istopiti šećer (bež mešanja). Kada se šećer istopi dodati mlevene orahe, promešati i izručiti na papir za pečenje. Kada se ohladi samleti u multipraktiku ili usitniti u avanu. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati pripremljeni grilijaž. Lagano sjediniti (mikserom na najmanjoj brzini ili kašikom). Sipati u pleh (20x35 cm) obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180C, 15-20 min.

Fil: Žumanca mutiti na pari sa šećerom i vanilin šećerom dok se masa ne počne zgušnjavati. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati umućen malsac i još mutiti dok fil ne postane penast.

Ređanje: Kora od lešnika - fil - kora sa grilijažem - fil - kora od badema. Celu tortu premazati filom i posuti seckanim bademima.

24.10.2011.

Kesten praline

Mama nam je nedavno sa Korduna donela kestene koje su ona i baka vredno sakupljale. Najveci deo smo odmah ispekli napolju. Za pečenje kestena tata je napravio i 'pecaljku' kakvu smo imali nekada davno, kod kuće. Ta 'pecaljka' je u stvari stara šerpa kojoj je dno izbušeno, pa ima mnogo, mnogo rupa. :) Mi kestene uvek pečemo napolju, u dvorištu, na otvorenoj vatri. Tako smo navikli od detinjstva i tako su nam ukusniji. Posle takvih kestena svi budemo musavi i garavi, ali to nam ne smeta... :)

Ostatak kestena je stajao u frižideru i čekao mog Acu, poslednjeg člana porodice, koji je na dan pečenja bio na poslu. Ali dani su prolazili i mi smo nekako zaboravili na kestene. Svi sem mame, koja bi se svaki put kada otvori frižider setila kako ih je marljivo skupljala... I tako mi je rekla da moram da ih potrošim pre nego što se svi ucrljive...


Nisam dugo razmišljala već sam se odmah odlučila za Tamarine Praline punjene kremom od maruna. Čim sam ih videla kod Tamare, jako su mi se dopale. Baš dugo nisam pravila praline, a još duže nisam kuvala kestene. Ponekad pravimo kolače od kestena, ali sa kupovnim kesten pireom.

Kuvanje kestena je lepo prošlo. Jedino mi je bilo malo teže ljuštenje jer su se ohladili (Isak je baš tada odlučio da zaplače :)), ali ni to nije bilo strašno. Premazivanje papirnih korpica čokoladom je najdosadniji deo posla. Za sledeće praline ću obavezno kupiti još neke kalupe (za sada imam samo plastične zvezdice).

Sve u svemu, ovo je fenomenalan desert koji je poslužio kao divan poklon za jedan rođendan... Tamara, puno hvala! :)


SASTOJCI:

 - 200 g tamne čokolade
 - 50 g omekšalog putera
 - 50 g šećera u prahu
 - 100 g propasiranih kestena
 - 1 kašika ruma


IZRADA:

Za punjenje pralina izmešati propasirani kesten (ja sam ga dobro samlela u multipraktiku. Ostale su male čestice, ali nisu nam smetale), omekšali puter, šećer u prahu i rum mikserom.

Tamnu čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj i njome premazati kalupe za praline. Premazane kalupe staviti na 2-3 minuta u zamrzivač, da se čokolada stegne.

Formirane čokoladne korpice puniti kremom od kestena, pa ih zaliti istopljenom tamnom čokoladom. Ponovo ih vratiti u zamrzivač na 2-3 minuta.

Stegnute praline izvaditi iz kalupa (ako koristite papirne korpice kao ja, oljuštiti papir) i dekorisati po želji belom čokoladom kao ja ili mlečnom, kao Tamara.

Ja sam odmah pravila duplu količinu, ali ovo su mere za dvadesetak pralina.

20.10.2011.

Dzem od smokava sa majcinom dusicom

Jedan lep, suncan, prilicno topao jesenji dan se sasvim polako, ali definitivno promenio. Miholjsko leto je gotovo i sada nastupa prava jesen. Ne ona vesela, razigrana, šuštava, koja više podseća na kasno leto, već prava - tmurna, hladna, kišovita... Ona koja mi se svake godine jako dopada i koju jedva čekam tokom oktobra, ali koja mi dosadi već polovinom novembra... :)

Danas smo po prvi put u sezoni založili vatru u kući... Prijatna toplina iz radijatora se vrlo brzo raširila kućom. Toliko brzo da smo jedva primetili da više nije u kući prijatno već jako vruće. A onda smo primetili da iz radijatora u spavaćoj sobi po podu i krevetu pršti nekoliko mlazova crne tečnosti, a na samom radijatoru raste jedna polukružna džomba... I tako, prvog dana naše grejne sezone, nama je pukao radijator. :( Sada čekamo novi...


A ja sam jedva ugrabila malo vremena da kuckam ovaj post. I radujem se što pišem o majčinoj dušici kao temi igrice Ajme koliko nas je! Ovu divnu temu nam je zadala naša draga domaćica Laka kuharica.


Jako volim majcinu dusicu/timijan (Thymus serpyllum) i zaista ju stavljam u skoro sva jela koja spremam. Iskreno, ponekad i preteram, ali ne mogu odoleti. :) Sem toga, to je i moj omiljeni caj, a zauzima i počasno mesto u našoj začinskoj bašti. Baš ove godine smo ju presadili i od jednog napravili nekoliko bokora.


Kada sam videla temu, odmah sam poželela da napravim nešto slatko sa majčinom dušicom. Ne znam zašto, ali učinilo mi se da bi ona dala lep miris nekom slatkišu. Nakon malo pretraživanja, odlučila sam se za recept koji nije klasičan slatkiš, već se služi uz neki fin, aromatičan sir ili pršutu. Tako preporučuju autori recepta. Ja sam probala kombinaciju sa sirom i dopala mi se. Ali ovaj džem je fin i sam, namazan na parče hleba.

Recept je adaptiran odavde.


SASTOJCI:

 - 125 ml meda po izboru
 - 1 kašičica rendane pomorandžine korice
 - 1 kašičica seckane, sveže majčine dušice
 - malko krupne morske soli
 - 400 g svežih smokava


IZRADA:

Sipati med u činiju i zagrevati na umerenoj temperaturi.

U vreo med dodati pomorandzinu koricu, seckanu majcinu dusicu i malcice soli. Krckati oko 1 min.

Dodati smokve isecene na cetvrtine. Promesati i kuvati 5-10 min dok smokve ne omeksaju. Trebaju biti i dalje cvrste, ali omeksale... :)

Ohladiti i sluziti uz neki aromatican sir ili tanko secenu prsutu. Ili oboje... :) Ili parce hleba...

Moze stajati u frizideru do dve nedelje...

14.10.2011.

Ilonkina pogača

Možda zbog toga što sam početnik u ovom bloggovanju, ali mnogo mi se dopadaju naše igrice! :) Nekako mi je baš interesantno spremati nešto na zadanu temu, isprobati recept koji i ostali probaju ili malo detaljnije pogledati neki drugi blog. Često, na vašim blogovima vidim mnogo odličnih recepata, ali poneke, vremenom zaboravim. Nažalost...

U okviru igrice FBI rukavice, u kojoj prvi put učestvujem, ovaj put je zadatak da se isproba nešto fino sa Snježinog bloga Vrtaljica. A na Snježinom blogu ima dosta finih stvarčica. :) Ja sam najpre, optimistično, izabrala nekoliko recepata koje ću probati, ali ipak ne stižem. Zato sam odlučila da probam nešto što mi je u tom trenutku baš trebalo u kući - hleb. I nakon pretrage, gledanja, smišljanja, odlučila sam se za ovu super pogaču... :)


Mogu vam reći da je odlična - posebno topla, uz hladan jogurt... Sledeći put ću samo pogaču posuti propečenim susamom, da bi se više osetio.

(originalni recept)

SASTOJCI:

 - 700 g brašna
 - 2 jaja
 - 400 ml mlakog mleka
 - 1 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 1 kesica suvog kvasca
 - po potrebi ulje
 - susam


IZRADA:

U plastičnu vanglu sipati sve sastojke osim ulja i susama i varjačom ili mikserom umesiti testo (ja sam to radila mikserom, sa spiralnim nastavcima).

Umešeno testo, odmah, bez izrastanja, prebaciti na pobrašnjeni stolnjak i oklagijom razvući veoma tanko. Razvučeno testo premazati uljem, pa posuti susamom. Pomoću stolnjaka, testo uviti kao rolat.

Ovu dugačku štrucu podeliti u 2-3 dela, prema veličini tepsije u kojoj ćete pogaču peći. Dobijene delove prebaciti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i ostaviti na toplom 30-45 min da malo izraste.

U međuvremenu uključiti rernu na 200C da se zagreje. Pred samo stavljanje u rernu pogaču premazati uljem. Peći 30-35 min.

10.10.2011.

Sunce piči, mi roštiljamo... :)

Sunce definitivno više ne 'piči', ali mi smo roštiljali pre dve nedelje, kada su poslednji dani septembra pomalo podsećali na avgustovske vrućine. Sasvim neplanski, moj dragi je odlučio da ribu za ručak ne pravi u rerni već napolju... :)


Već duže vreme mene svako roštiljanje podseti na ovu pesmu Hladnog piva. Ne znam da li vi volite Hladno pivo (bend, a ne piće - mada, može i piće :)), ali mi smo ga pre voleli. I kako se Hladno pivo promenilo, izgleda da smo se i mi promenili. Ovde mislim na svoju generaciju, kraj dvadesetih i početak tridesetih. I tako me baš svaki stih ove pesme asocira na naše društvo koje se još uvek otima činjenici da vreme (ipak) prolazi... I da se ljudi (ipak) menjaju...

Ma, da ne duljim više - tog vrelog, septembarskog dana smo uz smuđa na roštilju jeli:

TORTILJE ZA ROŠTILJ (Majine)


Za ovaj recept ste verovatno svi već čuli. Mi smo ih prvi put pravili nekoliko dana nakon što je Maja objavila recept. Odlične su! I odomaćile su se u našoj kuhinji...

SASTOJCI:

 - 500 g mekog belog brašna
 - 2 kašičice soli
 - 250 ml mlake vode
 - 5 g svežeg kvasca (ja sam ovaj put stavila sasvim malo suvog kvasca, jer trenutno nisam imala svežeg)
 - ulje


IZRADA:

U plastičnoj činiji izmešati mlaku vodu, kvasac i so. U ovu tečnost odmah dodati 250 g brašna i varjačom dobro izmešati. Ostaviti na toplom mestu oko 1-2h, tj. dok se ne pojavi mnoštvo mehurića na površini.

Nakon što je kvasac proradio, postepeno dodavati ostalo brašno, u porcijama. Čim dobijete kuglu testa prebaciti ju na pobrašnjenu podlogu i nastaviti mesiti rukama uz dodavanje brašna, dok god je testo lepljivo. Maja kaže da se potroši još 200-250 g brašna, ali ja sam potrošila manje i od toga (negde oko 180 g). Uglavnom, dobijena kugla testa mora biti glatka i elastična, bez tragova brašna po površini.

Testo vratiti u čistu, suvu i nauljenu vanglu. Vanglu pokriti plastičnom folijom i ostaviti 15ak minuta.

Nakon tog vremena testo ponovo prebaciti na podlogu, lagano pritisnuti i podeliti na 6 loptica. Svaku kuglicu nauljiti i rastanjiti oklagijom na veličinu tiganja u kom ćete peći tortilje.

Formirane tortilje rukama preneti na suv i ugrejan teflonski tiganj. Peći oko minut sa jedne i druge strane. Pečene tortilje vaditi u šerpu koju odmah treba poklopiti, pa će biti divno mekane. Ja sam prošle godine dobila na poklon neku promotivnu, Pepsi činiju koja je nešto kao termos za čvrstu hranu, pa nju koristim u ovakvim situacijama. Tortilje treba da odstoje poklopljene 15ak minuta.

MEDITERANSKE GLJIVE

Recept za ove punjene šampinjone je iz nekog novinskog dodatka koji se zove Gljive. One nisu spremane na roštilju, ali su poslužene uz ribu i fino su se uklopile.


SASTOJCI:

 - 500 g šampinjona
 - 3 čena belog luka, sitno seckanog
 - 1 glavica crnog luka
 - 2-3 kašike prezli, najbolje domaćih
 - malo maslinovog ulja
 - grančica ruzmarina
 - nekoliko listića bosiljka
 - malo rendanog tvrdog sira po izboru
 - so, biber


IZRADA:

Odvojite repove od glavica šampinjona. Repove sitno iseckajte.

U ove sitno seckane gljive, dodajte sitno seckan crni i beli luk. U tiganju zagrejte 2-3 kašike maslinovog ulja i dodajte smesu gljiva i luka. Dinstajte dok gljive ne omekšaju, 10-15 minuta.

U omekšale gljive dodajte prezle da upiju višak tečnosti (možda će biti potrebno i manje nego što je navedeno u receptu). Posolite i pobiberite, pa dodajte i sitno seckan ruzmarin i bosiljak.

Odvojene glavice punite ovim nadjevom i slažite u malu tepsiju. Svaku pečurku pospite sa malo rendanog sira i zapecite u zagrejanoj rerni 15ak minuta.

04.10.2011.

Baklava rolnice

Već duže vreme osmišljavam i planiram novi izgled bloga koji bi mi se zaista dopadao. U nadi da će vremenom, možda, postati i moj znak prepoznavanja... :) U stvari, ja još uvek nisam stigla ni da pregledam sve gadžete koje nam blogger nudi... Verovatno ima dosta korisnih mogućnosti. U svakom slučaju neke osnovne stvarčice sam napokon smislila - naslov i potpis...

Pošto ja zaista ne znam da koristim PhotoShop (već duuugooo planiram da naučim, ali nikako da mi stigne na vrh prioriteta), dizajnerski deo posla sam prepustila svom dragom zetu Urošu (HVALA! :)) i zadovoljna sam krajnjim rezultatom. Nadam se da se i Vama dopada...


A sada vezano za recept - ovo je moja prva baklava! :) Do sada je u našoj porodici baklavu pravila samo mama. Njena je dosta dobra, ali iskreno, ne bih rekla da je najbolja koju sam probala... Najbolju pravi baka Anđa i čim ju vidim tražiću recept... :) A moraću jednom probati napraviti baklavu sa domaćim korama... Kad ovladam materijom, probaću i neke druge kombinacije ukusa...

Ja sam se odlučila za ovu jednostavnu i malo drugačiju verziju. Drugačija je zbog griza na koji ja u baklavi nisam navikla, ali koji uopšte ne smeta ovom finom kolaču.

(originalni recept)

SASTOJCI:

 - 500 g kora za baklavu

sirup:

 - 600 g šećera
 - 1/2 l vode
 - 1 kesica vanilin šećera
 - 3 kriške limuna

nadjev:

 - 100 g šećera
 - 300 g mlevenih oraha
 - 200 g griza
 - 1 kašičica praška za pecivo
 - po potrebi vode
 - po potrebi ulja


IZRADA:

Skuvamo sirup od šećera, vanilin šećera i vode. Kad provri kuvamo 5 minuta i pri kraju dodamo kriške limuna. Ostavimo sirup da se ohladi. U odnosu na originalni recept ja sam u sirup isekla jedan ceo limun.

Za fil pomešamo šećer, mlevene orahe, griz i prašak za pecivo. Dodajemo malo po malo vode i dobro mešamo dok smesa ne postane sjedinjena.

Izbrojimo kore u paketu. U mom pakovanju je bilo 16 kora, a to znači da ćemo imati 8 velikih rolni (duplo manje). Fil podelimo na onoliko delova koliko ćemo imati rolni. Uključimo rernu na 180C.

Raširimo jednu koru i poprskamo ju uljem, pa preko nje stavimo drugu koru koju opet poprskamo uljem. Na jedan kraj kore rasporedimo nadjev i čvrsto urolamo. Ovaj postupak ponavljamo dok ne potrošimo kore i nadjev. Dobijene rolate složimo u pleh, premažemo uljem i isečemo na rolnice dužine oko 5 cm.. Pečemo ih dok ne dobiju lepu, smeđkastu boju.

Pecene rolate prelijemo ohlađenim sirupom i ostavimo preko noći.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...