31.08.2011.

Muffins sa pečenim paprikama, fetom i bosiljkom

Jutros sam izračunala da suša traje već tri nedelje... Jezivo! Zemlja i u bašti i u cvetnjaku i na travnjaku je skroz ispucala. Jednom smo stavili crevo sa vodom u jednu pukotinu i pustili da voda ide. Čisto probe radi... Išla je 20 minuta i još nije izašla napolje niti je sve to izgledalo kao blato... Sve je odlazilo u rupu...

Suša za nas znači i svakodnevno popodnevno zalivanje. To zaista nije težak posao, ali nakon nedelju dana ta obaveza postane dosadna. A čak i uz sve to zalivanje posledice suše u bašti su lako uočljive. Taman sam pronašla nekoliko finih recepata za zimnicu od paradajza kad mi mama reče da paradajza više nema. Još samo malo za svežu salatu i to je to. Čeri se još uvek drži, ali i on rapidno propada... :( Tužno...


Za ove muffin-e sam iskoristila pečena paprike od prošle godine, iz zamrzivača. Čudno da je neka kesica još i ostala, s obzirom koliko ih volim...

(originalni recept)

SASTOJCI:

 - 280 g brašna
 - 1 kašičica praška za pecivo
 - 1/2 kašičice sode bikarbone
 - 1/2 kašičice soli
 - 100 g izmrvljenog feta sira
 - 2 iseckane pečene paprike (očišćene i oljuštene)
 - 3 kašike na trakice seckanog svežeg bosiljka
 - 250 ml jogurta
 - 1 veće jaje
 - 60 ml maslinovog ulja


IZRADA:

Postaviti papirne korpice u kalup za muffin-e. Uključiti rernu na 180C.

U jednoj činiji izmešati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.

U drugoj činiji izmešati papriku iseckanu na kockice, izdrobljeni feta sir i bosiljak seckan na tračice.

U trećoj činiji (i poslednjoj, ne treba više činija) izmešati jogurt, jaje i maslinovo ulje mikserom ili samo žicom za mućenje.

U suve sastojke dodati tečne (sadržaj treće činije u prvu :)) i izmešati špatulom ili drvenom kašikom. Dobićete gustu masu i tako treba biti. U to dodajte papriku, sir i bosiljak i sve još jednom dobro izmešajte. Masu rasporedite u korpice do 2/3 visine.  Pecite 20-ak minuta...


U odnosu na originalni recept mi smo povećale količinu sira i stavile dve pečene paprike umesto jedne. Koristile smo jogurt umesto buttermilk-a kog kod nas nema...



25.08.2011.

Puslica torta sa čokoladnim kremom

Moj tata ima tri rodjendana godisnje. Za svaki u šali kaže (kada dodje taj dan) da je onaj pravi za koji se daju pokloni. Mi ga stalno zezamo da se već jednom mora odlučiti i izabrati jedan... Inače, jedan od datuma je dan kada se stavrno rodio (valjda, jer se baka baš i ne seća, ali zna da je to bilo vreme kada se žela pšenica :)), drugi je datum upisan u krštenici, a treći je dan kada je i zvanično upisan u knjige (baka ga je zaboravila odmah prijaviti već nekoliko meseci kasnije). Kažu da ova pojava i nije tako čudna i da ima još dosta takvih slučajeva, pogotovo na selu, gde je tata rođen gde su žene po dolasku iz porodilišta morale odmah raditi, a nije bilo vremena da se misli o birokratiji... :)

Uglavnom, ovu tortu sam pravila tati za rođendan... I:)
Recept je iz knjige 'Dr. Oetker - Maštoviti svet slatkiša i peciva'


SASTOJCI:

KORE

 - 4 belanaceta
 - 280 g secera
 - prstohvat soli

FIL:

 - 4 žumanceta
 - 50 g šećera
 - 25 g prosejanog kakaoa
 - 400 ml slatke pavlake
 - 100 g putera
 - kupine za dekoraciju


IZRADA:

Za kore umutiti mikserom belanca u čvrst sneg uz dodatak malo soli. Mešajući, postepeno dodavati šećer i nakon svake porcije šeććera intenzivno miksati dok se ne rastopi u snegu.

Uključiti rernu na 90C uz ventilatorsku funkciju.
Obložiti dva pleha papirom za pečenje i na njim iscrtati tri kruga prečnika 20cm (na jednom papiru iscrtati dva, a na drugom jedan). Okrenuti papir tako da nacrtana linija bude dole. Masu od belanaca sipati u vrecicu za dekorisanje sa manjim zvezdastim nastavkom i popuniti iscrtane krugove malim puslicama (istiskati ih jednu do druge).

Oba pleha sa korama istovremeno staviti u rernu i susiti 60min. Nakon tog vremena isključiti rernu, a kore ostaviti unutra dok se skroz ne ohlade. Ohlađene kore pažljivo odvojiti od papira za pečenje.

Za krem penasto mešati žumanca, šećer, kakao i 100ml slatke pavlake. Puter istopiti posebno, pa ga dodati smesi od kakaoa i mešajući sve prokuvati kratko (2-3 minuta). Skloniti sa vatre i ohladiti uz povremeno mešanje.

Ostatak slatke pavlake umutiti u čvrst šlag, pa umešati u ohlađenu čokoladnu smesu.

Jednu koru od belanaca staviti na tanjir, pa premazati kremom, pa drugu, pa opet krem i na kraju treća kora i opet krem. Po vrhu tortu dekoristai po želji, a ja sam koristila sveže, domaće kupine i čokoladu.

10.08.2011.

Paradajz čorba

Mama i tata tvrde da sam ja kada sam bila mala obožavala paradajz čorbu... Ja se toga nekako ne sećam. Zvuči mi nemoguće! Za mene je ona klasična, gusta paradajz čorba noćna mora (iako obožavam sveži paradajz)... Nažalost uvek ju neko oko mene voli pa se nađe ponekad i kao deo našeg ručka. Pre ju je obožavao tata, sada ju obožava Aca... :( Ja i Joja obično, mami za ljubav sipamo u tanjir 1-2 kašike i jedva progutamo. Inače, stvarno, ali stvarno nismo ni blizu razmažene što se tiče jela... :)


Kada sam kod Ane na blogu Kašičica šećera i prstohvat soli videla ovu čorbu, delovala mi je zaista drugačije. Kao prvo - Ana sve tako lepo uslika da sve sto objavi izgleda mnogo dobro, a drugo - ova čorba je od svežeg paradajza za razliku od svih drugih koje sam probala. I odlučila sam da joj dam šansu... Rezultat - svima se dopala! :) Doduše, moj dragi kaže da je dobra, ali ona klasična je ipak bolja. Ali, najvažnije - i meni i Joji je bila baš super! I sigurno ćemo ju još mnogo puta praviti! Ana, hvala ti! :)

U receptu ništa nisam menjala, samo što sam ja seckala paradajz, a čorbu na kraju delimično usitnila štapnim mikserom... Mislila sam da samo stavim link na Aninu čorbu, ali 'ajde da ne budem lenja - prepisaću recept ovde... :)


Sastojci:

 - 1kg paradajza
 - 1 glavica crnog luka
 - 1 čen belog luka
 - 1 veća šargarepa
 - 1l supe (kokšija ili povrtna kocka)
 - 2 žumanca
 - 6 kašika neutralne pavlake
 - 1 kašičica vinskog sirćeta
 - par listova svežeg bosiljka
 - maslinovo ulje
 - so i biber

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckati. Šargarepu narendati na krupno.

Potpuno zreo, domaći paradajz oprati, unakrsno zaseći svaki na dnu i ubaciti u vrelu vodu na 20ak sekundi (Ana kaže par minuta, ali naš paradajz je bio baš zreo pa smo to skratile u strahu da se ne raspadne). Posle tog vremena izvaditi paradajz i oljuštiti ga. Meso paradajza nožem sitno iseckati na kockice.

Pripremiti u 1l vode kocku povrtne supe.

U šerpu sipati kašiku  maslinovog ulja i dodati obe vrste luka i šargarepu da se polako dinstaju, uz povremeno dolivanje malih količina supe. Posle 15-ak minuta dodati paradajz. Promešati, dodati supu i začiniti po ukusu. Ostaviti da se krčka oko 20 minuta. Kao što je Ana i predložila, mi smo supu usitnile štapnim mikserom, ali da ostane i komadića povrća.

Žumanca ulupati sa neutralnom pavlakom i dodati kašičicu sirćeta.


Šerpu sa čorbom skloniti sa ringle i dodati žumanca sa pavlakom i sirćetom. Promešati, dodati sitno naseckan bosiljak.

05.08.2011.

Chocolate Chip Muffins




Pre nekoliko godina smo prvi put pravile mafine i iznenadile smo se koliko su jednostavni. U to vreme oni su se pojavili u raznim fancy kafeterijama po Beogradu i koštali su baš mnogo. Verovatno i sada dosta koštaju... U skladu sa cenom očekivale smo da su skupi i sastojcima i težinom pripreme. Naravno, pokazalo se bas suprotno... :)


Mafinii koje smo ovaj put pravile su baš dobri. Jako čokoladični i sočni... Po želji mogu se odozgo i nafilovati ganache kremom ili samo slatkom pavlakom. Ali, i bez toga su dovoljno dobri... :)

(original recept)


Sastojci:
 - 250 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1/2 kašičice sode bikarbone
 - 2 kašike kakaa
 - 175 g šećera
 - 150 g seckane tamne čokolade (sa što većim procentom kakaa)
 - 250 ml mleka
 - 90 ml ulja
 - 1 veliko jaje
 - 1 kašika ekstrakta vanile


Izrada:

Postaviti papirne korpice u kalup za mafine. Uključiti rernu na 200C.
U jednoj činiji izmešati suhe sastojke tj. brašno, prašak za pecivo i kakao prosejati, pa dodati šećer i sodu bikarbonu i seckanu čokoladu.
U drugoj činiji izmešati tečne sastojke tj. jaja, mleko, ekstrakt vanile i ulje. Tečne sastojke izmešati žicom za mućenje da posatne penasto, ali ne mutiti previše.
Sipati tečne sastojke u suve i sve sjediniti žicom za mućenje ili kašikom uz minimalno mešanje.
Pripremljenu masu sipati u korpice do 2/3 visine. Po želji, po površini dodati još nekoliko komadića seckane čokolade.
Peći 20ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C.


Od ove mase dobile smo 16 mafina...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...