04.12.2011.

Pita od oraha

Moja mama je odlicna kuvarica, ali stalno govori da ne voli kuvati. Kaze da ne uziva u tome... Meni nije jasno kako neko ko ne uziva u kuvanju, sprema tako dobru hranu, ali dobro... :) Poslednjih meseci, posto su ona i tata sada sami u kuci, mama sprema subotnji porodicni rucak na kom se svi okupljamo. I naravno, svi hvalimo mamina jela... Cini mi se da je to pozitivno uticalo na nju, pa se sada cesce desi da ju zateknem kako prelistava recepte koje je godinama isecala iz raznih novina i lepila u sveske (izuzetno je organizovana). I sve cesce isprobava nesto novo...

Secate se price o 'velikim' knjigama koje smo kupile preko Interneta? Ovu pitu je mama pravila po receptu iz jedne od tih knjiga. Ukus nam se jako dopao, pa sam joj predlozila da ju fotkam i objavim na blogu. Bas se obradovala! :)


SASTOJCI:

 - 300 g brasna, prosejanog
 - 200 g putera iseckanog na listice
 - 1 jaje
 - 1/2 kesice praska za pecivo ili 1/2 kasicice sode bikarbone
 - 160 g secera
 - rendana korica od 1/2 limuna
 - sok od 1/2 limuna
 - 1 kasika mleka

Fil:
 - 5 zumanaca
 - 250 g secera
 - 200 g mlevenih oraha
 - rendana korica od 1/2 limuna
 - 40 g izrendane cokolade
 - 5 belanaca


IZRADA:

Brasno i puter pomesajte i prstima dobro izdrobite da se ne osete gomilice putera. Dodajte prasak za pecivo (ili sodu bikarbonu) i secer, pa sve pomesajte. Zatim, dodajte jaje, koricu i sok od limuna i mleko, te brzo zamesite cvrsto testo. (Sve ovo mozete uraditi i u multipraktiku.) Testo umotajte u providnu foliju i ostavite 30 min u frizideru.

Dok testo stoji, pripremite nadjev. Zumanca i secer penasto izmesajte mikserom. Dodajte mlevene orahe, koricu od limuna, cokoladu i cvrsto umucen sneg od belanaca. Belanca dodavajte postepeno, mesajuci kasikom, a ne mikserom.

Odstajalo testo podelite na dva jednaka dela. Jedan deo razvaljajte na velicinu pleha (oko 20x30cm) koji ste podmazali i posuli brasnom. U pleh stavite koru od testa (pazljivo, da ne pukne) pa preko kore sipajte pripremljeni fil. Preko fila stavite koru razvijenu od druge polovine testa.

Gornju koru malo izbockajte viljuskom ili cackalicom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180C dok fino ne porumenai (30-40 min). Pecenu pitu, jos vrucu, pospite secerom u prahu.

Verzija za stampu

11 коментара:

  1. Bravo za mamu i baš je lepo kada ti svoju ljubav prema hrani preneseš na nju ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Imam razne verzije ovakvih pita, ali ne i ovu. Eto opet koristi od "onih" knjiga - pita izgled odlično.

    ОдговориИзбриши
  3. I ja je pravim na slican nacin; odlicna je. U principu, sve ovakve pite sa bilo kojim punjenjem OBOZAVAM!

    ОдговориИзбриши
  4. Volim ovakve stvari...ukus je fantastičan!
    "Velike" knjige kriju velike stvari, izgleda:)
    P. S. ja sada nemam uz sebe ovakvu piticu a ti si mi dobro "začinila" jutro svojim fotkicama:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam na istoj valnoj duljini s tvojom mamom, nikako ne volim pripremati hranu, meni je to samo još jedan od kućanskih poslova. A zapravo puno vremena provodim u kuhinji jer volim jesti, i računica je jasna: "ako si ne pripremim, neću imati što jesti", pa nemam izbora:( Moja mama ima ovakvih recepata za pite, ali ja ih nikad nisam uspjela zavoljeti:(

    ОдговориИзбриши
  6. Vjerujem da će tvojoj mami još veći poticaj biti ovo fotkanje kolača i objavljivanje na blogu.

    ОдговориИзбриши
  7. pita izgleda stvarno odlično! pozdravček mami :)

    ОдговориИзбриши
  8. Volim ovakvu vrstu pita sa bilo kojim punjenjem.Bravo za mamu i cerku!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Pita je genijalna,ja sam slaba na pite,volim ih u svim varijacijama nadjeva..pozdrav veliki mami,vidi se na koga ste dobre kuharice:)

    ОдговориИзбриши
  10. O, da, sjećam se velikih knjiga i cifri koje ste dale za njih :) Ali, nakon što vidim ovu divotu, sigurna sam da niste ni na trenutak zažalile :) Vidim i mama je postala ponovno aktivna :) Divno Miki :)

    ОдговориИзбриши
  11. Tvoja mama i moja mama su mozda sestre.:)I moja je odlicna kuvarica,ali ne voli da kuva i nikad nije ni volela.I za razliku od tvoje mame,moja ni ne pokusava da napravi nesto novo.Tako da mi ostajemo uskraceni za ovako divnu pitu. Nema veze,mi volimo i njene stare recepte. :) Bravo za mame!

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...