28.09.2011.

Rendžer keksići

Krajem prošle i početkom ove godine pravile smo mnogo raznih vrsta keksića. Baš smo se bile zarazile... Te sa tamnom čokoladom, te sa belom čokoladom... Pa sa kokosom, sa lešnicima, orasima... Sa cimetom, sa vanilom... Mnogo kombinacija i neverovatno mnoštvo ukusa! A onda smo ih nekako zaboravile praviti. Jednostavno zaboravile... Ne znam zašto, ali tako je...

I pre nekoliko dana meni su pali na pamet ovi fini keksići koji su izazvali naše oduševljenje pre prilično mnogo vremena! Baš smo ih tada svi voleli! Lepi na oko, jednostavni za pripremu, a ukusni za nepce... :)


SASTOJCI:

 - 125 g omekšalog maslaca
 - 80 g belog šećera
 - 80 g smeđeg šećera
 - 1 kašika ekstrakta vanile
 - 1 veće jaje
 - 140 g brašna
 - 1/2 kesice praška za pecivo
 - na vrh noža sode bikarbone
 - na vrh noža krupne morske soli
 - 50 g kokosa
 - 50 g oraha
 - 50 g ovsenih pahuljica
 - 80 g čokolade sa 70% kakaa


IZRADA:

Zagrejati rernu na 200C. Iseckati krupno orahe i staviti ih u zagrejanu rernu na 5 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade. Smanjiti temperaturu rerne na 175C.

Obložiti 2-3 pleha papirom za pečenje.
U činiji miksati omekšali maslac sa obe vrste šećera oko 5min, dok ne postane svetlo i kremasto. Dodati aromu vanile i jaje i nastaviti sa miksanjem jos 2-3 min.

Posebno izmešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Postepeno dodavati ove suve sastojke u mokre i izmiksati. U ovu masu dodati ohlađene orahe, kokos, pahuljice i krupnije iseckanu čokoladu.

Ređati gomilice na papir za pečenje sa razmakom jer će se keksići raširiti i sniziti. Peći oko 10 min. Pečene keksiće ostaviti da se ohlade u plehu.

Od ove količine se dobije između 25 i 30 keksića! Čuvati ih u zatvorenoj staklenoj ili limenoj kutiji.

22.09.2011.

Pašteta od patlidžana

Jako volim ranu jesen... Kada napokon prođu letnje vrućine, a još uvek nije mnogo hladno. Sve počne lagano, jedva primetno da se smiruje, a opet - sve je još uvek živo... Volim kada mi je prijatno u tankom džemperu, kada mi nije vruće u starkama... I volim plodove koje jesen donosi...


Jedan od tih plodova, koji se javlja negde na prelazu iz leta u jesen je patlidžan. Ove godine sam po prvi put primetila da su mu čak i cvetovi lepi. Do sada nekako nisam ni obraćala pažnju... Iako jako (čak i preterano) volim biljke, povrće sam konstatovala jedino i isključivo kao hranu. Ove godine se to donekle promenilo.


Do prošle godine mi nismo znali baš kako da koristimo patlidžan. Stavljali smo ga u ajvar i pohali smo ga. Ništa više... A i pohan nam se nešto nije dopadao. Ali listajući razne blogove, sajtove, kuvare primetile smo mnoštvo recepata sa ovim plodom koji su nam se učinili zanimljivim. Već smo ih nekoliko isprobale i oduševile se! Jedan od njih koji dopušta razne kombinacije i varijacije je namaz od patlidzana.


(originalni recept)

SASTOJCI:

 - 1 srednji patlidžan
 - 150 g krem sira
 - 2 češnja belog luka
 - 80 g seckanih oraha
 - 1 kašika majoneza
 - so, biber po ukusu
 - malo seckanog peršunovog lista

IZRADA:

Uključiti rernu na 220C. Oprati i obrisati patlidžan, staviti ga na pleh i u rernu. Peći oko pola sata tj. dok ne omekša. Pečen patlidžan oljuštiti i ostaviti u cediljci da se malo ocedi i prohladi.

U dubokoj činiji, štapnim mikserom samleti patlidžan u kremastu masu. Ovoj masi dodati sir, sitno seckan beli luk, seckane orahe, majonez (ili ulje) i sve sjediniti viljuškom ili kašikom. Na kraju po ukusu posoliti, pobiberiti i dodati seckan peršunov list.

Odlična je uz parče toplog domaćeg hleba i malo svežeg paradajza! A najbolja je nakon što sat-dva odstoji u frižideru da se ukusi fino povežu... :)

17.09.2011.

Crumble od sljiva

Danas nam je bio prilicno naporan dan tj. prava radna akcija. Pravili smo ajvar i to od pecenja paprika, ciscenja, mlevenja i na kraju pecenja samog ajvara... Uf, moja omiljena zimnica je sada spremna! :) Toliko sam umorna da sam mislila da ovaj post pisem sutra, ali bolje da ne odlazem...


Po prvi put ucestvujem u super igrici Ajme, koliko nas je! u kojoj je ovaj put Snjeza za temu zadala sljive. Imala sam nekoliko ideja u glavi, ali sam se ipak odlucila za najjednostavniju. Crumble kao vrstu slatkisa sam prvi put pravila ovog leta. Do tada nikada nisam jer mi se cinilo nekako suvise jednostavno. Mislim, napravi se neka posipka na bazi putera, rasiri po svezem vocu i zapece... Ali, jako nam se dopalo... Brzo i stvarno ukusno! A moze se praviti sa bilo kojim vocem... Naravno, najbolje sezonskim...

Recept za ovaj crumble je iz casopisa Sale&Pepe, jun 2011.

SASTOJCI:

 - 200 g brasna
 - 1 kg sljiva
 - 150 g smedjeg secera
 - 160 g putera
 - 4 kasike muslija po vasem izboru (moze i nekog 'home made')
 - 75 g lesnika


IZRADA:

Operite sljive, pa ih ocistite od kostica. Polovine sljiva rasporedite u malu tepsijicu ili vatrostalnu posudu 20x30 cm ili okrugli pleh precnika 26 cm. Sljive pospite sa 40g secera.

Zagrejte rernu na 180C. Lesnike iseckajte, pomesajte ih sa brasnom, preostalim secerom i omeksalim puterom. Mesiti brzo, vrhovima prstiju da se dobije mrvicasta masa i da se puter dobro razmesi. U ovu masu umesati i musli, pa te mrvice rasporediti po vocu.

Kalup staviti u rernu da se pece 20ak minuta tj. dok povrsina ne postane blago zapecena i hrskava.


I to je to... U receptu navode da se sluzi topao ili hladan, a uz njega lepo ide kuglica sladoleda od vanile. Mi smo ga brzo pojeli bez dodataka... :)

11.09.2011.

Cheesecake sa vinogradarskim breskvama i lešnikom

Mi svi volimo kolače sa sirom. I pečene i nepečene. Samim tim volimo i sve verzije cheesecake-a, a stvarno smo ih mnogo probali. Jedna nam se dopadne malo više, druga malo manje, ali nijedna nije baš loša...

Pošto smo prošlog vikenda imali goste odlučila sam se da iskoristim poslednje vinogradarske breskve u ovoj sezoni. Iskombinovala sam ih sa standardnim kremom sa sirom koji često koristimo. Taj fini krem sam ovaj put obogatila grilijažom koji jako volim. I tako, malo po malo, iskombinovala sam jako finu torticu... :)

Inače, sledećeg dana, kada su gosti otišli slikala sam i parče torte, ali pre nekoliko minuta te fotke su mi nestale na nepoznat način sa kompjutera (a na aparatu sam ih odmah izbrisala, naravno :()... :( Ne znam šta se desilo sa njima, ali kad kliknem na ikonicu piše 'invalid image'.


SASTOJCI:

Podloga:

 - 300 g mlevenog keksa
 - 110 g otopljenog maslaca
 - 50 g tamne čokolade
 - 1 kašika meda
 - 2-3 kašike marmelade od bresaka

Fil:

 - 350 ml slatke pavlake
 - 400 g milerama
 - 50 ml soka od bresaka
 - 1 kesica želatina
 - 1 kašika arome vanile
 - 50 g šećera u prahu

Grilijaž:

 - 150 g lešnika
 - 100 g šećera

Preliv:

 - 6-7 vinogradarskih bresaka
 - 70 g šećera
 - 40 g skrobnog brašna (gustina)
 - po potrebi vode

Dekoracija:

 - 200 g bele čokolade
 - 150 ml slatke pavlake


IZRADA:

Pripremiti okrugli kalup sa pokretnim ivicama prečnika 26 cm. Dno kalupa obložiti papirom za pečenje.

Za podlogu izmešati mlevene kekse sa istopljenim maslacem, otopljenom čokoladom i medom. Sjediniti u kompaktnu masu i time obložiti dno kalupa. Podlogu premazati marmeladom ili pekmezom od bresaka i ostaviti u frižideru.

Pripremiti grilijaž. Najpre propeći malo lešnike. Mi to radimo tako što ih pečemo 5 min na 200C. Ohlađene lešnike iseckati. U šerpici debelog dna istopiti šećer na niskoj temperaturi, bez mešanja. U otopljen šećer dodati seckane lešnike, promešati da se lešnici oblože šećerom pa masu istresti na papir za pečenje. Ostaviti da se ohladi pa usitniti u avanu ili jednostavno sa čekićem ili nečim sličnim.

Želatin preliti sa nekoliko kašika vode prema uputstvu sa kesice i ostaviti da nabubri. Izmiksati slatku pavlaku u čvrst šlag. U pavlaku dodati mileram, aromu vanile i šećer u prahu i još malo miksati. Nabubreli želatin preliti sa sokom od bresaka i na niskoj temperaturi zagrevati dok se ne istopi. Istopljen sipati u masu od milerama i pavlake. U ovaj krem dodati istuckani grilijaž i sve izmešati mikserom. Fil sipati preko ohlađene podloge i vratiti u frižider na 2h.

Za preliv očistiti i oljuštiti breskve (možda ih ne treba ljuštiti, ali naše su dosta prašnjave i obično pranje ne bi pomoglo), pa ih izblendirati. Odmeriti dobijenu količinu soka i po potrebi dodati vode da bude ukupno 400 ml. Mali deo odvojiti, a ostatak staviti da se greje. Pomešati skrobno brašno sa šećerom, pa razmutiti sa odvojenom količinom soka. Sipati ovu masu u proključali sok i skuvati kao puding. Malo prohladiti pa sipati preko stegnute podloge. Lepo razmazati pa vratiti u frižider na još 2-3 sata.

Sa skroz ohlađene i stegnute torte skinuti obruč od kalupa. Tortu ukrasiti obručem od bele čokolade. Za sam obruč je potrebno oko 100-120 g čokolade, a od ostatka sam napravila male kockice koje sam pobola u ružice od slatke pavlake...

07.09.2011.

Cherry paradajzići punjeni sirom

Kao što sam u prethodnom postu spomenula, suša je ove godine prilično oštetila baštu. Uprkos svakodnevnom zalivanju, posledice se vide na svakom koraku. Krastavci su trajali jaaaako kratko i nismo ih ni stigli staviti u tegle. Najbolje je prošlo ono povrće koje je ostalo u plasteniku.

Ipak, ima dovoljno svega za svakodnevnu upotrebu. Najeli smo se domaćih tikvica i jagoda... Bilo je sasvim dovoljno paprika i luka...


Neocekivano brzo su prošli obični, veliki paradajzi. Jednostavno ih je plamenjača dotukla. Ali, iznenadili su nas njihovi mali drugari tj. cherry paradajzi. Oni se još uvek izuzetno dobro drže i ima ih baš dosta! Eto, upravo samu sebe podsećam da ih stavim i u zamrzivač. A ovaj recept je jednostavan način da ih iskoristimo sveže...

SASTOJCI:

 - 25 cherry paradajza
 - 200 g svežeg sitnog sira
 - 100 g kisele pavlake
 - 100 g kačkavalja
 - krupna morska so, crni biber
 - 10-15 listova svežeg bosiljka
 - maslinovo ulje
 - po potrebi prezle


IZRADA

Opranim paradajzićima najpre odseći vrhove tj. male poklopce. Kašičicom izvaditi unutrašnjost sa sokom i košpicama (ovaj miks se može izmiksati sa malko soli i popiti). Paradjziće posoliti i okrenuti naopačke 20-ak minuta da se cede.

Izmešati sir, pavlaku i sitno rendani kačkavalj. Ovu masu začiniti biberom i solju po ukusu. Ja nisam dodavala so jer mi je sir bio već sasvim dovoljno slan. U nadjev dodati sitno seckan bosiljak...

Pleh podmazati maslinovim uljem. Filovati paradajziće i svaki nakon filovanja umočiti u prezle. Slagati u pripremljeni pleh. Složene paradajze preliti mlazom maslinovog ulja...

Peći u rerni na 180C dok površina ne porumeni.


Možda će ova količina nadjeva biti i previše. To zavisi i od veličine paradajza...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...