26.06.2011.

Umak od pečenih tikvica

Kada počne sezona tikvica mi skoro ne znamo šta ćemo sa njima. Obično kasnimo u odnosu na pijacu (tata ih ne gaji u plasteniku već direktno u bašti), ali kada napokon krenu - krenule su... I onda ih pohujemo bar 20ak puta. Tek od prošle godine smo počeli da ih malo više koristimo i na neke druge načine.


Ovaj umak je nastao nekako slučajno. Trebao mi je prilog za pečene mlade krompiriće, a u frižideru je stajala tikvica i čekala svoj red. Da tikvica ne propadne, od nje sam napravila ovaj umak... I odličan je! Svima nam se dopao... ;)

Sastojci:

 - 1 veća tikvica (naša je imala 600 g)
 - 2 kašike maslinovog ulja
 - prstohvat krupne morske soli
 - 10 listova svežeg bosiljka
 - 2 kašike majoneza
 - 2-3 kašike ovčijeg kiselog mleka
 - po ukusu sveže mleveni crni biber


Priprema:

Uključiti rernu na 180C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.
Tikvice iseci na dugačke kriške debljine oko 0.5cm i poslagati ih po pripremljenom plehu. Pokapati ih maslinovim uljem i posoliti krupnom morskom solju. Peći u zagrejanoj rerni dok ne omekšaju (20-ak minuta). Pečene tikvice izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.

Ohlađene tikvice prebaciti u činiju, dodati listiće bosiljka i pomoću štapnog miksera pretvoriti u gust krem. U ovaj krem dodati majonez i kiselo mleko i pobiberiti prema ukusu. Ako je potrebno dodati i još soli. Još jednom sve proći štapnim mikserom i to je to... :)


Kao što sam pomenula, ovaj umak smo poslužile uz barkice od krompira (mladi krompirići se prepolove, te polutke zaseku i u svaku stavi navlažen listić lovora. Posoli se i poprska uljem i peče u rerni dok fino ne porumeni...).

22.06.2011.

Torta sa breskvama

Mlado stablo breskve u tatinom dvorištu je napokon ove godine baš rodilo... Neverovatno, ali istinito - imamo naše breskve! :) Jedini problem je što su sve sazrele u isto vreme i odjednom je svako dobio dosta bresaka, koje su već dosta meke tj. baš zrele. To 'dosta' nije puna gajba već 3-4 kg, ali opet je dosta... :)

Breskve iz zamrzivača i nisu baš nešto (mama svake godine stavi jedno pakovanje i posle ih odmrznute izblendira sa malo vode i meda i popije), a nemamo poverenja u recepte za kompot jer nam breskve uvek jako omekšaju.

I tako smo jedan ceo dan pili sok (blendirali breskve sa malo malina ili malo crnih ribizla) i na kraju od ostatka napravili ovu finu, osvežavajuću tortu... Obično na ovaj način pravimo tortu od ananasa, ali su se i breskve baš fino uklopile...


TORTA SA BRESKVAMA

FIL

  • 6 srednjih bresaka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 500 ml slatke pavlake

KORE (x3)
  • 2 jajeta
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice arome vanile
  • 1 kašika likera od pomorandže
PRELIV
  • 2 srednje breskve
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika gustina



IZRADA

Fil:

Štapnim mikserom usitnite 4 breskve da dobijete gustu kašu. Ako je potrebno, dopunite vodom da ukupno imate 400 ml tečnosti. Od tih 400 ml odvojite 100 ml, a ostatak stavite da se zagreva.

Izmešajte puding sa 2 kašike šećera i razmutite ga sa odvojenih 100 ml soka. Ovu masu sipajte u ključalu tečnost i mešajte dok se ne zgusne. Kada je gotovo ubacite još 2 breskve iseckane na malo krupnije parčiće, prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Posebno umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Od dobijene količine odvojite 1/3 za ukrašavanje, a ostatak umešajte u ohlađeni žele od bresaka.

Kore:

Uključite rernu na 180C. Okrugli kalup sa pokretnim ivicama (prečnika 26cm) obložite papirom za pečenje (samo dno).

U činijicu prosejte brašno sa praškom za pecivo. Odvojite belanca od žumanaca. Miksajte belanca u čvrst sneg. Dodajte naizmenično kašiku šećera i po jedno žumance uz neprestano miksanje na najjačoj brzini. Zatim dodajte aromu vanile i na kraju prosejano brašno miksajući sada na najmanjoj brzini. Biskvitno testo sipajte u pripremljeni pleh i pecite 10ak minuta tj. dok malo ne porumeni (uradite i probu sa nožem ili čačkalicom). Gotovu koru odmah odvojite od ivica kalupa i izvadite zajedno sa papirom za pečenje. Kalup operite, postavite novi papir i ispecite još dve ovakve kore. Ohlađene kore poprskajte likerom od pomorandže.

Preliv:

2 breskve opet očistite i usitnite štapnim mikserom. Dopunite vodom, da ukupno bude 300 ml. Odvojite 100 ml tečnosti, a ostatak stavite da se greje. Gustin pomešajte sa kašikom šećera i razmutite sa odvojenom tečnošću. Sipajte u ugrejani sok i skuvajte gust žele. Vruć žele prelijte preko gornje kore i lepo rasporedite. Ovo možete raditi na kraju (kad složite sve tri kore, ali pre stavljanja slatke pavlake) ili kad su pečene sve tri kore. Vodite samo računa da žele razmazujete vruć...

Slaganje:

Fil podelite na dva dela. Slažite: kora - fil - kora - fil - kora. Ukrasite po želji sa odvojenom slatkom pavlakom.

15.06.2011.

Popara (Skroman početak)

Da budem iskrena, imam tremu zbog prvog posta. Naslov bloga i ovu sličicu sa zamkom sam smislila još daaaavnooo, ali nikako da nađem vremena (čitaj: skupim hrabrosti) da nešto i napišem... Ali 'ajde da probam... :)

Kako popara kao prvi post? Jednostavno - to mi je jučer bio ručak. Aca (muž - puž :)) je kuvar i često u restoranu imaju slavlja pa radi po ceo dan. Tih dana mene ponekad mrzi da kuvam nešto pravo ('konkretno') već zbućkam nešto na brzaka. I tako se setih popare...

Volim poparu na ovaj način. Kad sam bila u Istraživačkoj stanici Petnica popara je bila skoro svaki dan za doručak. I mrzela sam ju... Bila je jaaaako masna, sa krupnim komadima hleba i krupnim komadima sira. Nikome se nije dopadala takva.
Ali ovo je neka 'puding' verzija koju ja i tata obožavamo. Ostalima se i dalje ne sviđa... :)


Sastojci:

- stari hleb (najbolje beli... Radila sam jednom sa integralnim i to domaćim koji sam sama pravila. Nije bilo loše, ali nije to bila popara.)
- voda
- mleko
- so
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašika ulja

Izrada:

Najpre se hleb izdrobi u činiju. Možda neko voli one krupne komade, ali mi ih izbegavamo. Znači - baš ga usitnimo. Hleb posolimo i dodamo mleko i vodu (u odnosu 1:1) da se dobije prilično retka masa.
U činiji zagrejemo kašiku ulja i na to sipamo pripremljenu masu. I onda kuvamo i mešamo dok se ne zgusne kao puding. Tada sklonimo sa šporeta i umešamo kašiku kisele pavlake.
I to je to... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...