13.12.2011.

Kandirani djumbir i Mafini sa kandiranim djumbirom i cokoladom

Volim da eksperimentišem sa hranom kada imam dovoljno vremena, ali meni drage osobe koje najčešće jedu ono što ja spremam (dragi, roditelji, seka) češće se oduševe nekim 'običnijim' kombinacijama. Onda ja tražim način da im neku novu namirnicu podvalim maskiranu na neki način... Za početak, dok ju ne prihvate. :) Posle već bude lakše...


Pre desetak dana sam pravila kandirani đumbir po Neveninom receptu (stavljam link na Coolinariku jer recept nisam pronašla na blogu). Volim miris i aromu đumbira, pa nisam mogla odoleti ovom receptu. Ali, desilo se da je kandirani đumbir svima bio jako, jako ljut i niko ga nije hteo grickati tek tako. Čak je i meni prejak. Doduše, Jojin dragi se baš oduševio i on jedini uživa u grickanju ovih simpatičnih komadića... Ipak, da bismo i mi ostali uživali u finoj aromi, bacila sam se u potragu za receptima u kojima se kandirani đumbir koristi. Iznenadila sam se kad sam shvatila da takvih recepata i nema mnogo (naravno, uvek se može improvizovati). Na kraju sam se odlučila za najjednostavniju varijantu koja uvek prolazi - mafine... :) I nisam pogrešila, stvarno su se svima svideli!

KANDIRANI ĐUMBIR

(originalni recept)

SASTOJCI:

 - 170 g korena đumbira
 - 200 g šećera
 - 200 ml vode
 - 50 g šećera za uvaljati đumbir


IZRADA:

Đumbir iseći na tanke ploškice. U činiju sipati vodu i šećer i staviti na šporet da proključa. Kada proključa ubaciti đumbir i krčkati oko 25 minuta. Nakon tog vremena đumbir dobro ocediti i komadiće rasporediti po papiru za pečenje. Kada se malo prohlade svaki komadić obilno uvaljati u kristal šećer. Ostaviti ih da se osuše preko noći. Suve komadiće spremiti u teglu.

Ovako spremljen đumbir može stajati tri nedelje u frižideru.

Sirup koji ostane nakon kuvanja đumbira takođe sačuvati i koristiti za aromatizovanje čaja ili nekog drugog napitka. Ja sam ga dodavala i u keksiće sa đumbirom (za koje recept stiže neki drugi put).

Verzija za stampu

MUFFINS SA KANDIRANIM ĐUMBIROM I ČOKOLADOM

(originalni recept)


SASTOJCI:

 - 350 g brašna
 - 225 g šećera
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1/2 kašičice sode bikarbone
 - 1/2 kašičice soli
 - 1 kašičica đumbira u prahu
 - 100 g ovsenih pahuljica
 - 150 ml ulja
 - 1 veće jaje
 - 180 ml jogurta
 - 120 ml mleka
 - 1/2 kašičice ekstrakta vanile
 - 100 g tamne čokolade, sitno iseckane
 - 50 g kandiranog đumbira, sitno seckanog


IZRADA:

Uključiti rernu na 180C. Pripremiti kalup za mafine tj. u šupljine staviti papirne korpice.

U jednoj činiji pomešati brašno (prethodno prosejano), šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, đumbir u prahu i ovsene pahuljice.

U drugoj činiji žicom za mućene izmešati jaje, ulje, jogurt, mleko i ekstrakt vanile.

Sipati mokre u suve sastojke i sjediniti ih žicom za mućenje (ne koristiti električni mikser). U dobijenu masu kašikom umešati seckanu čokoladu i kandirani đumbir.

Sipati testo u pripremljene korpice do 2/3 visine. Peći 20-25 minuta. Od ove mase bi se trebalo dobiti 12 mafina, ali meni je ispalo 18 komada (uvek dobijem više mafina nego što piše u originalnom receptu).

Verzija za štampu

14 коментара:

  1. Đumbir obožavam! Često ga kupujemo,oduvijek mi se sviđa njegovo okus i miris.
    Oduševila si me ovim receptima, hvala ti puno:)

    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. I kod mene je djumbir rado vidjen gost. Nisam probala taj kandirani, ali verujem da ni njemu ne bi nasla zamerku :)

    Super recepti!

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo, prekrasni su ti muffinići.
    Ja ovaj kandirani đumbir obožavam, a nitko oko mene ga baš ne voli :D Kupila sam ga neki dan za ovaj recept:
    http://damijenestoslatko.com/slatko/kolaci/cokoladna-struca-s-marcipanom-i-dumbirom
    kojeg ti toplo preporučam, i nisam mu mogla odoljeti pa sam ga pojela samog danas prije ručka :DDD

    ОдговориИзбриши
  4. Baš je ovaj recept z akandirani djumbir dobar.Mafini-like..:)

    ОдговориИзбриши
  5. Đumbir sam mi je uvek imao ukus, onako svež, sredstva za ribanje i to sa limunom. Nikako nisam mogla da ga smislim. Onda sam počela da ga koristim u minimalnim količinama, ali minimalnim u kineskoj hrani i umacima i našla sebi meru. Ovaj kandirani me mami, i uspremila sam nekoliko recepata. Dobro si ga ukomponovala. Otkrila sma da ako đumbirom pređeš preko daske za sečenje on pokupi sve mirise sa daske.

    ОдговориИзбриши
  6. Djumbir volim u bilo kojem jelu.
    Mafini izgledaju veoma pozeljno! Mmm..

    ОдговориИзбриши
  7. U poslednje vreme srećem po receptima kandirani đumbir i baš sam se pitala gde se kupuje. Kad tamo - evo recepta! Hvala!

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala vam...

    Tamara, puno hvala za link. Redovno pratim Da mi je nesto slatko, ali ovaj recept sam propustila. Mada, najpre moram nabaviti marcipan. Ili cu ga probati sama napraviti...

    Jelena, hvala na savetu za dasku za secenje. Nisam to znala...

    ОдговориИзбриши
  9. Miki, predobar recept! Baš sam nedavno probala kandirani đumbir, mi ga obožavamo grickati, najčešće uz neki večernji film pa jadan niti ne dočeka kolače. Sviđa mi se šta si ga radila u domaćoj verziji i skoristila za ove divne muffine. Spoj čokolade i đumbira je neodoljiv :)

    ОдговориИзбриши
  10. Bas su dobri, i u kandiranoj verziji i u mafinima, odlicno si se snasla... i fotke su predobre, pogotovo kolacici na drvenoj podlozi.:))

    ОдговориИзбриши
  11. nikada nisam probala kandirani đumbir, i baš sam si mislila gdje češ ga iskoristiti i onda vidim ove divne muffine!

    ОдговориИзбриши
  12. Đumbir obožavam,ali nikada nisam probala kandirani,sada si mi dala ideju da ga napravim,krasno ti sve uvijek preukusno izgleda:)

    ОдговориИзбриши
  13. Ja sam ljubitelj đumbira i sigurno ću ga isprobati i u ovim muffinima, odlični su !

    ОдговориИзбриши
  14. muffini su uvijek dobar izbor, kandirani đumbir nisam isprobala iako mi je na listi za isprobavanje i vjerojatno bude uskoro

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...