30.07.2011.

Namaz od purpurnog bosiljka i susenog paradajza

Kazu da je bosiljak (Ocimum basilicum) najcesce upotrebljavana i gajena biljka na nasim prostorima. Ovu predivnu (i izgledom i mirisom i ukusom) jednogodisnju biljku i mi vec nekoliko godina imamo u svom vrtu. Svake godine u aprilu ga sejemo, u maju rasadjujemo, a tokom cvetanja beremo listice. Mi ih susimo i takve tokom zime koristimo i kao caj (prilicno jake arome) i naravno, kao zacin. Medjutim, kazu da je bosiljak jedan od zacina koji se jako tesko cuva. I susenjem i zamrzavanjem gubi vecinski deo svoje arome. Najbolje ga je koristiti svezeg, tokom sezone...

Ocimum basilicum - obicni bosiljak
Posto smo se prosle godine Aca i ja preselili u nasu kucu sa relativno malim dvoristem (mada sasvim dovoljnim) odmah smo se bacili na planiranje naseg vrta. Zelja nam je da to jednog dana bude pravi mali raj. Vazno mesto u vrtu vec sada ima nasa zacinska basta u kojoj vec imamo zalfiju, lavandu, ruzmarin, vlasac, kim, anis, korijander, mirodjiju, maticnjak, nanu, origano, majcinu dusicu i naravno - bosiljak.

Tajvanski bosiljak
Osim obicnog bosiljka, nabavili smo seme od jos tri vrste - tajvanski bosiljak koji ima zelene listove i ljubicastu cvast (kazu da daje poseban smek azijskim jelima; obicno se svez, sitno seckan pospe po vec gotovom jelu), purpurni bosiljak (ukusa skoro identicnog obicnom bosiljku, ali jako interesantne ljubicaste boje) i sveti bosiljak (o njemu skoro nista ne znamo, a i preziveo nam je samo jedan struk).

Purpurni bosiljak
U ovom receptu sam iskoristila saku listova purpurnog bosiljka koji je dao bas interesantnu boju gotovom namazu. Aca kaze da je namaz blago ljutkast, ali ne zbog belog luka. Mozda ta ljutina potice od purpurnog bosiljka, mada nisam sigurna.

NAMAZ OD PURPURNOG BOSILJKA I SUSENOG PARADAJZA


Sastojci:

 - 15-ak listova purpurnog bosiljka
 - 1 cen belog luka
 - 50 g melevenih badema
 - 7-8 susenih paradajza iz maslinovog ulja, iseckanih na komadice
 - 5-6 kasika ulja iz susenog paradajza
 - so
 - sveze mleveni crni biber
 - 1 dl kisele pavlake

Izrada:

Sve sastojke osim kisele pavlake sipati u duboku i usku plasticnu ciniju ili staklenu teglu i stapnim mikserom pretvoriti u kremastu, jako gustu masu. Soli i bibera sipati po ukusu. Soli jaaaako malo jer je suseni paradajz (bar ovaj nas, domaci) prilicno slan. U ovu gustu masu dodati 1dl kisele pavlake i vrlo kratko, jos jednom izmesati stapnim mikserom. I to je to... Vrlo jednostavno i vrlo ukusno...

26.07.2011.

Svečana pogača

Kada sam, ove zime, po snegu i ledu putovala iz Pančeva u Beograd (na Kumodraž, Beograđani znaju da je to prilično daleko) na posao, u odmakloj trudnoći, starije koleginice su mi govorile da uzmem bolovanje i idem kući. Da idem i da se odmorim, da čitam, uživam... Govorile su da kada beba dođe, odmora neće biti. Ja sam se na to samo smeškala i naravno, nastavila da radim. Stvarno sam mislila da preteruju... Naravno, očekivala sam da uz bebu dolaze dodatne obaveze, ali bila sam ubeđena da će biti vremena za sve! Pa, godinu dana neću raditi!!! Vau! Biću sa bebom, ponovo ću šiti, gajiću cveće, radiću u bašti, obnoviću sve one hobije koje sam godinama zanemarivala zbog posla...

Ipak, trebalo je slušati starije i iskusnije... :) Stvarno su bile u pravu... Ja NIŠTA ne stižem. Dani proleću nenormalno brzo. Trebalo bi da pišem i neke radove za posao, ali ništa... :( Možda nisam dovoljno organizovana... Ne znam. Toliko sam se radovala što ću napokon pokrenuti blog koji planiram već DVE godine i sada kada sam napokon to i uradila - opet nemam vremena za njega... :(

Nadam se da mi ne zamerate što već sada, na samom početku toliko zabušavam...

Ovu predivnu pogaču sam pravila pre nekoliko dana umesto hleba. Zaista sjajan recept!


SVEČANA POGAČA
(original recept)

Sastojci:

  - 500 g brašna
  - 2 jaja + 1 belance
  - 2 kašike ulja
  - 1 kašičica šećera
  - 1/2 kašičice sirćeta
  - 1 kašičica soli
  - 250 ml mleka
  - 100 g omekšalog putera
  - 7 g suvog kvasca (ja sam stavila celu kesicu od 10g jer mi je vaga pokvarena :()

Za premazati:

  - 1 žumance
  - 1 kašika mleka
  - za posipanje susam, mak, lan


Izrada:

Ugrejati 100 ml (od ukupne količine) mleka, pa u njega dodati šećer, kašičicu brašna i kvasac. Ostaviti poklopljeno 15ak minuta da se zapeni.

U činiju sipati brašno i so. Izmešati ih, pa dodati ulje, sirće, nadošli kvasac, jaja i ostatak mleka koje ste također ugrejali. Umesiti testo, najpre kutlačom, pa onda rukama. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga još 5-10 min tj. dok ne postane elastično, uz dodavanje brašna po potrebi (da se ne lepi).

Umešeno testo vratiti u činiju, premazati sa malo ulja, poklopiti i ostaviti na toplom dok se masa ne udvostruči (ja uvek stavim na šerpu sa vrućom vodom, a prekrijem aluminijumskom folijom).

Izraslo testo prebaciti opet na pobrašnjenu podlogu, lagano premesiti, pa podeliti na osam loptica. Svaku lopticu razvaljati u disk prečnika 10-15cm. Ove diskove podeliti na dve grupe po 4 diska. U svakoj grupi tri diska premazati sa pripremljenim omekšalim puterom. Složiti ih jedan na drugi, a na vrh staviti disk koji nije premazan puterom. Svaku od ove dve gomile (jednu po jednu) razviti u pravougaonik debljine oko 5mm. Ove pravougaonike opet premazati puterom i uviti u rolate. Rolate seći u cik-cak na parčiće.

Pripremiti tepsiju prečnika 26cm (ja sam uzela kalup za tortu sa pokretnim ivicama), podmazati ju i posuti brašnom. Isečene parčiće slagati uz ivicu tepsije u krug dok ih ne potrošite. Odsečene rubove staviti u sredinu. Sve složene delove premazati žumancetom umućenim sa kašikom mleka i posuti po želji...

Ostaviti pogaču još jednom da izrasta (oko 1h). Uključiti rernu na 180C. Pogaču peći najpre desetak minuta na ovoj temperaturi, a onda smanjiti na 160C i peći još oko 30 min.

17.07.2011.

Tiramisu (sa svežim jajima)

Mi svi jako volimo tiramisu. Isprobali smo već dosta recepata za ovaj desert. Od onih u čašici, gotovih za tili čas, pa do velikih, moćnih tiramisu torti. Od onih sa svežim jajima, do onih skroz bez jaja. Sve varijante su nam se jako, jako dopale! :) Ali ipak, naš favorit je varijanta sa jajima koja nisu termički obrađena.


Da bismo mogli praviti takav tiramisu moramo apsolutno biti sigurni da su jaja koja koristimo sveža. Postoji nekoliko testova da se to pokaže i kod svakog od tih testova, kupovna jaja (iz supermarketa, ne sa pijace) padnu... Mi imamo tu sreću da još uvek imamo sveža jaja od naših kokica. Tata ih gaji iz čiste ljubavi. Bezbroj puta je rekao da ih više neće držati jer je hrana za njih skupa i mnogo je jeftinije kupiti i jaja i piletinu, ali svaki put se predomisli... A posebno voli ove male kokice, takozvane kekerece... :)


Ovaj recept za tiramisu je iz časopisa Sale&Pepe, jun 2011. Osim recepta, u časopisu se o ovom finom desertu kaže i ovo: ''Kolač koji nosi ovo ime (u prevodu znači 'podigni me') nastao je sa dvostrukom namenom: da zadovolji nepca i da snabdeva energijom. Za njegovo poreklo vezane su mnoge anegdote, manje više verodostojne, počevši od one koja kaže da je nastao u 17. veku u čast vojvode od Toskane, Kozima Medičija. Ovom poslasticom bili su oduševljeni i dvorani koji su mu pripisivali afrodizijačka svojstva. Jedan drugi izvor navodi da je par vekova kasnije, italijanski političar i državnik Kavur veoma voleo tiramisu i smatrao da podiže moral. Istoričari koji se bave proučavanjem kuhinje, smatraju da potiče iz pokrajine Vičenca. Đuzepe Mafioli, pisac koji se bavio proučavanjem kuhinje, ubraja ga u tipične kolače ovog grada i beleži recept 'tirame-su visentin' u jednoj od svojih knjiga, podvlačeći da osnovni sastojak, krem sir maskarpone, treba da bude svež i kremast i kupljen direktno od proizvođača...''

Mi smo u receptu koristile Ella sir sa 0% mlečne masti. Maskarpone nam je suviše skup i priznajemo da ga nikada nismo ni probale...

Sastojci:

  - dvadesetak piškota
  - 3 veća sveža jajeta (mi smo stavile 4 mala, od naših kekereca)
  - 300 g sira maskarpone (mi smo stavile 400 g Ella krem sira)
  - 120 g šećera
  - 1 šoljica skuvanog jakog espresa (mi smo koristile instant kafu)
  - 1 čašica ruma
  - kakao prah
  - malko soli

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući vrlo malo soli. Žumancima dodati šećer (odvojiti dve kašičice) i mikserom duuugooo mutiti (5-6 min) dok se ne dobije svetao i vazdušast krem.

Kremu od žumanaca dodati sir, kašiku po kašiku, energično mešajući mikserom. Kada se dobije ujednačen krem, dodati rum i opet sjediniti... Ovom pripremljenom kremu pažljivo dodati sneg od belanaca (najpre jednu kašiku, da krem omekša, a onda postepeno ostatak). Masu sjediniti kašikom ili špatulom, da belanca ne splasnu...

Pripremiti instant kafu sa toplom vodom i dodati joj odvojene dve kašičice šećera. Piškote na kratko umakati u kafu i slagati u dublji pleh. Potrošiti polovinu piškota. Na piškote sipati polovinu pripremljenog krema, pa krem obilno posuti kakao prahom (kroz cediljku za čaj).

Preko kakaa složiti ostatak namočenih piškota, pa opet krem i na vrhu opet kakao. Ohladiti u frižideru najmanje 3 sata pre služenja... :)

14.07.2011.

Hleb sa vlascem i fetom

Prethodne dve nedelje sam imala previse obaveza i nisam stizala ni da sednem za kompjuter. Posetila nas je drugarica iz Češke sa kojom se dopisujem vec vise od 10 godina. Pre kada je dolazila vodili smo ju svuda i svakuda, ali sada zbog bebca skoro nigde nismo isli. Zato smo se potrudili da skoro svaki dan šetamo po Pančevu i obilazimo prijatelje koje je upoznala prilikom prethodnih poseta... :)

Sem toga, moja draga seka se udala :). Ona i njen muzic su vec duuuuugoooo zajedno, a pre dva meseca su se i uselili u njihov topli dom. Sad su to sve i ozvanicili. Naravno, nisu imali svadbu već malo venčanje, ali opet je bilo priprema. O samom venčanju ću pisati još jednom, pa ću okačiti i neku fotku. Moram jer su bili skroz neobični! :) Reći ću samo da je Joja bila u crnom, a Uroš u belom... :) Moj zadatak je bio - torta. Radila sam ju pod visokom temperaturom uz apsces krajnika (na dan venčanja sam završila na hitnoj), ali zadovoljna sam rezultatom. Slike imaju na Coolinarici... :)

Uz ovo sve, Isak je sve veći (sad je 3,5 meseca) i sve više vremena provodim igrajući se sa njim... Dobro, to mi nije samo obaveza već i uživancija... :)

I tako, sad se vraćam u normalu... Ovaj fini hlebac sam pravila pre svega ovog i na brzaka sam ga tada uslikala. Fotke i nisu nešto, ali hleb je odličan! :)

HLEB SA VLAŠCEM I FETOM

Sastojci:

  - 500 g belog brašna
  - 1 kesica suvog kvasca
  - 1 kašičica šećera
  - 100 g feta sira
  - 10 g svežeg vlašca
  - 2-3 kašike mleka
  - ulje
  - so
  - oko 3dl mlake vode

Priprema:

Prosejati brašno, pa mu dodati kvasac i šećer. Sve izmešati, dodati so pa umesiti testo sa toplom vodom. Ovu prvu fazu možete uraditi mikserom (nastavcima za testo) ili drvenom kašikom, ali kada se sastojci povežu prebacite testo na pobrašnjenu površinu i nastavite mesiti rukama još oko 10 min. Umešenu kuglu prebacite u blago nauljenu činiju. Zarežite ju, pokrijte i ostavite oko 1h i 30min tj. dok se ne udvostruči.

U međuvremenu, viljuškom izmrvite feta sir i dodajte mu sitno seckan vlašac. Pripremite kalup dimenzija 30x11cm. Podmažite i pobrašnite ga ili obložite papirom za pečenje.

Naraslo testo izvrnite opet na pobrašnjenu ploču i nežno istisnite vazduh iz kugle. Testo podelite na 20 jednakih delova. Svaki deo razvucite u disk prečnika oko 8cm. Na polovinu diskova nanesite fetu sa vlašcem i poklopite ih drugom polovinom diskova. Ivice pritisnite da se fino slepe. Kalup postavite u vertikalan položaj (da kraća ivica bude dole) i u njega slažite diskove. Kad ih sve složite vratite kalup u normalan položaj i nežno poravnajte površinu. Pokrijte i ostavite da izrasta oko 40 min.

Uključite rernu na 200C. Izrasli hleb premažite mlekom i pecite 30-35min.


Recept je iz časopisa Sale&Pepe, jun 2011.

Ovaj hleb je idealan za doručak. Uz njega vam treba možda još samo šolja jogurta... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...