18.12.2011.

Gingersnaps keksici

Ove godine zima nikako da dodje. Ja čekam, čekam i čekam, ali nema je. Ovo sunce je toliko zbunjujuće da svakoga dana izađem u dvorište da proverim da li mi je nešto od lukovica niklo. Da sve bude čudnije - i jeste, niklo je... Šafrani su izašli svi. Neki od narcisa su po 5 cm visoki. Šumarice veoma brzo napreduju... Zaista se brinem da će neki iznenadni talas hladnoće sve to uništiti tamo negde u februaru...


U skladu sa vremenom, ni praznično raspoloženje me nikako ne hvata. Kupila sam veliki paket sa crvenim kuglama za našu malu jelku u dvorištu, ali nikako da ju okitim. Čudno bi izgledale kugle na njoj u ovo prolećno vreme. A volela bih da padne sneg, da ga Ića po prvi put vidi. :) Sigurno bi mu bilo čudno to što je napolju odjednom sve belo... Šteta što nam sećanje nije toliko dobro, pa da vratimo u misli naš doživljaj prvog snega.... :)

U našoj porodici nema tradicije pečenja keksa za praznike, ali meni se taj običaj toliko dopada da ga planiram polako uvesti. Ovo su pravi zimski keksići. Fenomenalne arome đumbira i cimeta savršeno idu uz šolju vruće kafe... Prvi put sam ih sad pravila i oduševili su nas! Zaista su se svima jako, jako dopali i ja Vam ih od srca preporučujem... Inače, ove kekse šaljem dragoj Tamari sa bloga What's for dessert? za njen divni nagradni natječaj. :) Nije još kasno, pridružite se i vi! :)


SASTOJCI:

 - 125 g putera
 - 190 g šećera
 - 1 veliko jaje
 - 90 g meda
 - 270 g brašna
 - 2 kašičice sode bikarbone
 - 1 kašika đumbira u prahu
 - 1 kašičica cimeta
 - 1/2 kašičice soli
 -  1 kašičica sirupa od đumbira (ne mora, ali meni je ostalo od pravljenja Kandiranog đumbira, a volimo taj đumbirast ukus)
 - šećer za valjanje kuglica



IZRADA:

U dubljoj činiji miksati omekšali puter i šećer oko 3 minuta na srednjoj brzini. Dodati jaje, sirup od đumbira ako ga koristite i med i nastaviti miksati dok se masa ne sjedini.

U posebnoj posudi pomešati brašno, sodu bikarbonu, đumbir u prahu, cimet i so.

Postepeno, iz nekoliko puta, dodavati suhe sastojke u masu od putera i jaja uz neprestano miksanje na maloj brzini dok se sastojci ne sjedine. Dobijeno testo ostaviti u frižider 30 minuta.

Uključiti rernu na 180C. Obložiti dva pleha za rernu papirom za pečenje.

Uzimati gomilice testa veličine oraha, oblikovati ih u kuglicu pomoću vlažnih dlanova. Svaku kuglicu uvaljati u kristal šećer sa svih strana i slagati ih na pripremljene plehove. Važno je između kuglica ostaviti 5-6 cm prostora jer će se pečenjem jako raširiti..

Peći keksiće u zagrejanoj rerni 9-12 minuta. Kada se izvade iz rerne najpre ih ostaviti 10ak minuta u plehu, a onda ih premestiti na žicu za hlađenje...

Verzija za štampu

23 коментара:

  1. Zanimljiva ideja,kad bolje promislim zasto ne bismo pekli te djumbir keksice,evo i ja cu to uvesti ove godine,mozda bas po tvojoj recepturi

    ОдговориИзбриши
  2. Baš krasan receptić! Sviđaju mi se ovi malo drugačiji keksići!
    Lijep pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши
  3. Da, mi zaista nemamo tradiciju pečenja keksa za praznike, ali to je jer imamo tradiciju sitnih posnih kolača pa bi keksi bili previše u tom periodu. Odlična upotreba đumbir soka.

    ОдговориИзбриши
  4. svidja mi se ovaj starinski stih na fotografijama, ne znam jel to bila namjera, al ja sam si to tako interpretirala :-)). kolacice bih rado uz caj prije spavanja!

    ОдговориИзбриши
  5. Kod nas običaj da se spremaju ti fini sitni kolačići ali koje ja nikad ne vrijeme ne stignem napraviti a imam uvijek plan.Tvoji mirišu baš...

    ОдговориИзбриши
  6. jako mi se dopadaju! evo kod nas pao snijeg ali u jako tankom sloju i već se otopio. No, zahladilo je napokon pa se nadam novoj rundi snijega :)

    ОдговориИзбриши
  7. odlične su fotke. a keksi mi izgledaju taman hrskavi:) super

    ОдговориИзбриши
  8. Ja sam počela da pečem kekse za praznike kad sam došla u Nemačku i videla da ovde svi to rade. Sećam se da su mi prvi bili neki s makadamijom - baš su bili ukusni, a nisam ih više pravila. Pre tri godine smo drugarica i ja napravile pet ili šest različitih vrsta. U sećanju mi je ostao neki shortbread sa kakaom, u kome je bilo toliko mnogo kakaoa da uopšte nije bio sladak. Ali droga za čokoholičare!
    Sada gledam da svakako u decembru jednom napravim vanilice, pošto je to naša tradicija, i jednom badem-kiflice pošto ih mnogo volimo. I eventualno još nešto za blog, kao pre par nedelja one pusle od oraha. I to je to.
    P.S. I ja detetu obećala da će joj za rođendan padati sneg (prošle godine je padao) sad se osećam kao najgori negativac.

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala vam puno...

    - Jeco, kod mojih se slabo peku bilo kakvi sitni kolaci. Jedino su se breskvice uvek pravile. Ne znam zasto je to tako... :)

    - Tamara, bas veceras smo se culi sa dedom u Vojnicu (blizu tebe :)) i kaze da pada sneg. Bas se nadam da ce i do nas doci... :)

    - maxivido, mogu misliti kako se osecas sto ne pada sneg, a obecala si ga. :) Sva sreca pa je moj Ica jos suvise mali, pa ni ne zna sta to treba da pada i sta ja tacno pricam :) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  10. - lusitania, bas mi je drago da si svratila na moj blog! :) Bas si me obradovala... Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  11. Ja dok su mi dečica mala,pravim obične keksiće,pa ih ukrašavamo glazurom,ali volim i da napravim još nešto uz to.Gingersnaps redovno pravim,jer su stvarno dobri.Probam i tvoj recept.Pozz...

    ОдговориИзбриши
  12. Ginger volim u svim kombinacijama, a ovako u keksima osobito! :) super..baš lijepo

    ОдговориИзбриши
  13. Šta reći: lep keks, lepe slike. I još nešto: neću još sneg, on je stvoren za planine, ne za grad :-)

    ОдговориИзбриши
  14. Miki, keksići su divni, barem je na tvojim slikama Božićni ugođaj kada već nije vani. Ista stvar i kod mene. U 9mj sam tražila cvjetiće i sada usred zime ima tratinčica, margareta i ostalog bilja posvud po livadama kao da je proljeće, a začinsko bilje raste kao ludo...

    ОдговориИзбриши
  15. krasni keksići, opet si divno ukomponirala tvoj đumbir!

    ОдговориИзбриши
  16. Ni ja još nisam u prazničnom raspoloženju a sve mi se čini da neću ni biti, ipak jelku smo okitili danas (da se deca raduju) da barem malo u stan udahnemo te čarolije. Keksići se u mom detinjstvu nisu pravili ali ja ih mojoj deci redovno pravim jer uživaju u tome...
    I da, ovi keksići su mi predivni a fotke čarobne, pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  17. Kod mene je danas bura i jako je hladno, tako da mi se čini da je vrijeme dobar uvod u ovaj blagdanski tjedan.

    Keksići su ti super, kao i ugođaj na fotkama.

    ОдговориИзбриши
  18. ...onda mozes da zamislis kakav je Bozic i Nova godina na 35+! Ali nedamo se mi - idemo pojesti neki od ovih tvojih divnih keksica!

    ОдговориИзбриши
  19. Tvoji keksići su savršeni,mogu si samo zamisliti ukus,velika pusa za Iću,nadam se da će biti snijega i kod vas da ga dečko prvi puta vidi!

    ОдговориИзбриши
  20. Ne nedostaje mi zima ni malo, po cenu izostanka vizuelne idile (i šljapkavice posle).

    Mnogo lepo izgledaju ovi keksići, svidja mi se ta malo rapava tekstura, i voooolim kad krcka šećer spolja. Mislim da ćemo ovo probati :)
    Keksiće ni mi nemamo običaj da pravimo, ali što reče Jelena, prave se drugi sitni kolači, meni se baš uklapaju u tu prazničnu priču "naši keksići" tipa vanilice ili one kokos kiflice ili medenjaci...
    Veliki pozdrav za velike i male,

    ОдговориИзбриши
  21. Super su mi ovi keksići ! đumbirov sok je sigurno odličan dodatak. Ja sam već napravila dosta keksića za blagdane, mogla bi i ove ubaciti, onako za sebe :)

    ОдговориИзбриши
  22. - Opasna, ja sam odrasla na brdovitom Kordunu, pa mi je zima bez snega jako neobicna. Ali razumem i tebe i Maju, bljuzga od otopljenog snega je uzas... :)

    - Majo (mamajac) ako ih probate, javi utiske! :)

    Hvala svima puno!

    ОдговориИзбриши
  23. iskreno ne fali mi zima, barem uštedimo na grijanju... kod mene u djetinjstvu nisu se pekli kolači za praznike, pogotovo ih mama nije pekla, ja sam to uvela kad sam odrasla, ali ne veže me za ništa pa nekad bude više nekad manje ionako pečem tokom cijele godine
    dopadaju mi se ovi keksići, ja obavezno u kolače s medom dodajem đumbira u prahu, ali nisam probala sa ovim sirupom, sjetit ću se sljedeći put

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...