24.10.2011.

Kesten praline

Mama nam je nedavno sa Korduna donela kestene koje su ona i baka vredno sakupljale. Najveci deo smo odmah ispekli napolju. Za pečenje kestena tata je napravio i 'pecaljku' kakvu smo imali nekada davno, kod kuće. Ta 'pecaljka' je u stvari stara šerpa kojoj je dno izbušeno, pa ima mnogo, mnogo rupa. :) Mi kestene uvek pečemo napolju, u dvorištu, na otvorenoj vatri. Tako smo navikli od detinjstva i tako su nam ukusniji. Posle takvih kestena svi budemo musavi i garavi, ali to nam ne smeta... :)

Ostatak kestena je stajao u frižideru i čekao mog Acu, poslednjeg člana porodice, koji je na dan pečenja bio na poslu. Ali dani su prolazili i mi smo nekako zaboravili na kestene. Svi sem mame, koja bi se svaki put kada otvori frižider setila kako ih je marljivo skupljala... I tako mi je rekla da moram da ih potrošim pre nego što se svi ucrljive...


Nisam dugo razmišljala već sam se odmah odlučila za Tamarine Praline punjene kremom od maruna. Čim sam ih videla kod Tamare, jako su mi se dopale. Baš dugo nisam pravila praline, a još duže nisam kuvala kestene. Ponekad pravimo kolače od kestena, ali sa kupovnim kesten pireom.

Kuvanje kestena je lepo prošlo. Jedino mi je bilo malo teže ljuštenje jer su se ohladili (Isak je baš tada odlučio da zaplače :)), ali ni to nije bilo strašno. Premazivanje papirnih korpica čokoladom je najdosadniji deo posla. Za sledeće praline ću obavezno kupiti još neke kalupe (za sada imam samo plastične zvezdice).

Sve u svemu, ovo je fenomenalan desert koji je poslužio kao divan poklon za jedan rođendan... Tamara, puno hvala! :)


SASTOJCI:

 - 200 g tamne čokolade
 - 50 g omekšalog putera
 - 50 g šećera u prahu
 - 100 g propasiranih kestena
 - 1 kašika ruma


IZRADA:

Za punjenje pralina izmešati propasirani kesten (ja sam ga dobro samlela u multipraktiku. Ostale su male čestice, ali nisu nam smetale), omekšali puter, šećer u prahu i rum mikserom.

Tamnu čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj i njome premazati kalupe za praline. Premazane kalupe staviti na 2-3 minuta u zamrzivač, da se čokolada stegne.

Formirane čokoladne korpice puniti kremom od kestena, pa ih zaliti istopljenom tamnom čokoladom. Ponovo ih vratiti u zamrzivač na 2-3 minuta.

Stegnute praline izvaditi iz kalupa (ako koristite papirne korpice kao ja, oljuštiti papir) i dekorisati po želji belom čokoladom kao ja ili mlečnom, kao Tamara.

Ja sam odmah pravila duplu količinu, ali ovo su mere za dvadesetak pralina.

19 коментара:

  1. I ja bi se rado musala i garavila s vama :)

    Volim kesten na hiljadu i jedan nacin, pralinice su super ideja.

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam bas ljubitelj kestena u slakim jelima, ali mislim da ovome ne bih odoljela!! Predivne su ti!

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je da si isprobala moje praline i da su ti se svidjele. Super ti je ovaj kalup sa zvjezdicama. Sad bih najrađe pojela par komada.

    ОдговориИзбриши
  4. Joj i sama sam primetila taj recept ali pomisao na čišćenje kestenja... uh...
    Predivno si ih napravila i baš-baš leeepoooo izgledaju :)

    ОдговориИзбриши
  5. ovo ti je božanstveno! Kupovala sam davno pitomi kesten na pijacii pekla u rerni. Zamisli redovno mi se dešavalo da zaboravi da ga izbockam pa počnu da eksplodiraju unutra. Pravi mali vatromet. Redovno u gradu zastanem pored pečenih ali nikad ih ne kupim pošto se uvek zagaravim kad ih jedem, a da idem musava gradom to baš i ne ide. Vidim da sada baš ima kalupa na pretek kod nas. Ima ih dosta i na Buvljaku.

    ОдговориИзбриши
  6. I ja volim kolace sa kestenom:))Da li mogu i kesten pire da se stave ili mora bas svez kesten?Bas su ti lepe!!

    ОдговориИзбриши
  7. Tako mame ove praline a kad sam u šetnji obavezno si kupim pečene.

    ОдговориИзбриши
  8. Mmm.slasne praline! Pravi jesenskidesert, sa finim kestenima! Mljac! Pozdravvv

    ОдговориИзбриши
  9. Joj fantazija praline,obožavam kesten,malo je reći da ga obožavam..,,mogu misliti koji vam je gušt bio peći kestene i onda uživati jedući ih..veliki pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  10. Predivno izgledaju, ali sad ne mogu da se svrtim - jede mi se kesten! :-)

    ОдговориИзбриши
  11. prekrasno su ti ispale praline, ovo je stvarno jedan divan recept. I mi imamo naviku pečenja kestena vani. Kesteni i mošt su dobitna kombinacija :)

    ОдговориИзбриши
  12. divne su !!
    Kesteni su rijetkost kod mene jer ih nema ,a i kada su na trzistu kinezi ih razfrabe..kupovni u konzervi je dosta skup ali cu bas morati da kupim iz ciste radoznalosti !!!:)

    ОдговориИзбриши
  13. Baš su ti lepe praline! Čišćenje kestena-ne hvala!

    ОдговориИзбриши
  14. Kako su lepe! Nisam još radila šta sladko sa kestenom....možda je sad prilika :)!

    ОдговориИзбриши
  15. Hvala puno svima! :)

    Jelena, mogu misliti kako je bilo sa nenacetim kestenima. :) Mi ih obavezno zarezemo nozem sa jedne strane... A sto se tice kalupa - ja sve mastam o onim silikonskim, ali skupi su mi. A nisam dugo bila na buvljaku.

    Majo, moze i kupovni kesten pire. Ali ja tada ne bih dodavala ni secer, ni rum vec samo maslac.

    Tamara, to je to! :) Kesten + most!!! Vidi se da smo iz istog kraja! :)

    ОдговориИзбриши
  16. Jako lepe praline, zaista su sarmantne. Bila si mi jako simpaticna dok sam te zamisljaja umazanu i garavu dok ruckas kestenje... Pa, stvarno je to uzivancija:)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...